• Informacje na temat:

    borówka przetwory

Przepisy na temat: borówka przetwory
  • Zdrowe przetwory na zimę

    ...takich przetworów nie kupimy nigdzie, warto więc najbliższe weekendy spędzić poza miastem, by oprócz zdrowego spaceru mieć też zdrowe, niebanalne przetwory na zimę.

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Zachowaj smak lata na dłużej

    Targi wypełnione po brzegi borówkami, wiśniami czy malinami to znak, że trwa sezon na robienie przetworów. Świeże owoce, swoim zapachem i soczystymi kolorami, przykuwają uwagę każdego przechodnia. Warto na dłużej zachować bogactwo ich smaku zamykając go w słoiku.

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Energetyczna różowa owsianka

    Na śniadanie dobrze jest zjeść owsiankę. Dostarczy nam energii, jest smaczna i szczególnie polecana przez dietetyków. A jeśli, niekonwencjonalnie, dodamy do niej pieczonego buraka, banany i sezonowe owoce - uzyskamy niespotykany smak i bardzo atrakcyjny wygląd...

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z kalarepy"

  • 5 superfoods na 2017 rok. Jakie produkty będą królować w naszej diecie?

    ...i kefiry. Warto tu zaznaczyć, że najzdrowsze są przetwory domowe, pozbawione środków służących przyspieszeniu procesów fermentacji. W ostatnim czasie coraz popularniejsze stają się np. domowego wyrobu...

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • Pasztety

    ...dobrze jest dodać coś, co zrównoważy smak i doda pasztetowi słodyczy. Najlepsze są do tego suszone owoce, zwłaszcza śliwki i rodzynki. Sosy i przetwory Doskonałym dodatkiem do pasztetów są sosy i przetwory. Zwłaszcza w ostatnim czasie swój triumf świętuje żurawina, ale także konfitura z borówek, jeżyn czy malin będzie doskonałym dodatkiem. Największe pole do popisu mamy jednak w przypadku sosów. Od...

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

Artykuły na temat: borówka przetwory
  • Pyszna dieta jagodowa

    ...​Sezon na leśne owoce jest krótki, więc wykorzystaj go w pełni. Latem zjadaj je surowe, a na resztę roku zrób przetwory.

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Zdrowe oczy - ochrona i regeneracja

    Opracowany został na bazie ziołowych wyciągów z mniszka lekarskiego i jagód czarnej borówki. Zawierają one luteinę, flawonoidy, karotenoidy oraz antyoksydanty, które zapewniają przemęczonym oczom ochronę i regenerację. Preparat polecany jest szczególnie dla osób pracujących przy komputerze i spędzających wiele godzin przed telewizorem, a także dla kierowców i ludzi starszych.

  • Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie "smarowidłem" idealnym na kanapki. Nasz gust zmienił się znacznie od czasów babć, a przetwory te coraz częściej kuszą nas słodkimi korzennymi nutami lub ostrym aromatem chili i octu. Stały się też doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów. Przygotowuje się je w mgnieniu oka. Bez względu na to, czy są słodkie, pikantne, czy łagodne, zawsze smakują...

  • i to pierwszy raz w życiu :)) oczywiście, ze względu na chłopaków. zimą nie będzie ładnych owoców, a będę ich musiała dobrze karmić.   mam już kompoty...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Leśne smaki

    Zbieranie jagód czy poziomek to sposób na relaks, a także na pyszne przetwory na jesień. Co warto wiedzieć o najcenniejszych darach natury?

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

  • Z tęsknoty za latem

    To nic, że na świeże owoce musimy poczekać kilka miesięcy. Te z przetworów są wyśmienite do ciast.

  • Rezygnując z zakupu gotowych dżemów i konfitur na rzecz domowej roboty przetworów, zyskujemy nie tylko gwarancję świeżości i doboru najlepszej jakości owoców. Z samodzielnym przygotowaniem zapasów na jesień i zimę wiąże się szereg innych, często mniej oczywistych zalet. Odrobina wysiłku włożona w przygotowanie apetycznych słoików zwróci się z nawiązką! Oto kilka niekwestionowanych zalet własnoręcznego przygotowania przetworów. DIY, czyli wiesz, co jesz Sklepowe półki wręcz uginają się pod...