• Informacje na temat:

    boczek z garnka rzymskiego

Przepisy na temat: boczek z garnka rzymskiego
  • ...i wrzucić do miski, dodać pomidory, grzanki i boczek. Całość polać sosem vinaigrette, a następnie posypać serem. Pizza po neapolitańsku Ciasto: 200 g mąki; 10 g drożdży; łyżka oliwy; 100 ml wody...

  • Witajcie! Dzisiaj przepis, jak w bardzo prosty sposób upiec przepyszny chleb. Przepis ten bije rekordy popularności w internecie dlatego nie byłabym sobą, gdybym go nie wypróbowała. Po kilku podejściach i małych modyfikacjach mogę Wam dzisiaj z pełną odpowiedzialnością podać recepturę, która zawsze się sprawdza, zaś od Was zależy jedynie dobór dodatków

  • Spaghetti al pomodoro - przepis Audrey Hepburn

    ...i szczyptę cukru, co zniweluje goryczkę. Dopraw solą i pieprzem. By ugotować spaghetti al dente, nalej zimnej wody do dużego garnka i postaw na mocnym ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj garść grubej soli(...) boczek) lub bekonu. Dodaj to do zmielonego sosu i duś kilka minut na wolnym ogniu. Wersja mamy była lżejsza: zamiast guanciale używała prosciutto crudo (surowa szynka włoska), a po zrumienieniu...

  • Szybka ,zdrowa smaczna zupa

  • Chleb pszenno-żytni z garnka

  • Polecam wam danie, które u nas gotowało się nad ogniskiem w takim żeliwny garnku, przeważnie zawsze w czasie wakacji, tylko że w tedy do garnka wrzucaliśmy surowe ziemniaki i wszystko dusiło się nad ogniskiem około 2-3 godzin. Ale taki chłopski garnek zrobiony w domu też jest bardzo smaczny, chociaż nie równa się z tym z nad ogniska.

  • Pieknie pachnycy chlebek z garnka na maslance;)

  • Danie jednogarnkowe - chłopskie, swojskie, pożywne. Idealne na ponure dni jak ten oraz na zastrzyk solidnej energii przed pracą. Polecam.

  • Wędzonka wieprzowa z garnka :) Uwędzona w garnku, metoda wędzenia jest opisana w "Porady". Dwie godziny wędzenia w 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha/buk.

  • Jest proste i tanie można podawać na desce z wędlinami. Jest pyszny.

Artykuły na temat: boczek z garnka rzymskiego
  • Zupa z brązowej soczewicy

    ..., 1-1 i 1/2 l bulionu, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki, sól, pieprz. Marchewki, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cukinię umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Boczek pokrój w niezbyt dużą...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Nasyć się latem

    ...szpinaku, 120 g kiełków fasoli, 4 żółtka, 1 dymka drobno posiekana, ziarna sezamu, sól Opłucz ryż, przesyp do garnka, zalej litrem wody, posól, zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykrywką(...) extra virgin, 6 cienkich plastrów pancetty (suszony, włoski boczek) lub szynki parmeńskiej, 5 małych główek sałaty rzymskiej, 20 g świeżo startego parmezanu, 1/2 łyżeczki małych kaparów ze słoiczka...

  • Codzienne gotowanie dla siebie i swoich bliskich to nie lada wyzwanie. Żeby przygotować posiłek, potrzebny jest nie tylko znakomity pomysł i świeże produkty, ale przede wszystkim najwyższej jakości sprzęt kuchenny. Patelnia i garnek z pokrywką do odcedzania marki Ambition, seria Selection Kupując do swojej kuchni garnki czy patelnie najczęściej kierujemy się ich wyglądem i ceną. Te dwa aspekty oczywiście są ważne, ale nie najważniejsze. Bowiem skoro przywiązujemy tak dużą wagę do tego, co...

  • Nasza redakcja nieustannie poszukuje nowych produktów, które mogłyby ułatwić codzienne gotowanie. Dzisiaj testujemy dla was kilka ciekawych produktów marki Ambition. Aby gotowanie było czystą przyjemnością, nie możemy polegać wyłącznie na własnych umiejętnościach oraz dokładnie wyselekcjonowanych przepisach. Wiele osób zapomina, że o końcowym sukcesie może zadecydować jakość wykorzystywanego przez nas sprzętu. Jeśli zaopatrzymy się w odpowiedni sprzęt nasze gotowanie może stać się...

  • Obejrzyj film, odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj jeden z trzech Multicookerów firmy Philips! Multicooker to wspaniałe, wielofunkcyjne urządzenie, które z powodzeniem zastępuje garnek, piekarnik, parowar i patelnię. Dzięki niemu będziesz w stanie przygotować smaczne i zdrowe dania główne oraz desery bez najmniejszego wysiłku. O zaletach Multicookera dowiesz się więcej czytając nasz Temat specjalny. Obejrzyj poniższy film, a następnie za pomocą formularza konkursowego odpowiedz na...

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentowała jurorom przepis na tort. Biszkopt200 g orzechów włoskich200 g orzechów makadamia 4 jaja (rozmiar L)154 g cukru7/10 łyżeczki proszku do pieczenia1½ łyżki oleju4-5 czubatych łyżek mąki pszennej Poncz150 ml naturalnego soku gruszkowego Konfitura z gruszek2 kg gruszek (odmiana limonera)100 g brązowego cukru1 łyżeczka tartego cynamonu½ łyżeczki tartego kardamonu Krem do obłożenia200 g śmietany 36%200 g serka mascarpone2 łyżki...

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • Za oknami skwar, a my głowimy się co podać najbliższym na obiad. Ten wymarzony powinien być lekki, pożywny i pyszny. Fot. materiały prasowe/Pawel Ochman WegenomJeśli dodamy kilka nietypowych składników, które nie tylko będą super przyprawami, ale również dostarczą potrzebnych wartości odżywczych to mamy już prawie pełnię kulinarnego sukcesu. Taki efekt zapewni dodanie już jednej łyżeczki czarnuszki, moringi, babki płesznik, baobabu czy białka konopnego. Wypróbujcie zatem hummus z ćwikłą i...

  • Czereśnie to jedna z pierwszych zapowiedzi lata. Gdy dni robią się już naprawdę bardzo długie, a temperatura znacząco przekracza 20 stopni, możecie być pewni, że uda wam się odnaleźć je na straganach. Fot. 123RF/PicselPierwsze okazy tej rośliny podobno pojawiły się w Europie za sprawą słynnego, rzymskiego wodza Lukullusa, który jeszcze w I wieku przed naszą erą miał przywieźć je ze sobą z wyprawy do Turcji. Nie potrzeba było wiele czasu, aby drzewko rozprzestrzeniło się niemal po całym...