• Informacje na temat:

    brokuły z cukinią w piekarniku

Przepisy na temat: brokuły z cukinią w piekarniku
  • Pomysły na obiad

    Kolorowe towarzystwo 1. Zielonych warzyw, takich jak ogórki, sałata, cukinia, szparagi czy brokuły, nie powinno się przechowywać w bliskim sąsiedztwie pomidorów czy papryki. Czerwone jarzyny(...) tarce o dużych oczkach i usmażysz w głębokim oleju. Dla polepszenia smaku dodaj marchewkę. Warzywa na zupę - krem Na zupę-krem nadają się: pomidory, bakłażan, dynia, cukinia, kalafior i brokuły...

  • Brokuły z cukinią, papryką i pomidorkami koktajlowymi zapieczone w serowym sosie. Bardzo smaczne połączenie, z dodatkiem świeżej bagietki wystarczy za cały obiad.

  • 5 przepisów na zdrowe dania z ryb w pół godziny

    ...  Przygotowanie: Brokuły podzielić na różyczki, marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę. Filety pokroić w grubą kostkę.  Ryż gotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i marchewkę podsmażyć na oleju, dodać pastę curry. Wlać mleko kokosowe i 200 ml wody, zagotować. Dodać brokuły, gotować 5 minut. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Dodać...

  • brokuły+filet z kurczaka

  • Sprawdzony przepis na "Brokuły w cieście"

  • Dawniej niemalże każda gospodyni miała spiżarnię pełną soków, dżemów, konfitur, kiszonych i marynowanych warzyw. Dziś to wszystko możemy znaleźć na półkach sklepowych, które wręcz uginają się od wszelkich przetworów. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. Tym razem przygotowałam na zimę marynowane brokuły z dodatkiem marchewki i cebuli. Będą świetną przekąską lub dodatkiem do wielu dań.

  • Pyszne brokuły oblane chrupiącą skórką z wierzchu i delikatnym miąższem w środku ;-)

  • brokuła w panierce, bardzo smaczna polecam.

  • Łosoś pieczony w piekarniku z warzywami to danie lekkie, zdrowe i smaczne.

Artykuły na temat: brokuły z cukinią w piekarniku
  • Zapiekanki warzywne

    ...i wyżłabiamy z nich miąższ. Połówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy olejem i podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą(...) g błyskawicznej kaszy kukurydzianej, 4 jajka, 30 g masła, 80 g tartego żółtego sera Przygotowanie: Obraną cebulę drobno siekamy. Umytą marchewkę kroimy w kostkę, a brokuły dzielimy na małe...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Zapiekanka resztówka

    ...w paski, brokuły podzielić na różyczki. Brokuły sparzyć we wrzątku i schłodzić w zimnej wodzie aby zachowały kolor. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Na rozgrzanych 3 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i brokuły, doprawić solą i pieprzem. Oddzielnie na oleju przesmażyć cukinie. Wymieszać makaron z warzywami, cukinie pozostawić. Naczynie...

  • Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy? Fot. 123RF/Picsel Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i...

  • Więcej energii w siedem dni!

    ...każdego posiłku dodawaj warzywo albo owoc. Z warzyw najsilniej działają: szpinak, jarmuż, cukinia, brokuły, buraki, ogórek, papryka, pomidory, ziemniaki, por. Warto też zawsze mieć w domu kiełki (to(...) koperek i ząbek czosnku. Wymieszaj wszystkie składniki, polej sosem winegret. OBIAD: Pieczony łosoś 200 g filetu obłóż plasterkami cytryny, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku. Zjedz...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak je przyrządzać? Z czym podawać? Przekonaj się sam. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym...

  • Lepsza kasza

    ...posiekaną cebulę i kostki cukinii. Dopraw solą i pieprzem. Chwilę smaż i dodaj napęczniałą kaszę. Połówki cukinii napełniaj farszem. Posyp startym serem i zapiekaj ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do(...) pomidorów, gałązka bazylii, 2 łyżki pestek z dyni, 80 g czarnych oliwek. Przygotowanie: Pokrój dynię i rozłóż na blasze. Posmaruj oliwą (2 łyżki), posól i przyrumień w piekarniku (180 st. C). Kaszę...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Kuchnia kryzysowa: Zapiekanka

    ...w paski, brokuły podzielić na różyczki. Brokuły sparzyć we wrzątku i schłodzić w zimnej wodzie aby zachowały kolor. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Na rozgrzanych 3 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i brokuły, doprawić solą i pieprzem. Oddzielnie na oleju przesmażyć cukinie. Wymieszać makaron z warzywami, cukinie pozostawić. Naczynie...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...