• Informacje na temat:

    boczek w piekarniku

Przepisy na temat: boczek w piekarniku
  • Naleśniki z boczkiem, porem i cukinią

    Sposób przygotowania 1. Do mąki wbij jajka, wlej mleko, dodaj szczyptę soli, zmiksuj ciasto. Pora, cukinię i boczek pokrój.Na patelni rozgrzej tłuszcz, kładź trochę pora, boczku i cukini, zalej kilkoma łyżkami ciasta, rozprowadź po patelni, smaż z obu stron. 2. Aby naleśniki nie ostygły, zanim skończysz smażenie ostatniego, gotowe trzymaj w nagrzanym piekarniku. Podawaj z kwaśną śmietaną...

  • Jest proste i tanie można podawać na desce z wędlinami. Jest pyszny.

  • Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

    ...pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 o C, następnie wyciągnąć do ostygnięcia. Boczek pokroić(...). Jednak delikatnie dymny aromat obu składników oraz słodycz połączona ze smakiem słonym jest prawdziwym kulinarnym majstersztykiem. Boczek stać się może także bazą dla tarty z orzechami w miodzie...

  • Potrawa z serii jednogarnkowej. Duszone żeberka z kiszoną kapustą.

  • Chrupiący boczek po tajsku

    Przygotowanie: Imbir i chili drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Przygotowane składniki zmieszać z olejem sezamowym, miodem i sosem sojowym. Doprawić solą, pieprzem i kolendrą. Boczek nasmarować marynatą i odstawić na noc do lodówki. Piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku ok 1,5 godziny. Dekorować papryką i cebulą, podawać z ryżem.

  • smaczne, szybkie i dobre

  • Pieczone z boczkiem

    ...w mundurkach. Każdy z nich nadkroić do połowy, po czym ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Boczek pociąć w paski, cebulę w piórka. Usmażyć je, mieszając. Ziemniaki posypać usmażonym boczkiem oraz cebulką. Żółty ser utrzeć na tarce, posypać nim ziemniaki. Posolić, posypać pieprzem. Zapiekać w piekarniku około 20 minut. Porcja - 240 kcal Czas przygotowania: 45 minut Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Boczek jest aromatyczny, kruchy i super smakuje.

  • Rozgrzewająca zupa serowa ze świeżą pietruszką i grzankami

    Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę.

  • Pysznie pachnący czosnkiem

Artykuły na temat: boczek w piekarniku
  • Brukselka z boczkiem

    Brukselkę pokrój w cienkie plasterki.  Orzechy upraż w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zrumienią i nabiorą aromatu. Wymieszaj ocet, cukier i olej, odstaw.  Boczek pokrój i wrzuć na patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz, a kawałki boczku staną się złociste i chrupiące. Następnie odsącz je na papierowym ręczniku. Nadmiar tłuszczu odlej, pozostawiając na patelni ok...

  • Święta tuż, tuż – przygotowania najwyższy czas zacząć! Pomimo, że Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię i tradycję obchodzenia tego szczególnego Święta. Fot. Materiały prasoweNa Warmii i Mazurach jeszcze do niedawna nie znano zwyczaju święcenia potraw, a śniadanie wielkanocne było dość ubogie. Na Pomorzu tradycją wielkanocną było jedzenie jajecznicy z węgorzem, a na Podlasiu do dnia dzisiejszego przygotowuje się kołacz, powszechnie znany jako sękacz....

  • Pieczony boczek z ziemniakami i pikantnym czatnejem rabarbarowym z chili

    ...z przyprawami i zostawić na noc w lodowce. Wyciągnąć na 30 min przed pieczeniem. Wysmarować brytfankę do pieczenia odrobiną oleju i piec boczek przez 75 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podlewać co(...)Przygotowanie 1. Umyć boczek, osuszyć i ponacinać skórę w kosteczkę. 2. Obrać czosnek i rozetrzeć z niewielką ilością soli na pastę. 3. Gałązki rozmarynu (zostawić 2-3 na później) zalać olejem...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu

    ...z niej całą wilgoć i spowoduje, że będzie chrupiąca. Nadmiar wilgoci wytrzyj ręcznikiem papierowym. 4. Natrzyj boczek bardzo dokładnie solą, pieprzem i kminkiem. Wetrzyj przyprawy starannie, by wypełniły każdy zakamarek. 5.  Natrzyj skórkę oliwą i troszeczkę posól. Nie dodawaj żadnych przypraw, bo się spalą. 6. Umieść mięso w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez 20 minut...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, w naszym magazynie znajdziecie moc wyjątkowych inspiracji. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Pęczotto grzybowe 200 g kaszy pęczak 80 g chudego boczku w plasterkach 200 g grzybów leśnych 1 cebula 2 ząbki czosnku Natka pietruszki do dekoracji 800 ml bulionu grzybowego (może...

  • Szparagi z boczkiem i jajkiem sadzonym

    ...8-10 minut. Ziemniaki wyszoruj i dokładnie oskrob. Przekrój wzdłuż na pół i podgotuj je przez kwadrans w osolonej wodzie. Następnie odcedź i podpiecz w piekarniku, aż będą miękkie. Rozgrzej patelnię...

  • Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę. Fot. 123RF/Picsel Uniwersalny, szybki i smaczny pomysł na obiad. Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne...

  • Tarta na bogato

    ...i jajka. Mieszamy. Spód tarty zapiekamy 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C, wyjmujemy. Na ciasto wylewamy farsz, ozdabiamy plasterkami boczku i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 30 minut, aby farsz i boczek się zapiekły. Tarteletki z łososiem Skład na 10 sztuk: 400 g mąki, 200 g masła, 4-6 łyżek zimnej wody, sól i pieprz, 300 g tartej goudy, 3/4 szklanki śmietany 18 proc...

  • Zrzucenie kilku zbędnych kilogramów może być naprawdę trudne, jednak istnieje kilka prostych trików, które mogą nam to ułatwić. Wystarczy wprowadzić kilka prostych zmian w waszym jadłospisie, aby dieta okazała się prosta i przyjemna. Wraz z nadejściem nowego roku, wielu osób zdecydowało się przejść na dietę, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Niestety, badania wskazują, że zdecydowana większość z nas nie dotrzyma swoich noworocznych postanowień. Dzieje się tak często ze względu na fakt,...