• Informacje na temat:

    botwinki

Przepisy na temat: botwinki
  • Klasyczna botwinka

    Składniki: 1,5 l wywaru (mięsnego lub warzywnego) pęczek botwinki z buraczkami (jeżeli są bardzo małe, warto dodać burak) 2 małe ziemniaki 2 marchewki ocet winny łyżeczka cukru sól śmietana 18 proc. (opcjonalnie) koperek Sposób przygotowania: 1. Botwinkę umyj, drobno pokrój wraz z buraczkami. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój. Wywar zagotuj, dodaj...

  • W smaku ma delikatnie wyczuwalne buraczki, ale jest też kwaskowata jak zupa ogórkowa. Lekko podgrzana nadaje się na ciepłe słoneczne dni tak samo jak chłodnik.

  • Sałatka z botwinki i fety

    Botwinka, która o tej porze roku jest najsmaczniejsza, nadaje się nie tylko do przygotowania zabielanego barszczu czy chłodnika. Liście i łodygi botwinki świetnie smakują w sałatce z dodatkiem sera feta.

  • Taka zupa świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Można ją podawać solo lub z ziemniakami czy jajkiem.

  • Chłodnik z botwinki, z jajkiem

    Sposób przygotowania 1. Botwinkę popłucz, oddziel buraczki i liście, następnie pokrój je (zostaw kilka najmniejszych listków do dekoracji). Zagotuj bulion, wrzuć buraczki, gotuj ok. 10 minut. Dodaj liście botwinki, gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij  z ognia, dodaj koncentrat barszczu. Odstaw barszcz, aby ostygł.  2. Przełóż jogurty do miski. Dodaj odrobinę barszczu i dokładnie wymieszaj, aby nie...

  • Danie idealne na gorące dni. Samo zdrowie

  • Burgery drobiowe fit z botwinką

    Sposób przygotowania 1. Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa. 2. Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj. 3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość...

  • Prosty i szybki w przygotowaniu chłodnik z botwinki ,danie kuchni kresowej ,idealnie sprawdza się w upalne dni.

  • Barszczyk na botwince

    Składniki: 1 pęczek młodej włoszczyzny 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami 6 szklanek bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 4 jajka 1/2 pęczka szczypiorku 1 listek laurowy(...) botwinki grubo posiekaj. Jajka włóż do lekko posolonej wody. Poczekaj, aż woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj ok. 10 minut. 2. W drugim garnku zagotuj bulion z listkiem laurowym i ziarenkami...

  • Sprawdzony przepis na "Chłodnik z botwinki"

Artykuły na temat: botwinki
  • Zupa z botwinki

    Zupy to podstawowy składnik wiosennego detoksu, zwłaszcza te przygotowane z młodych warzyw, np. botwinkowa. Są dobrym źródłem błonnika, który pomaga oczyszczać przewód pokarmowy z toksyn. Wywar z dodatkiem szczypiorku, koperku oraz jogurtu naturalnego zasmakuje nawet niejadkom.

  • Liście, czerwona łodyga i niewielkie korzenie. Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę. Botwina najlepiej smakuje właśnie teraz, więc to idealna pora, aby przyjrzeć się jej nieco bliżej... Fot. 123RF/Picsel Co zyskujemy jedząc botwinkę? Przede wszystkim doskonały środek, wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie doskonale wiedziały o tym, że buraki pomogą osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne...

  • 5 najcenniejszych właściwości botwinki

    Sezon na botwinkę właśnie się rozpoczyna. Sprawdź, co zyskasz jedząc te młode listki buraka ćwikłowego. Naprawdę warto!

  • Do wiosny jeszcze tak daleko, a długie, zimowe wieczory wcale nie nastrajają pozytywnie. Na szczęście znamy kilka prostych, jedzeniowych trików, dzięki którym wasz humor z pewnością się poprawi. Jeżeli waszą metodą na chandrę jest zjedzenie sporego kawałka ciasta lub paczki chipsów, mamy dla was dobrą wiadomość. Znamy kilka zdecydowanie zdrowszych sposobów na poprawę humoru. Wystarczy, ze wprowadzicie do swojego jadłospisu kilka zmian. Z pewnością poczujecie się lepiej, a wasz organizm będzie...

  • ..., wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Warto wypróbować chłodnik z botwinki w nieco bardziej oryginalnym wydaniu. Dodajemy do niego połówki przepiórczych jaj i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem(...) z solą i pieprzem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Na talerzu układamy plasterki kurczaka w formie okręgu, a na środku kładziemy mieszankę liści botwinki i szpinaku. Całość posypujemy rzodkiewką...

  • Cholesterol, choć naturalnie występuje w naszym organizmie i odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu wszystkich komórek ciała, może także gromadzić się w ściankach naczyń krwionośnych, prowadząc m. in. do miażdżycy, a także chorób serca i układu krążenia. Fot. materiały prasowe Jednym ze skutecznych sposobów na obniżenie poziomu „złego" cholesterolu - nawet do 10% - może być zastosowanie się do zasad zbilansowanego jadłospisu 1500 kcal, opracowanego przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki...

  • ...botwinki mi się chce :) nie wiecie czy już są młode, czerwone buraki? :)

  • Nie wiesz, co jeść w czasie upałów? Poeksperymentuj z chłodnikiem. Dowiedz się, co możesz zyskać, dzięki tej witaminowej bombie. Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, jak przygotować wspaniały chłodnik na słodko i na słono. Fot. 123RF/Picsel Są przygotowywane ze świeżych warzyw i innych, równie zdrowych składników. Chłodniki, zwłaszcza w upalne dni, są często podawane na naszych stołach. Nic dziwnego - są przecież orzeźwiające i świetnie regenerują organizm. Chłodniki sycą, a jednocześnie są...

  • Botwinka, moje marzenie

    Nie wiem, czemu, wiele osób uważa, że botwinka to wyłącznie młode, kwaskowate listki. No nie, bulwy też!

  • Dla ochłody - lody. Zimna woda zdrowia doda, na zimny sok mam ochotę przez cały rok, a sorbety są lepsze niż gorące kotlety. A zupa? Z zupą nic nie rymujemy, tylko podajemy ją na zimno. Gazpacho to tradycyjny chłodnik kuchni hiszpańskiej   Podstawą polskich chłodników jest wywar z botwinki oraz zsiadłe mleko. Wywar gotujemy na bazie dużej ilości siekanych liści botwiny wraz z pędami i małymi buraczkami, w niewielkiej ilości wody. Następnie liście odławiamy, buraczki zostawiamy, całość...

Wideo na temat: botwinki
  • Pierogi z botwinką w letnim wydaniu

    Trwa sezon na botwinkę. Oto prosty sposób na letnie pierogi inaczej - z botwinką i twarogiem. Jak przygotować taki farsz?

  • Przepis Andrzeja Polana na chłodnik i pęczak z botwinką i serem

    - Botwina po rabarbarze to kolejny objaw, że mamy wiosnę - powiedział w kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan. Kucharz przygotował takie dania jak: chłodnik z grzankami, pęczak z botwinką i serem do kurczaka oraz kluseczki ziemniaczane z botwinką i serem.

  • Zupy na zimno: chłodnik, pomidorowa i ogórkowa

    Chłodnik z botwinki, zimna ogórkowa na zakwasie i moskole z bryndzą, chłodnik z truskawek i płatków róży oraz zimna pomidorowa z racuchami. To potrawy, które przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" kucharz Andrzej Polan. Jak przygotować idealny chłodnik? (DDTVN/x-news)