• Informacje na temat:

    botwinka z truskawkami

Przepisy na temat: botwinka z truskawkami
  • Sałatka z botwinki i fety

    Botwinka, która o tej porze roku jest najsmaczniejsza, nadaje się nie tylko do przygotowania zabielanego barszczu czy chłodnika. Liście i łodygi botwinki świetnie smakują w sałatce z dodatkiem sera feta.

  • W sam raz na upalne dni. Zdecydowanie moja ulubiona zupa wiosenna!

  • Jakie dania można zrobić z truskawek?

    Piotr Kucharski zdradził w kuchni programu przepisy na potrawy z truskawkami w roli głównej.

  • Wiosna! A jak wiosna to koniecznie musi być pyszna, aromatyczna botwinka. Koniecznie z jajem, koperkiem i młodymi ziemniaczkami.

  • Co warto mrozić, suszyć i wekować wiosną? Truskawki!

    Truskawki okazują się być niekwestionowanym zwycięzcą, jeśli chodzi o zamykanie wiosny w słoiku. Jednak nie tylko wekowanie, bo owoce te można też suszyć i mrozić. Co ciekawe, Malwina Bareła radzi, aby truskawki mrozić na dwa sposoby...

  • Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie.

  • Wiosenna sałatka

    Truskawka ma bardzo dużo żelaza, dlatego powinna być składnikiem kobiecej diety. Ma więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut, a zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. Sole organiczne, które zawiera, poprawiają przemianę materii, a pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmowych.

  • Bardzo lubię tą zupę. Jest delikatna i sycąca jednocześnie:)

  • Produkty sezonowe - co i dlaczego jeść latem?

    ...jest na surowo (na przykład na kanapkę czy do sałatki) świetnie nadaje się na grilla lub jako składnik gulaszu czy leczo. ·         botwinka Botwina to dostępne właśnie teraz młode liście...

  • Moja ukochana, intensywna w smaku zupa, w sam raz na początek lata. Jest smaczna, sycąca, aromatyczna i zdrowa :)

Artykuły na temat: botwinka z truskawkami
  • Polskie smaki i aromaty

    Botwinka, pieczone ziemniaki, drożdżówka – nie muszą być nudne. Wystarczy mieć na nie sposób. Skosztuj nowej wersji znanych smaków!

  • Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę zapowiadając otwarcie sezonu chłodnikowego. Botwina - najlepiej smakuje właśnie w maju, więc to idealna pora, by przyjrzeć się jej nieco bliżej... Fot. 123RF/Picsel Botwina doskonale nadaje się na sałatkę. Korzenie możemy drobno pokroić, a następnie zamarynować, ugotować lub upiec. Liście podajemy na surowo, wystarczy je przebrać, opłukać i podrzeć na mniejsze kawałki. Botwina idealnie komponuje się z serami, owocami, innymi warzywami, a...

  • Jak mrozić warzywa i owoce

    Używaj do tego celu specjalnych woreczków.

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób wykorzystać te pyszne owoce. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco szerzej zakrojone kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z truskawek, możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka sprawdzonych...

  • Co jeść, by zapobiec zakrzepom

    Często bezpośrednią przyczyną udaru mózgu i zawału serca są zmiany zakrzepowo-zatorowe. Można je ograniczyć, wybierając dobre produkty.

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Jak zaoszczędzić na jedzeniu

    Nie musisz rezygnować z jakości ani z tego, co lubisz. Wystarczy, że dobrze wykorzystasz swoje zakupy i nie będziesz ich marnować.

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Co jeść na wiosnę

    ...wybór - szczypiorek, rzodkiewki, sałata, szpinak, kalafior, kalarepa, botwinka, bób, truskawki - aby wymienić tylko niektóre dary natury.  - Świeże, soczyste owoce i warzywa dostarczają nie tylko...

  • Czy alkohol zapobiega starzeniu się? Tak, ale tylko wtedy, gdy spożywamy go razem z truskawkami. Historia truskawek zaczyna się od poziomek. Fot. 123RF/Picsel Najpierw były poziomki, które szeroko wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia najróżniejszych dolegliwości. Marcin z Urzędowa, autor szesnastowiecznego "Herbarza Polskiego" polecał je jako lek przeciwgorączkowy. Korzeń poziomki miał być świetnym lekiem na krwotoki z nosa - należało trzymać go w ręce lub włożyć do nosa. Sok...

Wideo na temat: botwinka z truskawkami
  • W jego menu znalazły się m.in. truskawkowa tarta bez pieczenia i grzanki z botwinką i truskawkami.

  • Zupy na zimno: chłodnik, pomidorowa i ogórkowa

    Chłodnik z botwinki, zimna ogórkowa na zakwasie i moskole z bryndzą, chłodnik z truskawek i płatków róży oraz zimna pomidorowa z racuchami. To potrawy, które przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" kucharz Andrzej Polan. Jak przygotować idealny chłodnik? (DDTVN/x-news)