• Informacje na temat:

    brokuly jako dodatek do dania

Przepisy na temat: brokuly jako dodatek do dania
  • Zdrowie z warzyw kapustnych

    Kapustę, kalafior czy brukselkę wykorzystujemy jako dodatek do dań obiadowych albo składnik sałatek. Doceniamy je głównie za walory smakowe i prawidłowo! Czas jednak, by znalazły nasze uznanie za ogrom właściwości zdrowotnych. Zwłaszcza, że i możliwości ich wykorzystania w niebanalnych przepisach jest wiele.

  • Ciekawa alternatywa do zupy

  • Medaliony wieprzowe w piwie

    .... Zagotuj. Przypraw do smaku. Medaliony podawaj z ziemniaczanymi rozetkami i piwnym sosem. Jako dodatek możesz serwować np. brokuły.

  • Szczerze mówiąc, to bób przygotowywałam po raz pierwszy. Zawsze się dziwiłam, kiedy to znajomi kupowali go w dość dużych ilościach i zachwycali się jego smakiem. U nas w domu mama nigdy go nie przygotowywała. Ja od teraz też będę jego zwolenniczką, bo w połączeniu z innymi warzywami lub mięsem możemy stworzyć z niego przepyszne danie. Spróbujcie tego przepisu, a polubicie bób tak samo, jak ja :)

  • Warto jeść szpinak!

    ...względu na jego działanie antyoksydacyjne. Jak przyrządzić szpinak? Szpinak sprawdzi się jako główny składnik sałatek, dodatek do dań głównych, śniadań czy nawet wytrawnych deserów. Łączyć go(...)! Szpinak zawiera bardzo dużo żelaza, a zatem polecany jest przez lekarzy i dietetyków jako element walki z anemią. Zawiera również wapń, czyli podstawowy element budulca kości. Cała gama witamin takich jak...

  • Swietnie smakuja jako samodzielne danie np na kolacje ale i jako dodatek do obiadu do steka i ryzu, podaje mala ilosc skladnikow bo ja gotuje dla 2 osob, ilosc ktora teraz uzylam byla na dwa male indywidualne kokotki zaroodporne,

  • Sztuka przyrządzania warzyw bez tajemnic

    .... Jeśli gotujemy warzywa jako samodzielne danie (np. brokuły gotowane), wystarczy po ugotowaniu przelać je zimną wodą i chłodne wstawić do lodówki. Jeśli natomiast warzywa są częścią dania (np. gulasz(...) A oraz poprawia wygląd potrawy. O czym warto pamiętać przygotowując surówki Surówka z porem i pomidorami, z pysznej marchewki, z sałatą i ogórkiem... Pomysłów na dodatek do drugiego dania lub...

  • Prosty przepis, który wyśmienicie komponuje się z drugim daniem...

  • pyszna, szybka w przygotowaniu, doskonała jako dodatek do schabu i pieczeni

  • Marchewka, cukinia i brukselka - warzywa, które każdy zna. Razem tworzą świetne połączenie i sprawdzają się jako świetny dodatek do wielu dań :)

Artykuły na temat: brokuly jako dodatek do dania
  • Danie z tego... co zostanie

    ...st. C i zapiekaj około 15 min. Podawaj na gorąco jako dodatek np. do smażonej kiełbasy. Warto wiedzieć! Potrawa może też stanowić samodzielnie danie. Wtedy do farszu warto dodać np. wysmażony na...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak je przyrządzać? Z czym podawać? Przekonaj się sam. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym...

  • Polub brukselkę - na zdrowie

    ...brukselki jest prawidłowe przygotowanie. Ponieważ coraz więcej osób korzysta z diet roślinnych, niepozorna brukselka przebojem wkroczyła na nasze talerze jako ciekawy dodatek do sałatek i innych dań(...) przyczyniają się do rozwoju chorób nowotworowych. Badania przeprowadzone w 2008 roku wykazały, że regularne spożywanie brukselki chroni organizm przed komórkami rakowymi oraz przed oksydacyjnym...

  • Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy? Fot. 123RF/Picsel Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i...

  • Znakomite letnie duety warzyw i owoców

    ...jeść? Warzywa bogate w witaminę C najlepiej jeść na surowo, jako dodatek do dań mięsnych lub potraw z warzyw bogatych w żelazo, np. do kotletów z soczewicy obficie posypanych natką pietruszki dodaj(...). zrób koktajl z maślanką. Na miażdżycę Przy miażdżycy naczynia krwionośne stają się sztywne i wąskie m.in. z powodu systematycznego odkładania się na ich ściankach blaszek miażdżycowych...

  • Sprawdź, czego nie wiesz o dodatkach "E"! Czym są tak naprawdę "E" dodatki?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Wyróżnikiem dodatków do żywności "E" jest to, że nie są normalnie spożywane w danym produkcie, a są do niego dodawane, aby poprawić jego smak, zapach, kolor, wygląd, konsystencję i trwałość. Stąd dzielimy je na: - barwniki (E 100 - E 199),- konserwanty (E 200 - 299),- przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (E 300 - E 399),- emulgatory, środki spulchniające, środki żelujące (E 400 - E...

  • Jabłko - smak jesieni

    ABC jabłek w kuchni Antonówki najlepiej nadają się przetwory (dżemy, marmolady, musy), ponieważ szybko się rozgotowują. Można je piec, gotować, wykorzystywać jako dodatek do mięs i ciast. Championy : można z nich przygotowywać musy, soki, przeciery i konfitury. Cortlandy mogą być dodatkiem do mięs i sałatek. Gloster sprawdzi się jako dodatek do sałatek owocowych, ciast i jako nadzienie...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Lato - dobry czas dla kości

    ...). Gotowane lub surowe warzywo to doskonały dodatek do obiadu, a także świetny pomysł na letnią kolację. Uwaga! Aby zapobiec utracie wapnia (który, tak jak inne składniki mineralne, może być wypłukiwany przez wodę), gotuj warzywa na parze lub w małej ilości wody. - Nasiona słonecznika - gdy tylko się pojawią, chrup je jako przekąskę, dodawaj do letnich surówek i sałatek. Także dostarczą ci sporo...

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...

Wideo na temat: brokuly jako dodatek do dania
  • Pyszny przepis na zupę brokułową

    Zupa z brokułów? Właściwie mało kto myślał o możliwości przyrządzenia pysznej zupy z tych - cieszących się coraz większą popularnością w Polsce - warzyw. Zielone różyczki brokułów idealnie nadają się do zapiekanek, jako dodatek do dań głównych, czasami - jako element warzywnej zupy. My przygotowaliśmy dla was przepyszną zupę o konsystencji kremu, której podstawą są właśnie brokuły - smaczne

  • Pyszny przepis na zupę brokułową

    Zupa z brokułów? Właściwie mało kto myślał o możliwości przyrządzenia pysznej zupy z tych - cieszących się coraz większą popularnością w Polsce - warzyw. Zielone różyczki brokułów idealnie nadają się do zapiekanek, jako dodatek do dań głównych, czasami - jako element warzywnej zupy. My przygotowaliśmy dla was przepyszną zupę o konsystencji kremu, której podstawą są właśnie brokuły - smaczne