• Informacje na temat:

    brzoskwinie w syropie na zime

Przepisy na temat: brzoskwinie w syropie na zime
  • Lambik

    Lambik jest zabójczo smaczny, wstrząsająco piękny i niespotykanie wyjątkowy.

  • Do deserów i jako kompot.

  • Smaczniejsze, niż z puszki.

  • Do świątecznych deserów i ciast jak znalazł - alternatywa do marketowych brzoskwiń w puszkach. Przepis na 4 słoiki po 500ml

  • Najprostszy chyba przepis na gruszki w syropie, zapewne wykorzystywany w większości domach, by móc cieszyć się zapachem lata zimą. Ja uwielbiam ten przepis, bo gruszki się szybko robi, nie czarnieją, a potem są idealne do ciasta czy owocowej sałatki.

  • Trudno mi sobie wyobrazić zimę bez dodatku pigwy w gorącej herbacie. Sprawdza się też świetnie jako nalewka oraz dodatek do pieczonych serników.

  • Owoc pigwowca czyli nasza polska cytryna. Owoce te zawierają bardzo dużo witaminy C, soli mineralnych, a także kwasów organicznych. Choć ten owoc na surowo jest niesmaczny to po przetworzeniu robi się bardzo pyszny, u nas idealny jako syrop do herbaty lub lemoniady.

  • Właściwości lecznicze owoców pigwy. Miąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Pektyny to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W jelitach tworzy on rodzaj przyjaznej dla zdrowia galaretki, która wiąże i usuwa z organizmu wszelkie toksyny i metale ciężkie, zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów. Na szczególną uwagę zasługują również obecne w owocach pigwy polifenole. Są to związki, które charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, czyli zdolnością "wymiatania"...

  • Niezastąpione do ciast, deserów czy też herbaty.

Artykuły na temat: brzoskwinie w syropie na zime
  • Tego o brzoskwiniach nie wiedziałaś

    Brzoskwinie najlepiej jeść świeże, ze skórką, w pełni dojrzałe, chociaż możemy je przechować w lodówce nawet przez tydzień.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ..., jagody, brzoskwinie, mirabelki i inne. Polacy najchętniej jadają dżemy i konfitury z truskawek, wiśni, owoców leśnych, śliwek. Przetwory można przechowywać w słoikach typu Weck (weki). Mają one(...) nakrętkę) lub zjedz przetwór od razu. Konfitury są to przetwory gęste, lecz nie mają zżelowanej konsystencji. Otrzymuje się je bardzo długo smażąc całe lub rozdrobnione owoce w syropie o dużej...

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Upominki od serca

    Aromatyzowany rum dobrze jest przygotować na dwa, trzy tygodnie przed świętami, wówczas będzie najbardziej aromatyczny. Możesz zrobić go z mandarynek, pomarańczy lub cytryn, ale sprawdzą się także brzoskwinie...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Jedz i bądź piękniejsza

    ...borówki, arbuzy, morele, brzoskwinie, czereśnie i wiśnie. Zawierają aktywne substancje, które wzmacniają naturalną ochronę skóry przed promieniowaniem UV. Wspomogą działanie kremów z filtrem. Z kolei...

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...

  • Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po miksturę stosowaną przez nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Syrop lub też nalewka z czosnku zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są doskonałym...

  • Suszone i kandyzowane owoce to pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy, który pozwoli nam zaspokoić apetyt na słodkości, i dostarczy witamin i składników odżywczych. Odrzućmy czekoladę, nie jedzmy cukierków - suszone morele i kandyzowany ananas są dla nas znacznie korzystniejsze. Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum! Fot. 123RF/Picsel Suszenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności, nasi przodkowie suszyli zboża, ryby, mięso, warzywa i owoce. Współcześnie używamy przede wszystkich...