• Informacje na temat:

    bułeczki drożdzowe z budyniem i kruszonką

Przepisy na temat: bułeczki drożdzowe z budyniem i kruszonką
  • Przysmaki ze śliwkami

    ...np. z dodatkiem bitej śmietany. Bułeczki z kardamonem Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 10 dag masła 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. letniego mleka 3 dag(...) cząstki. Na porcjach ciasta rozłóż ciepły budyń i owoce. Posyp kruszonką. Piecz ok. 30 minut w temp. 190°C. Ciasto z kokosem Składniki: 30 dag masła 20 dag cukru l 4 jajka skórka otarta...

  • Smaczny pomysł na "Bułeczki z budyniem i kruszonką"

  • Domowe z marmoladą najlepsze! Tym razem w wersji z kakao. Polecam na słodkie pikniki w ogrodzie i na świeżym powietrzu.

  • Pyszne bułeczki sprawdzą się na podwieczorek czy śniadanie.

  • słodkie szaleństwo - drozdżówki z budyniem mmmm

  • Nie wiem czy Wy też odnosicie takie wrażenie, ale dla mnie już od dawna drożdżówki sprzedawane w sklepach i piekarniach nie są wypiekami, które zjada się z przyjemnością. Są raczej zapychaczami z bliżej niezidentyfikowanym nadzieniem i sztucznymi aromatami. A przecież dla tak wielu z Nas z drożdżówkami wiążą się cudne wspomnienia. Rabarbar - pierwsze moje skojarzenie z nim związane, to mój rodzinny dom. Odkąd pamiętam zawsze rósł w jednym miejscu koło płotu. Jadałam go w tamtych czasach chyba...

  • Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z kruszonką"

  • Bułeczki na śniadanie,kolacje jak i również do pracy i :)

  • Przepis pochodzi z książeczki Lidla, szkoda że już nie drukują, bo było tam wiele dobrych pomysłów, szczególnie na ciasta.

  • Nadzienie może być z innymi dodatkami. Warte wypróbowania, przepis wyszukany na stronce kulinarnej jednak z moimi małymi zmianami! Z podanej porcji wyszło mi 10szt.

Artykuły na temat: bułeczki drożdzowe z budyniem i kruszonką
  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą. Ciasto: 0,5 kg mąki 550 280ml ciepłego mleka 8g suchych drożdży 100g masła 1 jajko 4 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 100g mąki pszennej 50g cukru pudru Konfitura z pomarańczy: 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych dwie garście...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Już wiemy, jakie przekąski szykujecie dla siebie i swoich bliskich na piknikowe wypady za miasto. Dzięki Wam poznaliśmy mnóstwo cudownych przepisów oraz fantastycznych pomysłów na słodkie - nie tylko słodkie przekąski. Dostaliśmy od Was setki zgłoszeń, bardzo ciężko spośród nich było wybrać jedynie pięć. Po licznych debatach jednak udało nam się wyłonić zwycięzców. Wszystkim ogromnie dziękujemy za przesłane do nas odpowiedzi. Jeśli nie udało Wam się wygrać w tym konkursie, to...