• Informacje na temat:

    bulion z serc

Przepisy na temat: bulion z serc
  • Krem z kurek z grzankami w kształcie serc

    Składniki: 8 kromek z chleba kanapkowo - tostowego np. Dan Cake 400 gram kurek 2 pietruszki 2 marchewki seler por ząbek czosnku średniej wielkości cebula 0,5l bulionu drobiowego sól, pieprz masło ulubione zioła, natka pietruszki Przygotowanie: 1. Wcześniej przygotowujemy bulion. Kurki oczyszczamy, kilka odkładamy do dekoracji, resztę podsmażamy na maśle. Gotowe...

  • Wypróbowany przepis na "Gulasz z indyczych serc"

  • 3 wyjątkowe potrawy w kształcie serca na Dzień Matki

    W Dzień Matki chcemy, aby nasze mamy poczuły się wyjątkowo, żeby ten dzień był dla nich inny niż wszystkie. Może tak być, jeśli wyręczysz mamę w codziennych kulinarnych obowiązkach, przygotowując dla niej pyszne potrawy. Zadbaj o to, aby jedzenie było nie tylko smakowite, ale również kusiło niebanalną formą. Na ten szczególny dzień proponujemy 3 dania w kształcie serca – na śniadanie, obiad...

  • Aromatyczny i bogaty w smak bulion drobiowy, który posłuży jako podstawa do zup, gulaszy i sosów. Polecam ugotować go w większej ilości, podzielić na porcje i zamrozić. Kiedy tylko będzie potrzebny, to zawsze będzie pod ręką!

  • Wielki powrót piątej ćwiartki

    Serca, żołądki, ozorki - części tzw. piątej ćwiartki często kojarzymy z biedą i czasami, gdy wykorzystywało się całą tuszę zwierzęcia. Nic bardziej mylnego! Czołowe francuskie restauracje mają w swoim menu podroby przygotowywane na możliwie wiele wykwintnych sposobów.

  • Nie od dziś wiadomo, że tajemnica wyjątkowego smaku mocnego bulionu tkwi w jego długim i wolnym gotowaniu. W miarę coraz dalszego gotowania smak bulionu będzie coraz lepszy. Po kilku, a nawet kilkunastu godzinach wywar jest nie tylko esencjonalny i klarowny, ale i mięso, nawet jeżeli żylaste, rozpływa się w ustach. W przepisie podaję minimalny czas gotowania. Bulion wołowy jest o wiele bardziej wyrazisty w smaku, a niżeli ten gotowany na mięsie drobiowym. Bardzo często podajemy go jako...

  • Ramen – egzotyczny i sycący przysmak na jesienną chandrę

    ...jesienny obiad stanie się sycący i zaskakująco prosty w przygotowaniu ramen, który od kilku miesięcy podbija serca Polaków.

  • Innsbrucka zupa czosnkowa

    Z samego serca Tyrolu.

  • Wypróbowany przepis na "Azjatycki bulion"

Artykuły na temat: bulion z serc
  • Czerwone dla serca

    ...oregano starta kostka tofu, 200 g pokrojonych pomidorów bez skórek , 1/2 l bulionu warzywnego sól, pieprz 1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę 5 suszonych pomidorów(...). Smaż, aż nabierze złotego koloru. Dodaj pomidory, dolej trochę wody. Wlej bulion, posól, popieprz. Gotuj pod przykryciem 20-25 minut. Dodaj paprykę i suszone pomidory i duś, aż papryka będzie prawie...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...ciastka są bardzo zbliżone, ale...Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek, a żołądek jest tam, gdzie się urodziłeś i to jest najważniejsze. Ale przyznajesz, że Włosi pozwalają już sobie na(...) nazywają i to jest ich główny problem. Kiedy byłem mały, matka zabrała mnie do restauracji i kazała jeść flaki. Powiedziałem, że tylko spróbuję, w efekcie wyjadłem z nich cały bulion, ale mięsa nie...

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...

  • Bawole serca z żytnim chlebem

    Jeśli dobrze rozejrzeć się wokół siebie, wciąż jest szansa na zdobycie prawdziwych pomidorów: pachnących, soczystych, pełnych letniego słońca. Szybka przekąska z odmiany bawolich serc posłużyć może jako lunch albo kolacja.

  • Chińczycy powiadają: "jeśli w twoim winie odbija się obca twarz, nie pij więcej". Innym razem wołają "Gan bei" i ciągle napełniają pusty kieliszek. Częstują ryżowym winem, mocną wódką lub nalewką z krwi i jadu węży. A wszystko to dzięki "przypadkowemu lenistwu". Fot. 123RF/Picsel Chińczycy już od czasów dynastii Han delektowali się nowym, ryżowym nektarem podczas spotkań intelektualistów, czy innych rozrywek. Wino przynosiło natchnienie wybitnym artystom. Dlatego kult picia wina pojawia się...

  • Przez żołądek do serca

    ...zalej bulionem, zagotuj. Dodaj listki laurowe, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem ok. 30 min. 3. Serca umyj, osusz, oczyść z błonek, pokrój w plastry, oprósz solą, pieprzem, mąką, obsmaż na(...), 2 kostki rosołowe lub 1 l bulionu drobiowego lub wołowo-drobiowego, vegeta, pieprz, 1 łyżka mąki, słodka mielona papryka, mielona papryka chili, niewielki kawałek świeżego imbiru, czarny pieprz...

  • Badania mówią, że wegetarianizm jest korzystny dla serca. Może zmniejszyć ryzyko poważnych chorób serca aż o jedną trzecią. Czy wykluczenie mięsa z menu jest receptą na zdrowie? Jak zapewnić sobie zdrowie? / fot. 123rf.com Badania dotyczące związku między chorobami serca a dietą wegetariańską zostały przeprowadzone w 2013 roku przez oksfordzkich naukowców. Wzięli oni pod lupę dużą grupę osób: prawie 45 tys. ochotników z Wielkiej Brytanii. 34 proc. z nich to wegetarianie. U osób stosujących...

  • Chrupiąca golonka

    W Bawarii jest daniem numer jeden. Pieczona w piwie podbiła serca turystów. My do jej przygotowania wykorzystamy miód. Efekt? Będziecie zaskoczeni.

  • To dobrze wszystkim znane powiedzenie w dniu św. Walentego nabiera zupełnie innego znaczenia - za sprawą afrodyzjaków. Powiemy Wam jakie potrawy przygotować na romantyczną kolacje w dniu zakochanych aby zaostrzyć apetyt i rozbudzić zmysły. Fot. 123RF/Picsel Pobierz za darmo 69 pomysłów na Walentynki >>Najbardziej na zmysły oddziałują ostrygi (swoim kształtem przypominają kobiece narządy płciowe), które wzmagają pożądanie, powodują wzrost poziomu hormonów płciowych. Jeśli tylko wasz ukochany...