• Informacje na temat:

    boczek wędzony

Przepisy na temat: boczek wędzony
  • Plastry dyni z boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj na parze. Odetnij skórę i posól. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż boczek wędzony pokrojony w plastry. Gdy się zrumieni, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i tymianek.  2. Na talerzu układaj plastry dyni owinięte w plastry smażonego boczku. Posyp przyprawami, udekoruj gałązkami natki pietruszki. Przystawkę podawaj...

  • W naszym domu nie ma świąt bez smacznych, aromatycznych wyrobów wędliniarskich. Wszyscy na nie czekamy i z ogromną przyjemnością zajadamy.

  • Schab faszerowany boczkiem

    ...mięso ze wszystkich stron, również kieszonkę w środku. 2. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Do kieszonki w mięsie włóż wędzony boczek oraz czosnek. Schab wysmaruj musztardą i dokładnie...

  • Boczek pachnący lasem.

  • Makaron z groszkiem, młodymi porami i wędzonym boczkiem

    ...1.    Na pierwszy ogień... Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania. 2. W międzyczasie... Boczek pokrój na 2 cm kawałki i smaż na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła - aż zacznie być chrupiący. Pory przekrój na pół i dokładnie umyj, następnie pokrój na 3 cm kawałki i dodaj do patelni z boczkiem. Smaż kilka minut na...

  • Boczek wieprzowy, wędzony metodą w garnku na zrębkach olcha/buk. Dokładny opis wędzenia w garnku opisałam w artykule na moim profilu.

  • Bigos z wędzoną śliwką

    ...1. Kapustę kwaszoną odciśnij, przełóż do garnka. Dodaj grzyby i przyprawy. Podlej wodą. Duś 35 min. Cebule obierz, posiekaj. Mięso i kiełbasę pokrój na kawałki. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zrumień cebulę, mięso i wędlinę. Dodaj do kapusty wraz z boczkiem i winem. Duś przez 2 godziny.  2. Świeżą kapustę oczyść, grubo poszatkuj, wrzuć do bigosu. Dodaj śliwki...

  • Boczek wędzony jest nieodzownym elementem w mojej kuchni. Używam go zarówno do jajecznicy, jajek sadzonych lub jako okrasę np. do pierogów. Ponieważ go smażę daję tylko jedną warstwę peklosoli (tak dla bezpieczeństwa) a pozostałe warstwy są ze solą niejodowaną. Boczek ten pekluję na sucho w posypce z dodatkiem papryki. Uważam, że taki boczek jest bardziej aromatyczny i ma barwę czerwoną. Cały proces peklowania na sucho przedstawiłam w poradzie :" Peklowanie na sucho wędlin dojrzewających...

  • Harmonijki z boczkiem

    ...talerz, by trochę przestygły. Olej wymieszaj z ziołami i przyprawami. Odstaw na czas gotowania się ziemniaków. Do oleju możesz dodać łyżeczkę musztardy.2. Boczek pokrój na kwadratowe kawałki. Podsmaż je...

  • Wędzony boczek ugotowany z dodatkiem przypraw jest bardzo smacznym dodatkiem do pieczywa.

Artykuły na temat: boczek wędzony
  • ​Makaron z cukinią i boczkiem

    Składniki: Oliwa z oliwek Pancetta lub wędzony boczek - 150 g Ząbek czosnku Parmezan 200 ml śmietany 300 g spaghetti Podsmaż boczek na oliwie na chrupko. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu (zachowaj wodę spod makaronu). Do boczku dodaj pokrojoną cukinię i czosnek. Dodaj śmietanę i parmezan. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj wodę spod gotowania. Dodaj odcedzony makaron. Dopraw...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Szparagi z sosem pleśniowym i boczkiem

    ...ogniu. W rondlu rozpuść masło i podduś na nim pokrojony w kostkę boczek. Wrzuć pokrojony ser i wlej mleko. Całość delikatnie mieszaj, aż ser się roztopi i powstanie gładki sos. Szparagi odcedź, wyłóż na...

  • Do wyboru masz trzy wyjątkowe składniki - homarce, orzechy i wędzony boczek. Który z nich stanie się podstawą pysznego, włoskiego dania? Decyzja należy do ciebie! Któż inny mógłby zaserwować najsmaczniejsze dania z Półwyspu Apenińskiego, jeśli nie rodowity Włoch? Tym razem, Stefano Terrazzino oraz jego przyjaciel Marco pokażą wam jak ugotować doskonałe potrawy z wykorzystaniem pięknie wyglądającego makaronu farfalle. Wybierz swój ulubiony składnik, a Stefano i Marco pokażą ci jak wyczarować z...

  • Nie bocz się na boczek

    ...w folię i chłodzić przez godzinę. Wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć ciastem natłuszczoną formę do tart. Podpiec 15 minut (200°C). Boczek pokroić w cienkie paski, usmażyć, mieszając, lekko(...) kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 15 minut. Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni razem z posiekaną drugą cebulą. Polać pyzy, udekorować listkami...

  • Specjalnie z tej okazji ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz przygotował przepis na błyskawiczną sałatkę, oczywiście z makaronem! Fot. 123RF/Picsel Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi Składniki: - Makaron Lubella Muszelki Morskie (1 op.)- Pomidorki koktajlowe (200g)- Miękkie awokado (1 szt.)- Boczek wędzony (8 plastrów)- Majonez (2 łyżki)- Kwaśna śmietana 18% (2 łyżki)- Sok z połowy cytryny- Sól, pieprz Sposób przygotowania:   Makaron gotujemy wg...

  • Jarmuż z boczkiem i chrupiącymi grzankami

    Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 100 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g jarmużu sól i pieprz 1 łyżka octu winnego chrupiące grzanki Sposób przygotowania: 1. Boczek pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym. 2. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. 3. Z jarmużu wyciąć grube włókna, resztę porwać na kawałki. 4. Dodać...

  • Typowo polskie danie, które na pewno gości bardzo często na niejednym stole. Składniki: - 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe - 200 g boczku wędzonego - 200 g cebuli - 50g musztardy sarepskiej - 200g ogórków kiszonych - 10 g mąki do oprószenia zrazów - 60 g tłuszczu - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyzki majeranku - 5 ziaren pieprzu - 1 liść laurowy - 1/2 szklanki śmietany - 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na płaty grubości ok. 1...

  • Cebula faszerowana z sosem

    Ser możemy zastąpić boczkiem wędzonym.

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

Zdjęcia na temat: boczek wędzony
Wideo na temat: boczek wędzony
  • Sezon na szparagi w kuchni Andrzeja Polana

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania ze szparagami. Na stole pojawiły się: smażone szparagi, curry ze szparagami oraz ciasto francuskie, szparagi, bundz i wędzony boczek. Dlaczego prowadzący program Marcin Meller nie lubi szparagów? (DDTVN/x-news)