• Informacje na temat:

    brillat-savarin

Przepisy na temat: brillat-savarin
  • Pieczarka - księżniczka grzybów

    ...mieszkańcy Paryża. Były one bowiem bardzo drogie i uchodziły za wielki rarytas. Słynny Brillat-Savarin umieścił je na drugim miejscu w grzybowej hierarchii - tuż po truflach. Łączono je wtedy z równie...

  • Smaczny pomysł na "Ponczowe smakołyki na Wielkanoc"

Artykuły na temat: brillat-savarin
  • ...  Kartezjusz pisał, że jest « rzeczą, która myśli », ale jego rewolucyjna myśl została szybko, bo już w XIX wieku zastąpiona dość pretensjonalną afirmacją : « Jestem tym co jem » - 1825, Brillat-Savarin. W « Fizjologii smaku » posunął się on jeszcze dalej, gdyż pisał : «  Powiedz mi co jesz a powiem ci kim jesteś ». W jego ślady poszedł Feuerbach i Nietzsche : «  Jest taka kwestia, od której...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Francja jest niekwestionowanym Królestwem Sera i prawdziwym rajem dla jego smakoszy. Każdy region, a nawet wiele poszczególnych miast i miasteczek ma swoje oryginalne produkty o zróżnicowanym smaku, kształcie i rozmiarze. Jest więc w czym wybierać - kraj ten może poszczycić się dziś produkcją ok. 1000 gatunków sera. Fot. 123RF/Picsel Z badań wynika, że 96% populacji francuskiej w wieku od 2 do 75 lat regularnie jada sery, a 47% deklaruje, że robi to codziennie. Statystyczny Francuz zjada ok....

  • 15-17 sierpnia 2008, Mały RynekOdkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. Trudno się nie zgodzić z sentencją Anthelme Brillat-Savarina, opublikowaną blisko dwa wieki temu w książce "Fizjologia smaku". Jakiej astronomicznej kwoty wart jest zatem innowacyjny smak pierogów, potrawy tak głęboko zakorzenionej w polskiej, tradycyjnej kuchni? Okazuje się, że krakowscy restauratorzy nie potrzebują szczególnej, materialnej zachęty, by toczyć bój o prym...