• Informacje na temat:

    bukiety z lisci

Przepisy na temat: bukiety z lisci
  • DOSKONAŁA NA DŁUGIE JESIENNO-ZIMOWE WIECZORY.

  • Najczesciej dodajemy rzodkiewki do salatek albo twarozków, a mozemy wykorzystac ich liscie równiez do salat, pesto, sosów i zup. Kremowa zupa rzodkiewkowa przyrzadzona z rzodkiewek i ich lisci jest prostym, szybkim i bardzo smacznym daniem.

  • Boćwina to inna nazwa buraka liściastego. Zjadamy ją w całości, zarówno liście, jak i łodygi. Buraki liściowe o ogonkach koloru zielonego, pomarańczowego i purpury... idealne jako zamiennik zwykłego buraka. Na jarzynkę i surówki oraz na zupy. Ich liście cały czas są soczyste i kruche. Ogonki lisciowe mięsiste a blaszki liscia duże i pełne witamin. Korzeń buraka liściowego nie tworzy zgrubienia, bo ta roslina "nie rośnie w korzeń" tylko "w liście". Pyszna zupa, polecam :-)

  • Kalafior to jedno w warzyw z którym w kuchni można poszaleć. Proponuję surówkę z części liści kalafiora

  • Malutkie gołąbki z młodych liści buraka napełnione farszem mięsnym z dodatkiem suszonych moreli, żurawiny i kaszy pęczak. To jest po prostu pyszne.

  • Nie tylko różyczki mogą być jadalne, wszak bardzo lubimy. Produkt wykorzystany na 100 %. Głąb można zetrzeć na grubych oczkach, powstaną pyszne placki ;) A tu liście…mega

  • Popularna salatka z serem gorgonzola (lub innym plesniowym) i z gruszka... tym razem z innymi rodzajami salat - w tym wypadku z bardzo smacznymi miikro liscmi buraka i szpinaku. Szczególnie liscie buraka wyrózniaja sie delikatnym i slodko-kwasnym smakiem, który cudownie komponuje sie z serem i gruszka. Zamiast tradycyjnych orzechów wloskich dodalam uprazone i posiekane orzechy laskowe. Calosc dopelnia pomaranczowy dressing z oliwy, bialego balsamico, miodu i oczywiscie soku z...

  • Młode liście marchewki w smaku są raczej pikantne i lekko gorzkawe. W połączeniu z chili, parmezanem i pestkami dyni tworzą pyszne i wartościowe pesto, które ja dodaję do makaronów, lub smaruję nim świeży chleb z masełkiem. Mniam!

  • Uwielbiam wszelkiego rodzaje pesta - są szybkie w przygotowaniu i bogate w witaminy i cenne składniki mineralne. Wystarczy zmieszać zielone liście z pestkami/orzechami, oliwą i parmezanem, ugotować makaron i obiad gotowy :) Dzisiaj mam dla Was pyszny pomysł na pesto z liści rzodkiewki i rukoli. Wiecie, że liście rzodkiewki, które zazwyczaj trafiają do kosza - mają więcej witamin i minerałów niż same rzodkiewki? Są bogate w wit. C (mają jej więcej niż cytryna), fosfor, żelazo i wapń. Mają...

  • Sprawdzony przepis na "Sałatka z liści buraka z truskawkami"

Artykuły na temat: bukiety z lisci
  • Bukiety dla zdrowia

    ​Majowe kwiaty warto pozbierać właśnie teraz, wiosną, gdy mają mnóstwo cennych składników. Gdy wybierasz się na spacer po okolicy, a dzień jest słoneczny, od kilku dni nie padał deszcz (kwiaty do suszenia nie powinny być wilgotne) - pozbieraj je koniecznie.

  • Sałata lodowa, masłowa, rzymska, rukola i wiele innych - różne odmiany liściastych warzyw łączy jedno: wszystkie są niskokaloryczne i równocześnie bogate w witaminy i minerały, które zmniejszają ryzyko raka, poprawiają działanie układu nerwowego i korzystnie wpływają na odporność. Sałata to sprzymierzeniec osób będących na diecie i dbających o zdrowie. Czy na pewno? Amerykańskie badania przeprowadzone na początku tego roku mówią, że to warzywa liściaste odpowiadają za większość zatruć...

  • Jesienne bukiety ślubne

    Klasyczna forma bukietu ślubnego bardzo przypominająca XIX wieczne bukiety ślubne typu biedermeier o charakterystycznym stożkowym kształcie, tym razem w połączeniu z nowoczesnymi technikami nawijania...

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...

  • Bukiety młodych warzyw

    Wreszcie są! Młode warzywa – soczyste, kruche, po prostu pyszne. A pomysłów na ich przyrządzenie mamy wiele!

  • Tuż przed pojawieniem się nowalijek, kończy się sezon na rzadko wykorzystywane w naszej kuchni warzywo – cykorię. Co ważne, właśnie z końcem jej upraw, czyli w kwietniu, cykoria jest najsmaczniejsza. Tylko co z nią zrobić? Fot. 123RF/Picsel Pierwotnie cykorię uprawiano dla korzeni, które były, i nadal są, wykorzystywane jako substytut kawy. Liście uprawia się od około 150 lat, a o podaniu ich na stoły zadecydował przypadek. Otóż pewnego razu, w Belgii, cykoria obrodziła tak obficie, że część...

  • Więc by nie być, napiszę jeszcze o mojej córce, która 1 i 2 listopada sprzedawała z koleżanką bukiety kwiatów z liści. Zmarzły dziewczyny, ale uczciwą...

  • Walka z kilogramami wydaje się być trudna i nudna. Wcale nie musi tak być! Najważniejsza w odchudzaniu jest siła woli, ale także i pomysły na to, co jeść, żeby było zdrowo i niskokalorycznie. Pomidory to świetny sposób na linię, zdrowie i urodę. Fot. 123RF.COM/PICSEL Pomidory w diecie Pomidory są idealnym warzywem dla odchudzających się. Zawierają w sobie aż 93 proc. wody. Oprócz tego, są bogate w błonnik, witaminy C, E, A, B i K. Pomidory to idealne źródło kwasu foliowego,...

  • Naturalnie i w kolorze

    Kiedyś zwracano uwagę na magiczne znaczenie roślin i ziół tworzących ślubne bukiety. Jedne odpędzały złe duchy, inne gwarantowały pomyślność i wieczne szczęście. Dziś powracamy do zielonego trendu eko, jednak z odrobiną kolorystycznego szaleństwa. Niepokorny bukiet W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszą się bukiety w stylu kalifornijskim. To dość duże, luźno układane kompozycje...

  • Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź! Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie...