• Informacje na temat:

    brytyjski chleb

Przepisy na temat: brytyjski chleb
  • Sprawdzony przepis na "Brytyjski burger z jajkiem i bekonem"

  • Pyszny i łatwy chleb. Po upieczeniu chleb waży około 1 kilograma.

  • Prawdziwy chleb na własnym zakwasie- nie ma lepszych zalet

  • kolejna wersja chlebka :) przepis na zakwas jest wśród moich przepisów :)

  • latwy w przygotowaniu i bardzo smaczny

  • Prosty przepis na domowy chleb

  • domowy chlebek

  • do sniadania!!!

  • pyszny chlebek domowej roboty

  • Nic nie zastąpi wiejskiego domowego chleba ale nie jesteśmy do końca skazani na marketowe dmuchane pieczywo

Artykuły na temat: brytyjski chleb
  • Jak jeść, by nie tyć?

    Patrick Holford, brytyjski specjalista do spraw żywienia i założyciel Instytutu Właściwego Żywienia w Londynie uważa, iż ciało ludzkie ma trzy podstawowe programy trawienia.

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Gwiazda „głodzi” dzieci. Dla ich dobra!

    Sama je niemal wyłącznie warzywa. Dzieciom stara się nie podawać makaronu, chleba i ryżu, bo „mogą im zaszkodzić”. Gwyneth Paltrow właśnie napisała drugą książkę kucharską, w której dzieli się swoimi przemyśleniami dotyczącymi jedzenia.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • ...  Taką tezę wysuwa brytyjski raport « Feeding Britain » opublikowany w grudniu 2014 roku. Raport ten został przygotowany przez parlamentarną grupę deputowanych,...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • ​Krystyna Skarbek: Polska 007 w spódnicy

    Choć wszystko, co robiła, było z myślą o ojczyźnie, w Polsce wciąż jest mało znana. Kto? Polka, jedna z najskuteczniejszych tajnych agentek brytyjskich służb specjalnych w czasie II wojny światowej - Krystyna Skarbek...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • So British! Warzywny tort.

    ...badz zimno i zawsze jest dobry!   Na tortownice badz inna okragla forme 22 cm srednicy czyli 6 porcji 20 minut przygotowania 1h20 pieczenia   200 g pokrojonego w kostke chleba tostowego, bez skorki, mysle, ze mozna tez uzyc innego chleba co nieco zmieni smak potrawy 100 g ugotowanego zielonego groszku 150 g ugotowanych ziaren kukurydzy 100 g pokrojonych na kostke pomidorow suszonych...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...