• Informacje na temat:

    bulion rybny

Przepisy na temat: bulion rybny
  • Sycące curry rybne

    Sposób przygotowania Na średnim ogniu rozgrzej w rondlu oliwę. Dodaj cebulę i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pastę curry i smaż 1-2 minuty. Mieszaj co jakiś czas. Wrzuć zieloną paprykę oraz fasolę i zamieszaj tak, by pasta pokryła warzywa. Smaż przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki. Dodaj rybę i delikatnie...

  • Wypróbowany przepis na "Bulion rybny"

  • Prowansalski gulasz rybny

    Sposób przygotowania 1. Olej od anchois rozgrzej w rondlu. Podsmaż na nim anchois, oliwki, kapary, szalotki, czosnek i chilli (4-5 minut). Dodaj sos pomidorowy i duś minutę. Wrzuć pomidory i duś na mocnym ogniu, mieszając, 3-4 minuty, aby sos zgęstniał. Wlej wino, duś jeszcze 1-2 minuty, aby alkohol odparował.  2. Wlej bulion i gotuj na małym ogniu 20 minut. Włóż kawałki ryby, gotuj 3-4 minuty...

  • Risotto z owocami morza, zupa rybna - wszystkie tego typu potrawy wymagają zastosowania bulionu. Najlepiej, żeby był rybny...

  • Gulasz rybny

    ...ml bulionu Suszony koperek 1 łyżka masła 100 g śmietany Koperek do dekoracji Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryby pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Szalotki pokroić w kostkę, pomidory poprzekrawać. Na rozgrzanym oleju obsmażyć ryby, zdjąć je z patelni i doprawić solą i pieprzem. Zeszklić szalotkę, wlać sok i bulion...

  • Nie wliczając zupy rybnej, którą gotujemy na Wigilię, to ta, którą podam na obiad właśnie dzisiaj jest absolutnie moim faworytem wśród innych tego typu zup. Delikatny bulion z charakterystycznym rybnym posmakiem, warzywa i krewetki - to połączenie nie może się nie udać. Dużym plusem w przygotowaniu takich frykasów jest to, że ilość składników jest naprawdę dowolna. Taką zupę można modyfikować wg swoich upodobań smakowych. Dla tych, co jeszcze rybnych zup nie gotowali - warto się przełamać i...

  • Kotleciki rybne z krakersami - Wiesław

    ...300 g filetów z mintaja lub morszczuka, 1 duża cebula, 6-7 krakersów, jasny bulion z jednej kostki, koperek, 1 jajko, bułka tarta, sól, pieprz, oregano, olej...

  • Obiad w sam raz na piątek. Nawet dla dzieci. Alkohol raz, dwa wyparuje, a zniknie charakterystyczny zapach ryby, który nie każdy lubi.

  • Klasyczny karp w galarecie

    ...i wstaw do lodówki. Schładzaj dwie godziny. Czas wykonania: około godziny Warto spróbować: Oto przepis na prosty mus rybny. Bulion wymieszaj z żelatyną. Ugotuj lub upiecz łososia, dodaj wino, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, przyprawy. Zmiksuj. Dodaj ubitą kremówkę i połowę galarety. Do formy wlej bulion. Dobrze schłodź. Wlej mus rybny. Chłodź kilka godzin.

  • Sprawdzony przepis na "Pasztet rybny"

Artykuły na temat: bulion rybny
  • ​Bulion rybny

    Prosty sposób na doskonały bulion.

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...

  • Klopsy rybne

    Rybny specjał.

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Pulpety rybne w pomidorach

    ...1. Rybę opłukać, oczyścić z ości, przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować. Cebulę i koperek umyć, oczyścić, posiekać. Dodać do ryby. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, przyprawę do ryb, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować kulki i wrzucać do gorącego bulionu. Gotować na wolnym ogniu 10 min. Wyjąć. 2. Zrobić sos: na maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek...

  • Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby. Składniki: Solony filet ze śledzia norweskiego 2 buraki ćwikłowe 2 marchwie 2 ziemniaki 2 kiszone ogórki 1 cebula Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego Olej słonecznikowy 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego Kwaśna śmietana Przygotowanie: 1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na...

  • Orientalny bulion typu ramen z grzybami shiitake

    .... Zmniejsz gaz na minimalny i zostaw wywar przynajmniej na 2 godziny na ogniu, raz na jakiś czas zbierz to, co wypłynie na powierzchnię. Pod koniec dopraw sosem sojowym, sosem rybnym i cukrem. Bulion...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Najmłodsi będą zachwyceni. Kotleciki rybne z kaszą jaglaną

    Przygotowanie: Ugotuj dorsza na parze (około 5 minut). Ostudź, sprawdź, czy nie ma ości. Kaszę przepłucz na sicie. Włóż do garnka i wlej 2/3 szklanki wody lub bulionu. Dodaj odrobinę soli i zagotuj pod przykryciem. Zmniejsz ogień i gotuj, aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. Odparuj i ostudź. Na patelni, na łyżce masła lub oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj bułkę tartą...

  • Przygotowanie 12 świątecznych potraw to tradycja, podobnie jak sianko pod obrusem, dodatkowe miejsce przy stole czy dzielenie się opłatkiem. Bakalie są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia, ale prawdziwe, polskie smaki można połączyć z odrobiną nowoczesności. Makowiec z żurawiną, barszcz czerwony z suszonymi śliwkami czy pierogi z dodatkiem orzechów włoskich - to tylko kilka z wielu inspiracji od marki Bakalland, które sprawią, że Święta Bożego Narodzenia będą aromatyczne, rodzinne i...

Wideo na temat: bulion rybny