• Informacje na temat:

    bulion z warzywami i pęczakiem

Przepisy na temat: bulion z warzywami i pęczakiem
  • Kaszotto z mięsem i warzywami

    ..., smażę na rumiano. Dodaję kaszę. Całość zalewam 3 szklankami bulionu. Gotuję pod przykryciem około 15 minut. Osobno przesmażam na 2 łyżkach masła marchew i pieczarki. Dodaję do kaszotta, mieszam(...) Sposób przygotowania 1. Kaszę gotuję w bulionie warzywnym wg przepisu na opakowaniu. Cukinię kroję w plastry, czerwoną paprykę w kostkę. Warzywa skrapiam olejem, doprawiam solą i pieprzem. Smażę na...

  • Nie od dziś wiadomo, że tajemnica wyjątkowego smaku mocnego bulionu tkwi w jego długim i wolnym gotowaniu. W miarę coraz dalszego gotowania smak bulionu będzie coraz lepszy. Po kilku, a nawet kilkunastu godzinach wywar jest nie tylko esencjonalny i klarowny, ale i mięso, nawet jeżeli żylaste, rozpływa się w ustach. W przepisie podaję minimalny czas gotowania. Bulion wołowy jest o wiele bardziej wyrazisty w smaku, a niżeli ten gotowany na mięsie drobiowym. Bardzo często podajemy go jako...

  • Zupy z kaszą

    ...uformuj małe pulpeciki. Włóż je do lodówki. Kaszę opłucz na sitku, osącz. Ugotuj według przepisu na opakowaniu. Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, umyj i pokrój na kawałeczki.  2. Bulion(...) dymkami.  Dyniowa z pęczakiem Sposób przygotowania 1. Kaszę ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Dynię rozetnij, oczyść z pestek i włókien. Miąższ odetnij od skóry, pokrój go...

  • Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z pęczakiem"

  • Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

    .... Dodaj ostatnią porcję wywaru, kawałki szparagów (bez główek) oraz groszek (mrożony nie wymaga rozmrażania). Całość wymieszaj i gotuj 5 minut. Dodaj główki szparagów, wlej koncentrat bulionu...

  • Aromatyczny i bogaty w smak bulion drobiowy, który posłuży jako podstawa do zup, gulaszy i sosów. Polecam ugotować go w większej ilości, podzielić na porcje i zamrozić. Kiedy tylko będzie potrzebny, to zawsze będzie pod ręką!

  • Krupnik na pęczaku

    Składniki: 300 g wołowiny 1/2 szklanki pęczaku włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera) cebula 2 ziemniaki 1/2 szklanki mrożonego groszku plasterek dyni 6 szklanek bulionu(...). 2 W dużym garnku rozgrzej olej. Podsmaż na nim mięso, mieszając od czasu do czasu (4-5 minut). Dodaj cebulę i smaż dalej 3-4 minuty. 3 Zalej mięso i cebulę bulionem, wrzuć warzywa i pęczak. Dodaj sos...

  • Pęczak z pesto z jarmużu z dodatkiem papryki, suszonych pomidorów, oliwek i kaparów. Pełna różnych smaków i kąsków

  • Cukinia z farszem

    Mięsne łódeczki Sposób przygotowania Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż mięso. Smaż je 5 minut. Dodaj keczup, sos sojowy i bulion. Przypraw pieprzem. Duś pod przykryciem 30 minut(...) plasterkami mozzarelli. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z przecierem. Polej tym cukinie. Piecz je jeszcze 20 minut w temp. 180 st. C. Kolby z pęczakiem Sposób przygotowania Cukinie...

  • mieszam wszystkie składniki jakie mam pod ręką i eksperymentuje dzięki temu moje rosoły zawsze innaczej smakują i jest dobrą podstawą innych pysznych zup.

Artykuły na temat: bulion z warzywami i pęczakiem
  • ​Papryki nadziewane pęczakiem

    Przepadam za nadziewanymi warzywami - świetnie wyglądają, dobrze smakują i dają wręcz nieskończone pole do popisu, jeśli chodzi o składniki farszu. Jako bazę wykorzystuję różne kasze, do których dodaję warzywa, a całość doprawiam serami i pachnącymi ziołami.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Faszerowane warzywa

    ...bulionu w proszku lub vegety, 2 łyżki błyskawicznej zasmażki, 1 żółtko, biały pieprz, 5 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, trybula do dekoracji. Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach 30(...) smażyć. Wlać około 250 ml wody i śmietanę. Wsypać bulion w proszku. Zagotować. Dodać zasmażkę, gotować minutę, mieszając. Do sosu włożyć brokuły. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, ściąć...

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...

  • Smaczne nadzienie

    .... Kabanosy pokroić w plasterki. Oregano posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Poddusić na nim czosnek i cukinię. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie wymieszać z pęczakiem, kabanosami, oregano(...) rozgrzanego do 200°C. Piec 15-20 minut. Przed podaniem udekorować świeżymi ziołami. Fenkuły z mięsem i marchewką Składniki na 4 porcje: 250 ml bulionu warzywnego (z kostki), 250 ml soku pomidorowego...

  • Je się także oczami! Chcesz opanować sztukę oryginalnego dekorowania potraw, które będą zachwycać już samym swym wyglądem? Dekoracje z warzyw, kwiatów i owoców nie są zbyt trudne do wykonania, a oczarują niejednego smakosza i zachęcą każdego niejadka! Naukę rozpoczniesz od poznania narzędzi kuchennych potrzebnych przy pracy. Następnie zaznajomisz się z tajnikami dekorowania marchwią i rzodkiewką, ziemniakami, kalarepką i selerem, pomidorami, papryką i awokado, cukinią, ogórkiem i dynią,...

  • W poniedziałek Dzień Wegetarian

    ...cytrynową, tofu i kolendrą. Oto składniki potrzebne do przygotowania czterech porcji: 600 ml bulionu warzywnego eko (wywar domowy lub z przyprawy bez glutaminianu), 250 ml mleczka kokosowego, 150 g tofu(...) szczypcie kuminu, papryki suszonej, mielonej kolendry i łyżeczkę kurkumy. Następnie zalać bulionem, dodać trawę cytrynową, gotować przez 5 minut i dolać mleczko kokosowe. Potem zostaje już tylko...

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. Pęczak znów bije rekordy popularności. W jaki sposób włączyć go do codziennej diety? Fot. 123RF/Picsel Pęczak, podobnie jak np. perłowa, powstaje z jęczmienia. Z tą różnicą, iż pęczak to całe ziarna, które jedynie pozbawiono łuski. Możemy również spotkać tzw. pęczak kujawski, który dodatkowo został wypolerowany. Warto jednak wiedzieć, iż proces ten w żaden...

  • Potrawy z nowalijkami

    ..., 300 ml bulionu warzywnego (z kostki), 200 ml mleka, 2 łyżeczki curry w proszku, pół pęczka natki, 1 pęczek trybuli, biały pieprz, sól 1. Kalarepki obrać, przekroić na pół. Wydrążyć środki, zostawiając(...) stopić masło, zasmażyć, nie rumieniąc. Do zasmażki powoli wlewać zimne mleko i bulion. Stale mieszając, gotować około 5 minut. Sos przyprawić solą, pieprzem i curry. Trybulę i natkę pietruszki posiekać...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...