• Informacje na temat:

    bulgur gotowanie

Przepisy na temat: bulgur gotowanie
  • Zapiekana cukinia z kaszą bulgur

    Składniki: 1 cebula 1-2 łyżki oliwy z oliwek 80 g kaszy Bulgur 250 ml bulionu 1 ząbek czosnku 20 g czarnych oliwek 25 g pomidorów suszonych z oleju 2 małe cukinie Świeży tymianek Sól, pieprz Pół gałki mozzarelli  Natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać kaszę, przesmażyć. Wlać bulion, zagotować i gotować 5 minut na...

  • Przepis wart wypróbowania: "Zimowy bulgur"

  • Orzeźwiająca sałatka z bulgurem i grejpfrutem

    Ta sałatka z powodzeniem może być daniem do zimnego bufetu lub orzeźwiającym dodatkiem do potraw z grilla. Sałatka na bazie kaszy bulgur i grejpfruta zadziwia smakiem i świeżością.

  • Sprawdzony przepis na "Kaszka bulgur"

  • Orientalna sałatka

    Sposób przygotwania 1. Bulgur opłucz na sitku, przesyp do miseczki. Zalej 2 i 1/2 szkl. wrzątku. Odstaw pod przykryciem na 25 minut, by kasza spęczniała. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Gotuj je 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź.  2. Cytryny sparz, wyciśnij z nich sok. Natkę opłucz, posiekaj. Oliwki osącz. Kaszę wymieszaj z marchewką, sokiem z cytryn, oliwkami i natką. Skrop...

  • Jak zwykle u mnie nic się nie marnuje i tak właśnie na "oparach" powstało to pyszne jednogarnkowe danie. Zamiast kaszy bulgur można użyć kaszy kuskus ,zamiast moczyć fasolkę możemy użyć tej z puszki (będzie trochę szybciej). Opróżnianie zamrażarki w toku :)

  • Smak lata - faszerowane pomidory

    Pomidory są niezastąpione w kuchni. Smakują na surowo, w sałatkach, w potrawach gotowanych i pieczonych. Świetną przekąską na letnie dni będą pomidory faszerowane. Składniki: 100 g kaszy bulgur 4 pomidory puszkę tuńczyka w sosie własnym koperek sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: Wypłukaną kasze bulgur gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, studzimy. Odcinamy...

  • Sprawdzony przepis na "Bulgur z mielonym"

  • SAŁATKA TABBOULEH Z GRANATEM I ORZECHAMI

    ...2-3 s/obr.   5. Przełożyć do miski, w której znajdują się rozdrobnione zioła.  5.  Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczki soli, oliwę i kaszę bulgur, gotować 8-10 min/100°C/ /obr. 0.5(...).  4.  Do garnka wlać wodę, dodać 1 łyżeczki soli, oliwę i kaszę bulgur, gotować według wskazówek na opakowaniu. Ugotowaną kaszę w razie potrzeby odcedzić, przełożyć do miski z rozdrobnionymi...

  • Polecam wszystkim miłośnikom kasz i smacznych przekąsek :)

Artykuły na temat: bulgur gotowanie
  • Kotleciki z kaszy bulgur

    Przygotowanie: Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj kaszę, mieszając smaż około 2 min. Następnie wlej podgrzany bulion, mieszając gotuj na małym ogniu 10-15 minut. Ser feta pokrój w drobną kostkę. Do miski włóż wystudzoną kaszę, dodaj jajko, mąkę, ser feta oraz posiekaną natkę. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Jak nauczyć się gotować? 4 porady Kubusia Puchatka

    .... Żeby nauczyć się gotować, nie musisz chodzić na hipsterskie targi śniadaniowe, przyrządzać kotletów z buraka i kaszy bulgur ani koktajli z jarmużu. To zostaw sobie na później. Zacznij od prostych(...) się w pachnące naleśniki. Obudź w sobie ciekawość dziecka - co się stanie, gdy dodasz do kalafiorówki gałki muszkatołowej, a do pasty jajecznej garść rodzynek? Gotowanie w domu. Myśl i planuj...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • DYNIA FASZEROWANA BULGUR I BURACZKAMI

    Kaszę bulgur zalać 3/4 szklanki wody i gotować przez około 8 minut, a następnie odstawić na 20 minut pod przykryciem (do wchłonięcia całej wody przez kaszę). Buraczka obrać, ugotować, a następnie zetrzeć na tarce. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ugotowaną kaszę wymieszać z pomidorem, buraczkami, koperkiem i przyprawą garama masala oraz ostropestem. Dynię porządnie umyć...

  • Aby gotować, nie wystarczą chęci ani odpowiednio zaprojektowana kuchnia. Bez właściwych narzędzi i sprzętów kuchennych niewiele osiągniemy, a niektórych czynnościom będziemy musieli poświęcić naprawdę dużo czasu. Na szczęście, producenci akcesoriów kuchennych ułatwiają nam pracę oferując przydatne sprzęty i narzędzia. Stojak na noże w kształcie serca? Uchwyty do trzymania stron książki kucharskiej? Radiotoster? To już nie są wytwory naszej fantazji, a produkty oferowane przez producentów...

  • Pseudozboża, czyli pokarm dla kanarków

    Ziemniaki są przaśne, ryż - passe. Dziś Warszawka, Kraków, Sopocik zajadają się nasionami chia, kaszą bulgur, komosą ryżową. Jak to się je?

  • 800 pyszności na czas kryzysu! Zupy, zapiekanki, potrawy z kaszy i ryżu, pizze ,tarty, grzanki, sałatki, surówki, przystawki, dania z warzyw, drobiu i ryb, sosy, desery, ciasta, napoje Z najprostszych składników można wyczarować bogactwo smaków! Tadeusz Barowicz - mistrz kuchni, którego książki trafiły do dziesiątek tysięcy klientów KLUBU DLA CIEBIE - zaprasza na kurs taniego gotowania. Zdziwisz się, na jak wiele sposobów można przygotować mielone mięso, filety rybne lub kaszę gryczaną! Z...

  • Odkryj zboża XXI wieku

    Walczysz z nadwagą, brakuje ci żelaza? Wzbogać menu w komosę, amarantus, bulgur, orkisz i kaszę jaglaną. Zyska na tym zdrowie, uroda i samopoczucie.

  • Często przed wakacyjnym wyjazdem próbujemy zrzucić nadmiarowe kilogramy. A kiedy już zaczniemy wypoczywanie, opychamy się niezdrowymi fast foodami, które nie tylko są tuczące, ale i bardzo niezdrowe. Co zrobić, by wakacyjna dieta nie odbiła nam się czkawką? Nie musimy rezygnować z domowych pyszności na urlopie!   Fot. Philips Multicooker Odpowiedz na pytanie i wygraj Multicookera! Kliknij! Nie rób sobie wakacji od zdrowego jedzenia! Wakacje wielu z nas kojarzą się z jedzeniem frytek, gofrów...