• Informacje na temat:

    bulion rybny

Przepisy na temat: bulion rybny
  • Gulasz rybny

    ...ml bulionu Suszony koperek 1 łyżka masła 100 g śmietany Koperek do dekoracji Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryby pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Szalotki pokroić w kostkę, pomidory poprzekrawać. Na rozgrzanym oleju obsmażyć ryby, zdjąć je z patelni i doprawić solą i pieprzem. Zeszklić szalotkę, wlać sok i bulion...

  • Wypróbowany przepis na "Bulion rybny"

  • Kotleciki rybne z krakersami - Wiesław

    ...300 g filetów z mintaja lub morszczuka, 1 duża cebula, 6-7 krakersów, jasny bulion z jednej kostki, koperek, 1 jajko, bułka tarta, sól, pieprz, oregano, olej...

  • Risotto z owocami morza, zupa rybna - wszystkie tego typu potrawy wymagają zastosowania bulionu. Najlepiej, żeby był rybny...

  • Klasyczny karp w galarecie

    ...i wstaw do lodówki. Schładzaj dwie godziny. Czas wykonania: około godziny Warto spróbować: Oto przepis na prosty mus rybny. Bulion wymieszaj z żelatyną. Ugotuj lub upiecz łososia, dodaj wino, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, przyprawy. Zmiksuj. Dodaj ubitą kremówkę i połowę galarety. Do formy wlej bulion. Dobrze schłodź. Wlej mus rybny. Chłodź kilka godzin.

  • Nie wliczając zupy rybnej, którą gotujemy na Wigilię, to ta, którą podam na obiad właśnie dzisiaj jest absolutnie moim faworytem wśród innych tego typu zup. Delikatny bulion z charakterystycznym rybnym posmakiem, warzywa i krewetki - to połączenie nie może się nie udać. Dużym plusem w przygotowaniu takich frykasów jest to, że ilość składników jest naprawdę dowolna. Taką zupę można modyfikować wg swoich upodobań smakowych. Dla tych, co jeszcze rybnych zup nie gotowali - warto się przełamać i...

  • Ryba po grecku z morelami

    ...w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na delikatny, złocisty kolor. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy do całości odrobinę wody z nasączonych moreli, ketchup, przecier pomidorowy, bulion rybny, sos(...)Składniki: 1 kg filetów z ryby (np. dorsz) 100 g suszonych moreli np. Bakalland namoczonych w wodzie 3 papryki konserwowe 1 szklanka wody 1 kostka bulionu rybnego...

  • Sprawdzony przepis na "Pasztet rybny"

  • Zupa pho - wietnamski rosół dla duszy

    ...? -  Przygotowanie jej w domu nie jest dużym problemem. Zupa pho to długo gotowany bulion mięsny. To może być bulion wołowy, drobiowy, to może być też bulion rybny. To, czym zupa pho różni się od(...) do tego żeby jeść potrawy oryginalne, a zupa pho bardzo trafia w nasze gusta. Czy zupą pho można ratować się zimą albo kiedy dopada nas przeziębienie? - Zupa pho jest bulionem długo gotowanym...

  • Sprawdzony przepis na "Zupa-krem rybny"

Artykuły na temat: bulion rybny
  • ​Bulion rybny

    Prosty sposób na doskonały bulion.

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...

  • Klopsy rybne

    Rybny specjał.

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie dolewamy mleko i...

  • Pulpety rybne w pomidorach

    ...1. Rybę opłukać, oczyścić z ości, przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować. Cebulę i koperek umyć, oczyścić, posiekać. Dodać do ryby. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, przyprawę do ryb, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować kulki i wrzucać do gorącego bulionu. Gotować na wolnym ogniu 10 min. Wyjąć. 2. Zrobić sos: na maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek...

  • Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby. Składniki: Solony filet ze śledzia norweskiego 2 buraki ćwikłowe 2 marchwie 2 ziemniaki 2 kiszone ogórki 1 cebula Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego Olej słonecznikowy 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego Kwaśna śmietana Przygotowanie: 1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na...

  • Orientalny bulion typu ramen z grzybami shiitake

    .... Zmniejsz gaz na minimalny i zostaw wywar przynajmniej na 2 godziny na ogniu, raz na jakiś czas zbierz to, co wypłynie na powierzchnię. Pod koniec dopraw sosem sojowym, sosem rybnym i cukrem. Bulion...

  • Kuchnia tajska łączy w sobie przyjemność i harmonię. Opiera się na zasadzie pięciu smaków, każda z potraw powinna być połączeniem smaku słodkiego, słonego, ostrego, kwaśnego i goryczy. Sprawdź jak Pascal przygotowuje sałatkę w stylu tajskim! Do przygotowania sałatki potrzebne będą: - sałata rzymska - ogórek - pomidory koktajlowe - bazylii - czerwona cebula - tajska kolendra - orzechy nerkowca - rozbeft Marynata: - sos sojowy - sos rybny - brązowy cukier - czosnek - imbir Co...

  • Najmłodsi będą zachwyceni. Kotleciki rybne z kaszą jaglaną

    Przygotowanie: Ugotuj dorsza na parze (około 5 minut). Ostudź, sprawdź, czy nie ma ości. Kaszę przepłucz na sicie. Włóż do garnka i wlej 2/3 szklanki wody lub bulionu. Dodaj odrobinę soli i zagotuj pod przykryciem. Zmniejsz ogień i gotuj, aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. Odparuj i ostudź. Na patelni, na łyżce masła lub oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj bułkę tartą...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

Wideo na temat: bulion rybny