• Informacje na temat:

    borowikowa krem

Przepisy na temat: borowikowa krem
  • Ten rok wyjątkowo obfituje w grzyby. Również w prawdziwki, czyli tak zwane borowiki. W lesie byłam kilka razy w tygodniu (co nie było trudne, zważywszy na to, iż do najbliższego lasu mam niecały kilometr i lasy dookoła) i wracałam z dwoma koszami grzybów. Prawdziwków również nazbierałyśmy z mamą całkiem sporo i choć znaczna ich część poszła na suszenie, to część udało mi się uszczknąć na zupkę ;) Zupka pachnie lasem, mchem i grzybami :) ma delikatny, ale wyrazisty smak, a pęczak idealnie...

  • Wypróbowany przepis na "Aksamitna zupa borowikowa"

  • Dziś zupa z suszonych prawdziwków. Ugotowałam do niej tortellini. Jak nie lubicie delikatnych grudeczek to możecie dodatkowo zupę przetrzeć przez sito. Ja podałam ją zblendowaną bez przecierania. Zupa smaczna choć na kostkach rosołowych. Ale chyba mnie za nie nie zlinczujecie ???

  • Zupkę robi się szybko a smak borowików to poezja sama w sobie. Tak więc przepis im prostrzy, tym lepszy.

  • Wypróbowany przepis na "Zupa borowikowa z nutą truflową"

  • Smaczny pomysł na "Kremowa zupa kurkowo-borowikowa"

  • To danie to gra smaków i aromatów w iście włoskim wydaniu. Borowikową tagliolinę otula świeży szpinak oraz wyraziste i intensywne w smaku brązowe pieczarki, skąpane w lekkim sosie śmietanowym. Pieczarki portobello dostarczą nam sporej dawki potasu, a szpinak żelaza, wapnia oraz witamin. Całość kusi aromatem, a smak dostarcza niesamowitej przyjemności naszym kubkom smakowym. Danie jest bardzo pożywne i przenosi nas w cudowne smaki włoskiej kuchni. Smacznie polecam :)

  • Jest Bardzo Prosty :)

  • Łatwe w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu.

  • Bardzo syta zupa

Artykuły na temat: borowikowa krem
  • Sos borowikowy Jak u Mamy WINIARY – aromatyczny sos przywołujący wspomnienia leśnych wypraw sprawi, że potrawy zyskają wyjątkowy charakter. Kremowy sos WINIARY świetnie sprawdzi się, jako(...) aromatycznych przypraw doskonale sprawdzi się przy gotowaniu zarówno zup i kremów warzywnych, jak i różnego rodzaju kasz i makaronów. Dzięki połączeniu klasycznej kostki drobiowej i wyrazistego smaku liścia...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Konkurs trwa! Zobacz przepisy, które zostaną wykonane przez uczestników w II półfinale. Który z przepisów zachwycił Cię najbardziej? Oceń! Ewelina Kittner Danie główne Gulasz wołowy z suszonymi pomidorami Krótki opis: Moja propozycja na obiad to gulasz wołowy z aromatycznymi suszonymi pomidorami. Mięso długo duszone na wolnym ogniu staje się niewiarygodnie miękkie i smaczne. Znakomicie pasuje z kaszą gryczaną. Gorąco polecam.   Składniki - 400-500g mięsa wołowego na gulasz - 1 cebula...

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotował Tomasz. Biszkopt orzechowy100 g mielonych orzechów laskowych1½ łyżeczki proszku do pieczenia½ szklanki drobnego cukru1 szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej5 jajek Biszkopt waniliowy7 jajek230 g drobnego cukru180 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem waniliowo-malinowy190 g mleka70 g masy żelatynowej (rozpuszczona w wodzie żelatyna)350 g białej...

  • Świecący, kosmiczny tort, to na pewno marzenie wielu dzieciaków. Jeśli chcesz przygotować niebanalny w smaku i formie wypiek, poznaj przepis Oli. Biszkopt5 jajszczypta soli¾ szklanki cukru2/3 szklanki mąki kukurydzianej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej BiszkoptBiałka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i żółtka. Połączyć mąki i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, postawić rant (o średnicy 16...

  • W półfinałowym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Tomek zaprezentował jurorom przepis na tort kokosowo-ananasowy. Biszkopt9 jaj 300 g cukru225 g mąki pszennej75 g skrobi ziemniaczanej Krem kokosowy400 g wiórków kokosowych800 ml mleka4 żółtka6 łyżek mąki pszennej4 łyżki skrobi ziemniaczanej 400 g masła100 g drobnego cukru 60 ml likieru kokosowego Krem ananasowy800 g ananasa z puszki70 g drobnego cukru4 żółtka2 jajka4 łyżki soku z cytryny4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej2 łyżki masła6-7...

  • Ania zaskoczyła wszystkich, postanowiła upiec nietypowe biszkopty:" genueński i z orzechów laskowych. Przełożyła je kremem z marakui, hibiskusowym i maślanym. Biszkopt genueński40 g masła6 jaj150 g drobnego cukru100 g tortowej mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej Biszkopt z orzechów laskowych2 białka 100 g cukru180 g jajek (3 jajka)70 g żółtek (2 żółtka)220 g cukruszczypta soli260 g mąki z orzechów laskowych120 g mąki pszennej Krem z marakui6 g żelatyny30 g zimnej wody150 g pulpy z marakui...

  • Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Rafał. Ciasto250 ml mleka 3,2%2 łyżki brązowego cukru50 g masła1 szczypta soli190 g mąki pszennej4 jaja1 butelka oleju rzepakowego (do smażenia) Krem cytrynowy75 g soku z cytryny100 g cukru pudruskórka starta z jednej cytryny125 g żółtek Krem z białej czekolady i mięty230 g śmietany 30%10 g świeżej mięty300 g białej czekolady1 łyżka miodu30 g masła80 g jogurtu Dekoracjaświeże owocestarta mleczna czekolada...