• Informacje na temat:

    botwinka na zupe

Przepisy na temat: botwinka na zupe
  • Klasyczna botwinka

    Esencjonalna zupa z Mazowsza w pięknym, różowym kolorze.

  • W sam raz na upalne dni. Zdecydowanie moja ulubiona zupa wiosenna!

  • Sałatka szparagowo-ziemniaczana z liśćmi botwinki

    Szparagowy sezon już trwa. Nie przegapmy okazji do stworzenia wspaniałych, wiosennych potraw ze szparagami. Sałatka z ziemniakami i młodymi listkami zachwyci swym bogactwem smaków.

  • Bardzo lubię tą zupę. Jest delikatna i sycąca jednocześnie:)

  • Botwinka na mięsie indyka

    Dla miłośników buraków!

  • Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie.

  • Botwinka z fasolką

    Zupa dla całej rodziny.

  • Sezonowa zupa ,na którą z wytęsknieniem wyczekuję przez cały rok.

  • Barszczyk na botwince

    Zdrowie na talerzu!

  • Moja ukochana, intensywna w smaku zupa, w sam raz na początek lata. Jest smaczna, sycąca, aromatyczna i zdrowa :)

Artykuły na temat: botwinka na zupe
  • Zupa z botwinki

    Zupy to podstawowy składnik wiosennego detoksu, zwłaszcza te przygotowane z młodych warzyw, np. botwinkowa. Są dobrym źródłem błonnika, który pomaga oczyszczać przewód pokarmowy z toksyn. Wywar z dodatkiem szczypiorku, koperku oraz jogurtu naturalnego zasmakuje nawet niejadkom.

  • Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę zapowiadając otwarcie sezonu chłodnikowego. Botwina - najlepiej smakuje właśnie w maju, więc to idealna pora, by przyjrzeć się jej nieco bliżej... Fot. 123RF/Picsel Botwina doskonale nadaje się na sałatkę. Korzenie możemy drobno pokroić, a następnie zamarynować, ugotować lub upiec. Liście podajemy na surowo, wystarczy je przebrać, opłukać i podrzeć na mniejsze kawałki. Botwina idealnie komponuje się z serami, owocami, innymi warzywami, a...

  • Botwinka na młodej włoszczyźnie

    Umyj i obierz marchew, pietruszki i seler. Oczyść bardzo dokładnie pora. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe....

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • 5 najcenniejszych właściwości botwinki

    Jak każde warzywo i botwinka ma naprawdę zdumiewające właściwości prozdrowotne. Oto te najważniejsze. Krwiotwórcze Botwinka zawiera spore ilości żelaza, dzięki czemu zalecana jest szczególnie(...) wątroby i dróg żółciowych. Dlatego zupa albo sałatka z buraczanych liści znakomicie odkwasi i odtruje organizm. Uspakajające Botwinka zawiera witaminy z grupy B oraz ważny w prawidłowym rozwoju...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Botwinka, moje marzenie

    Nie wiem, czemu, wiele osób uważa, że botwinka to wyłącznie młode, kwaskowate listki. No nie, bulwy też!

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Latem najchętniej sięgamy po warzywa sezonowe. Są nie tylko pyszne i łatwo dostępne, ale także bardzo „na czasie”. Jednym z nich jest botwinka, która nadaje potrawom niepowtarzalny kolor i smak. Botwina sprawdzi się zarówno, jako podstawowy składnik dania głównego, jak i pyszny dodatek do innych potraw. Warto włączyć to pyszne warzywo w nasz jadłospis, najlepiej w połączeniu z produktami WINIARY!

  • To już najwyższa pora, aby przypomnieć sobie o przepisach na treściwe i sycące zupy, które doskonale rozgrzeją nas w długie, jesienne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej treściwe i rozgrzewające potrawy. Oczywiście, wszystkie najsmaczniejsze przepisy na jesienne zupy...

Wideo na temat: botwinka na zupe
  • Chłodnik dla ochłody

    Piotr Ogiński, w kolejnym odcinku swojego bloga „Kocham Gotować", pokazał jak zrobić idealną zupę na gorące, letnie dni. Przygotował chłodnik z botwinki z warzywami i jajkiem na twardo z przepisu swojej babci. (Źródło: Kocham Gotować/ x-news)