• Informacje na temat:

    brytfanki do chleba

Przepisy na temat: brytfanki do chleba
  • Domowy chlebek ze śliwką kalifornijską

    ...suche i mokre składniki. Następnie mieszamy je razem do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w 185 st. przez 50 min. Gotowy...

  • Smakuje wybornie. Na oszczędną kolację w sam raz.

  • Pieczeń w skorupce

    Sposób przygotowania 1. Schab opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Odłóż na bok.  2. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, posiekaj. Tosty pokrusz. Żółty ser grubo zetrzyj. Wymieszaj go z okruszkami chleba i natką. Dodaj żółtko. Przypraw do smaku. Zagnieć jednolitą masę.  3. W brytfance rozgrzej 1 łyżkę oleju. Obsmaż na nim mię- so. Potem oblep je...

  • prosta pasta o smaku dzieciństwa

  • Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...w mięsie włóż ok. 2/3 papryki. Szynkę przełóż do brytfanki. Podlej bulionem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz 90 minut. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pozostałe paski papryki(...) kosteczki pokrojonego chleba. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 17-18 minut. W tym czasie fetę pokrój w kostkę. Kiedy warzywa będą już miękkie, zmiksuj je...

  • Coś domowego na kanapki.

  • Szynka zbójnicka na kiszonej kapuście

    ... pieprzem. Kapustę wyłóż na półmisek. Ułóż na niej upieczoną szynkę. Podawaj z ziemniakami albo kawałkiem wiejskiego chleba. Gotowe danie udekoruj listkami natki.

  • Prosta w wykonaniu pasta z boczku i wątróbki wieprzowej. Polecam smakoszom wątróbki.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".

  • nie taki diabeł straszny.... ;)

Artykuły na temat: brytfanki do chleba
  • Domowy chleb

    Mleko wlej do rondelka i podgrzej. Rozkrusz do miski drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, sól i oliwę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umytą żurawinę i drobno posiekane pistacje dodaj do wyrośniętego ciasta i dobrze wymieszaj.  Ciasto wstaw do natłuszczonej, podłużnej brytfanki. Ponacinaj je...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Kanapki inaczej

    Składniki na 4 porcje: 12 plasterków wędzonego boczku, 10 łyżek jogurtu naturalnego, 3 łyżki musztardy, 8 liści sałaty, 25 dag sera pleśniowego camembert, 8 kromek chleba tostowego, 1/2 pęczka natki(...) układaj kolejno: sałatę, plastry sera, boczek, kromkę chleba razowego, warstwę sosu, sałatę, boczek i ser. Przykryj drugą kromką chleba tostowego. Udekoruj boczkiem i oregano.  Razowa z pstrągiem...

  • Po raz szósty, 13 i 14 czerwca, Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, Urzędem Miasta zaprasza mieszkańców Krakowa i przybyszów na Plac Wolnica, na Święto Chleba i V Festiwal Smaku. Na krakowski Kazimierz przybędą mistrzowie piekarscy, cukiernicy i producenci Małopolskich Produktów Tradycyjnych. Wierzymy, że przybywające na Plac Wolnica rzesze krakowian i turystów w atmosferze święta i...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...cząstek. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cząstki kapusty, krótko podsmażyć. Posypać solą. Podlać 100 ml wody. Dusić pod przykryciem 10 minut. Upieczoną gęś wyjąć. Sos z dna brytfanki przecedzić, przelać do garnka, usunąć tłuszcz. Mięso trzymać w cieple, aby nie wystygło. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody. Wlać do sosu z dna brytfanki. Mieszając, gotować minutę. Przyprawić do...

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Smaki z Czech

    ...(opcjonalnie) Na gulasz: 600 g szynki wieprzowej (lub łopatki), 2 łyżki smalcu, 3 cebule, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz czarny mielony, kminek, 2 łyżki majeranku, miąższ z chleba do zagęszczenia. Ugotuj(...) czosnkiem, kminkiem, solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś przez około 45 minut. Potem dopraw majerankiem i kawałkami miąższu z chleba. Przygotuj knedliki. Pokrój bułkę w kostkę i obsmaż na maśle do...

  • W półfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Michał Bryś przygotował dla uczestników nie lada wyzwanie. W ciągu 6 godzin musieli przygotować staropolski chleb na zakwasie, pasztet z trzech mięs oraz konfiturę. Oto jego przepisy. STAROPOLSKI CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 140g mąki pszennej żarnowej typ 650 250g mąki orkiszowej białej 50g mąki orkiszowej razowej żarnowej 280g wody - uwaga należy obliczyć temperaturę wody wg poniższego wzoru* 130g zaczynu 2.5g drożdży 10g soli...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...i włożyć go do posmarowanej grubo masłem specjalnej formy do Reindlinga (okrągłej brytfanki). Ciasto wkłada się do zimnego piekarnika i piecze w temperaturze 150-180 stopni przez ok. 1 godzinę. Po(...) topić, układać porcjami na polencie (oryginalny gailtalski sposób serwowania!) lub na kromkach czarnego chleba.   Karynckie Käsnudel   Składniki na ciasto: 25 dag drobnoziarnistej mąki...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...