• Informacje na temat:

    bułeczki z ciasta drożdżowego

Przepisy na temat: bułeczki z ciasta drożdżowego
  • Lussebullar, czyli szwedzkie bułeczki szafranowe z rodzynkami

    ..."Od naszego zwykłego drożdżowego lussebullar różnią się tym, że zawierają szafran, dzięki któremu - również dzięki masłu - mają one żółty kolor. Żeby szafran tego koloru dał od siebie jak najwięcej(...) i - przez wzgląd na różnego rodzaju dodatki - lepiej nie używać tej przyprawy w proszku. Mórawska przekonuje PAP Life, że przepis na bułeczki szafranowe, lussebullar, autorstwa Michała Godynia - szefa...

  • Bułeczki są bardzo pyszne i proste do wykonania.

  • Jak przyrządzić domowe bułeczki

    Masz ochotę na chrupiące bułeczki pełne zdrowych ziaren? Upiecz je sama, to nie jest trudne!

  • Przepis, który sprawdza sie za każdym razem, bułeczki są smaczne, najlepsze nienadziewane, posmarowane samym masłem lub jeśli ktoś woli na słodko, z nutellą, konfiturami owocowymi lub powidłami.

  • Smaki dzieciństwa

    Domowe drożdżowe bułeczki i ciasta. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Albo po prostu na miłą, słodką przekąskę.

  • bardzo smaczne i proste

  • Przygotowanie: Sposób wykonania: podłużną blaszkę wysmarować masłem, mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić mlekiem. Dodać mąkę, żółtko, cukier, a także tłuszcz i skórkę cytrynową. Zagnieść ciasto i wyrabiać małe bułeczki, dając do środka powidła lub dżem. Piec w gorącym piekarniku około 1 godziny.

  • Wspaniałe na drugie śniadanie lub podwieczorek.

  • Zawijaski na jogurcie

    Pyszne bułeczki, na deser i nie tylko!

  • Witam serdecznie Propozycja na upieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego która pięknie będzie wyglądała na naszym świątecznym stole. Dodatkowo gwiazda jest bardzo smaczna, w smaku przypomina chałkę.

Artykuły na temat: bułeczki z ciasta drożdżowego
  • Drożdżowe bułeczki

    Idealne na śniadanie lub przekąskę w pracy.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Sekrety drożdżowego

    ...przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a więc do podwojenia objętości. Wyrabianie ciasta: składniki ciasta połącz z rozczynem. Wprowadzaj do ciasta jak najwięcej powietrza - to(...) ciasta: wyrobione ciasto nakryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto dobrze wyrośnięte podwoi swą objętość, będzie puszyste, a jeśli zrobisz w nim zagłębienia - będą się...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasta drożdżowe

    Wyśmienite przepisy na ciasta drożdżowe! Ciasta słodkie oraz wytrawne.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Drożdżowe bułeczki z migdałami

    .... Ciasto kroimy na 10 plastrów. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy plastry ciasta, w których robimy wgłębienia i wypełniamy je budyniem. Pieczemy 15 minut w 200º C. Rozpuszczamy 25 g masła...

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Drożdżowe bułeczki z sosem wiśniowym

    ...z drożdżami. Wymieszaj mikserem ze spiralnymi końcówkami. Pokrój na kawałeczki 100 g masła, dodaj je do ciasta. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne. Uformuj z niego kulę i zagniataj rękoma jeszcze trzy minuty(...) resztę masła. Polej tym bułeczki. Posyp łyżką cukru. Piecz 25-35 minut w 175°C. Podawaj z sosem wiśniowym.  Zobacz także:

  • W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą. Ciasto: 0,5 kg mąki 550 280ml ciepłego mleka 8g suchych drożdży 100g masła 1 jajko 4 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 100g mąki pszennej 50g cukru pudru Konfitura z pomarańczy: 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych dwie garście...

Wideo na temat: bułeczki z ciasta drożdżowego
  • Bułeczki cynamonowe - szwedzkie kanelbulle - cinnamon rolls

    Już od ponad pięćdziesięciu lat świat podbijają bułeczki cynamonowe. Ten popularny wypiek pochodzi podobno z Ameryki, ale światową sławę zdobył dzięki niesamowitej popularności w Szwecji. Jak zrobić cinnamon rolls? Cynamonowe ślimaczki z ciasta drożdżowego to tania i pyszna alternatywa dla innych słodyczy. Przygotowanie ich to sama przyjemność, choć całość zajmuje trochę czasu. Jedno jest pewne

  • Bułeczki cynamonowe - szwedzkie kanelbulle - cinnamon rolls

    Już od ponad pięćdziesięciu lat świat podbijają bułeczki cynamonowe. Ten popularny wypiek pochodzi podobno z Ameryki, ale światową sławę zdobył dzięki niesamowitej popularności w Szwecji. Jak zrobić cinnamon rolls? Cynamonowe ślimaczki z ciasta drożdżowego to tania i pyszna alternatywa dla innych słodyczy. Przygotowanie ich to sama przyjemność, choć całość zajmuje trochę czasu. Jedno jest pewne

  • Słodkie drożdżówki na różne sposoby według Piotra Kucharskiego. Jak prawidłowo zagnieść ciasto?

    Drożdżówki to jeden z najbardziej lubianych polskich wypieków. Ciasto drożdżowe potrafi jednak być kapryśne. Jak je prawidłowo zagnieść? W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować słodkie bułeczki z różnymi nadzieniami. Na stole pojawiły się takie słodkości, jak: skręcane drożdżówki z serem i drożdżówki z makiem.