• Informacje na temat:

    brokuły w sosie cytrynowym

Przepisy na temat: brokuły w sosie cytrynowym
  • Multicooker: Bukiet warzyw na parze z sosem cytrynowym

    Składniki mieszanka ulubionych warzyw: kalafior brokuły marchew fasolka szparagowa ziemniaki Sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 1 łyżka bazylii sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Do misy urządzenia wlać 300 ml wody. 2. Na koszu do gotowania na parze ułożyć warzywa...

  • Pasztet marchewkowo-brokułowy

    Na niebanalną, jesienną przystawkę możemy przygotować warzywny pasztet. Podstawa do jego wykonania będą: brokuły, marchewka i kalafior romanesco.

  • Brokuły z cukinią, papryką i pomidorkami koktajlowymi zapieczone w serowym sosie. Bardzo smaczne połączenie, z dodatkiem świeżej bagietki wystarczy za cały obiad.

  • Trójkolorowy pasztet warzywny

    Do przygotowania tego dania potrzebne będą trzy warzywa: marchew, brokuły i kalafior. Z takich składników możemy przygotować pasztet, który jest nie tylko smaczny, ale i bardzo dekoracyjny. Przekonają się do niego wszyscy, których trudno namówić do jedzenia warzyw.

  • uwieeeeeeeeelbiam;)

  • Sałatka z brokułów z szaszłykami drobiowymi

    ...bez tłuszczu. Brokuły podzielić na różyczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i porcjami obsmażać brokuły (po 5 minut). Podsmażone brokuły zalać 100 ml wody i dusić pod przykryciem 3-4 minuty. Dodać...

  • Smaczny pomysł na "Brokuły w sosie serowym"

  • 7 najlepszych potraw z marchewki

    Gofry marchewkowe z wędzonym łososiem i ziołowym twarożkiem Składniki: 125 g masła 4 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól, pieprz 200 g marchewki Pęczek szczypiorku(...) przekładać wędzonym łososiem i ziołowym twarożkiem. Curry marchewkowo-drobiowe Składniki: 250 g brokułów Sól 500 g marchewki 200 g filetu z kurczaka 1 papryczka chili Kawałek imbiru...

  • brokuły+filet z kurczaka

Artykuły na temat: brokuły w sosie cytrynowym
  • Zapiekanka z brokułami

    ...brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy 3-5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego, odcedzamy i studzimy. Obraną cebulę drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Boczek kroimy(...) 2-3 minuty, aż ser się rozpuści. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Układamy plastry ziemniaków, brokuły, paski boczku, zalewamy serowym sosem i pieczemy 20-25 minut w 180ºC. Zobacz także:

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak je przyrządzać? Z czym podawać? Przekonaj się sam. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym...

  • Nadziewane roladki drobiowe

    .... Przykryj plasterkami boczku i posyp listkami natki. Ciasno zroluj. Pospinaj wykałaczkami.  2. Cebulę i ziemniaki obierz, pokrój na cienkie cząstki. Brokuły podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej(...) cytrynowym.  4. Roladki podawaj polane sosem z dodatkiem brokułów oraz ziemniaków z cebulą. Udekoruj cząstkami cytryny i natką. Zobacz także:

  • Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy? Fot. 123RF/Picsel Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i...

  • Tarta – crumble z rabarbarem i menu na nadchodzący tydzień

    ...– kiedyś kucharka musi odpocząć ! -          dorsz w sosie cytrynowym ryż z warzywami : młodym groszkiem i cukinią – w poniedziałek -          We wtorek zrobię Lasagne po bolońsku – będzie na dwa(...) -          jutro placuszki z cukini z serem kozim – bo jeszcze nie zrobiłam ich choć planowałam na piątek… -          w poniedziałek brokuły z mieszanką kasz i soczewicy -          we wtorek pilaf...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Sałatki? Idealne na wiosnę!

    ...według przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzić, zahartować. Brokuły lekko podgotować, odsączyć. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę. Plastry szynki pociąć w paski...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • 12 hitów z warzywniaka

    ...źródłem witaminy E. Odkryto, że witamina E może opóźniać rozwój cukrzycy typu II u osób narażonych na nią z powodu otyłości lub nadwagi. Do sałaty zawsze dodaj sos z oleju z sokiem cytrynowym(...) kubeczka jogurtu z garścią malin i otrębami, herbata zielona, ziołowa (np. rumianek) lub owocowa. Obiad: Grillowana pierś indyka z mieszanką sałat, ryż z kalafiora, brokuły gotowane na parze polane oliwą...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...