• Informacje na temat:

    brokul marchew

Przepisy na temat: brokul marchew
  • Quiche z brokułami i marchewką

    ...pyszną Quiche z brokułami i marchewką przygotowaną na bazie twarożku kanapkowo-sernikowego. Inwencja należy do Ciebie. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200 g twarożku kanapkowo(...) g różyczek brokuła 1 średnia marchew Przygotowanie: 1. Warzywa lekko podgotować na parze, powinny być al dente. Ciastem francuskim wyłożyć formę do zapiekania. Twarożek dobrze wymieszać z jajkami...

  • Trójkolorowy pasztet warzywny

    Do przygotowania tego dania potrzebne będą trzy warzywa: marchew, brokuły i kalafior. Z takich składników możemy przygotować pasztet, który jest nie tylko smaczny, ale i bardzo dekoracyjny. Przekonają się do niego wszyscy, których trudno namówić do jedzenia warzyw.

  • Marchew odkrywamy na nowo :D Orzeźwiający anyż połączony z czosnkiem daje niesamowity aromat.

  • Kanapki z chrupiącą

    Sposób przygotowania Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki lub na mandolinie julienne w małe słupki. Przygotuj majonez: zmiksuj mleko sojowe z octem, musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem. Cały czas miksując, wlewaj powoli olej, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji sosu. Jedną kromkę pieczywa posmaruj majonezem, a drugą pastą warzywną. Na część z majonezem nałóż marchew...

  • Wypróbowany przepis na "Limonkowa marchew"

  • Kukurydziany placek z szynką

    ...obierz, poszatkuj i zeszklij na oleju.  3. Zdejmij z gazu i gorącą wymieszaj z posiekanym czosnkiem. Brokuł, marchew i groszek zblanszuj w osolonym wrzątku. Szynkę pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki...

  • Świetny pomysł na apetyczną przystawkę, nadaje się również jako dodatek do dań głównych.

  • Z czego skomponować zimową z sałatkę?

    Jeśli wydaje nam się, że przyrządzenie zdrowej sałatki jest możliwe tylko latem, gdy mamy dostęp do sezonowych warzyw i owoców, popełniamy błąd. Jak przekonują dietetycy, zimą możemy postawić na ziarna i zboża, komponując z nich zrównoważone dania.

  • Dzieci to uwielbiają.

Artykuły na temat: brokul marchew
  • Kwaszone soki warzywne - prozdrowotna bomba

    Soki z warzyw kwaszonych np. z buraków, marchwi, selera, pietruszki, kapusty czy brokułów są znacznie zdrowsze od tych konwencjonalnych. Zwalczają wolne rodniki w organizmie, zapobiegają nowotworom, opóźniają starzenie.

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla naszej cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złotego odcienia. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A zadba też o nasz wzrok....

  • Makaron chow mein z mięsem i warzywami

    Przygotowanie: Polędwiczkę oczyść z błonek. Pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Obtocz w mące. Obierz warzywa. Cebulę i czosnek posiekaj, a marchew...

  • W przydomowym ogródku możecie wyhodować cudowne warzywa, które zapewnią wam moc witamin i substancji odżywczych. Przekonajcie się jak niepozorna marchew wpływa na nasze zdrowie. Fot. 123RF Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko....

  • Dieta po zawale

    ...​Podstawą tej diety są warzywa i owoce: brokuł, sałaty, jarmuż, szpinak, papryka, marchew, jeżyny, morele, jagody, borówki, żurawiny, jabłka. Zawierają antyoksydanty, dzięki czemu spowalniają postęp miażdżycy, oraz dużo błonnika, który utrudnia wchłanianie tłuszczów. A dieta po zawale powinna zakładać ich ograniczenie. Zrezygnuj z tłustych mięs i wędlin, podrobów oraz potraw smażonych. Wybieraj...

  • Ponieważ marchew jest w naszym kraju powszechnie dostępna, bywa że jej właściwości są bagatelizowane i niedoceniane. Jest to duży błąd, gdyż zawarte w niej składniki odżywcze maja zbawienny wpływ na działanie naszego organizmu. Fot. 123RF/Picsel Czy zdrowe produkty, które mogą nam pomóc w przypadku wielu dolegliwości, zawsze muszą być niezwykle rzadkie i pochodzić z odległych krajów? Otóż nie! Okazuje się bowiem, że wiele hodowlanych w naszych ogródkach roślin również posiada niezwykle...

  • Pieczone warzywa z wędzonką

    ...1. Ziemniaki, rzepę i marchewki obrać, pokroić: ziemniaki w plasterki, marchew i rzepę w słupki. Cebulę i czosnek pokroić w plasterki, boczek w drobną kostkę,  metkę w cienkie plasterki.  Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. 2. Fasolkę umyć, odciąć  końce, obrać z włókien, strączki przełamać na pół. 3. Wszystkie składniki  wymieszać. Układać warstwami w dużym, żaroodpornym naczyniu...

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złoty odcień. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A, zadba też o wzrok. Dodatkowo...

  • Co jeść, by nie dać się grypie?

    Antygrypowy jadłospis zawiera dużo ciepłych, gotowanych pokarmów, zwłaszcza zupy. Beta karotenu oraz witaminy C, ważnych dla odporności, dostarczą Ci natomiast marchew, czerwona papryka, buraki, cytrusy i natka pietruszki. Spożywaj też miód i czosnek - naturalne antybiotyki o właściwościach przeciwbakteryjnych i antywirusowych.

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...