• Informacje na temat:

    boczek w kapuscie

Przepisy na temat: boczek w kapuscie
  • Pyzy na czerwonej kapuście z boczkiem

    Sprężyste kluseczki śląskie, kształtne kopytka, a może apetyczne pyzy? Z ziemniaków można przygotować różnego rodzaju dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.

  • Wypróbowany przepis na "Boczek w kapuście"

  • Przygotowanie: Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i wkładamy do bulionu wraz z żeberkami i przyprawami i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek, obraną i pokrojoną włoszczyznę i dodajemy do kapusty. Całość dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami puree lub ciemnym wiejskim chlebem. Przepis mistrzów kuchni...

  • To danie serwuje sie tylko jesienia,jest najwiekszy uboj baranow, to tradycja Norweska wszyscy to jedza,jest pyszne.

  • Pyszne, mięciutki goloneczki które rozpływają sie w ustach:)

  • Jest proste i tanie można podawać na desce z wędlinami. Jest pyszny.

  • smaczny obiad -a tym bardziej że zrobiony przez męża;)))

  • Kiełbasa i kapusta to jest to co Tygryski lubią najbardziej ;)

  • Klopsy zapiekane w młodej kapuście - danie spełniające 3 warunki dobrego posiłku: smaczne, zdrowe i sycące.

  • W ten sposób mozna zrobić schab, ale najlepsza jest karkówka.

Artykuły na temat: boczek w kapuscie
  • Bigos z boczkiem i porzeczkami

    ...1. Boczek wkładamy do garnka, zalewamy wodą, aby mięso było przykryte, dodajemy liść laurowy, 2 jagody jałowca, obrane ząbki czosnku i gotujemy na wolnym ogniu 75 minut. 2. Kapustę myjemy(...) w paski i dodajemy do kapusty 30 minut przed końcem gotowania razem z konfiturą z czarnej porzeczki. W razie potrzeby doprawiamy octem, pieprzem i solą. 5. Ugotowany boczek kroimy w plastry. Układamy na...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Perliczka na kapuscie z kasztanami

    ...przykryciem, na wolnym ogniu. Po tym czasie dodac boczek i kasztany. Dusic dalej kolejne 25 minut. Perliczke natrzec przyprawami, polac oliwa i wstawic do pieczenia w 180°C na okolo 1 h. Gdy jest upieczona owinac ja folia aluminiowa i odstawic. Do naczynia, w ktorym sie piekla wlac 100 ml goracej wody i drewniana lyzka rozprowadzic calosc na sos. Przeflitrowac. Podawac mieso na kapuscie z sosem...

  • Święta tuż, tuż – przygotowania najwyższy czas zacząć! Pomimo, że Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię i tradycję obchodzenia tego szczególnego Święta. Fot. Materiały prasoweNa Warmii i Mazurach jeszcze do niedawna nie znano zwyczaju święcenia potraw, a śniadanie wielkanocne było dość ubogie. Na Pomorzu tradycją wielkanocną było jedzenie jajecznicy z węgorzem, a na Podlasiu do dnia dzisiejszego przygotowuje się kołacz, powszechnie znany jako sękacz....

  • Jak zapobiegać demencji?

    .... Z menu powinny zniknąć pieczenie (zwłaszcza z wieprzowiny), tłusty boczek, smażone mięso. Ogranicz spożycie masła, całkowicie odstaw smalec, śmietanę zastępuj skondensowanym mlekiem light lub jogurtem...

  • Polska pierwszym krajem w Europie, w którym debiutuje nowy styl pizzy na ręcznie wyrabianym cieście Fot. materiały prasowe Pizza Hut wprowadziła do oferty nowe ręcznie wyrabiane ciasto na zakwasie w stylu San Francisco, które debiutuje w restauracjach na terenie całego kraju. Przepis został opracowany przez zespół szefów kuchni, naukowców i ekspertów z całego świata, w tym z Polski. Rzemieślnicza pizza zdobywa rynek Pomysł stworzenia kompletnie nowego stylu ciasta do pizzy pojawił się w...

  • Jak zapobiegać demencji?

    .... Z menu powinny zniknąć pieczenie (zwłaszcza z wieprzowiny), tłusty boczek, smażone mięso. Ogranicz spożycie masła, całkowicie odstaw smalec, śmietanę zastępuj skondensowanym mlekiem light lub jogurtem...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Wieprzowina na stół!

    ..., sól,  pieprz, słodka papryka. Cebule pociąć w kostkę. Paprykę pokroić, oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, wrzucić boczek i przesmażyć. Dorzucić cebulę(...) ułożyć upieczoną szynkę. Przed podaniem szynkę polać brandy i podpalić. Boczek pieczony w piwie Składniki na 4-6 porcji: 1 kg chudego boczku, 2 łyżki majeranku, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki musztardy...

  • Tadeusz Barowicz, autor wielu kulinarnych bestsellerów, zaprasza do wspólnego nowoczesnego gotowania. W kombiwarze można przygotować pełny obiad w zaledwie 30 minut, jednocześnie przygotować mięso, warzywa i ryby, a do tego ograniczyć tłuszcz i zachować smak produktów. Warto wykorzystać wszystkie możliwości urządzenia i przyrządzić w nim szybkie przekąski, takie jak pieczarki nadziewane wędliną, a nawet pasztet z jarzyn. A może wolisz doskonałe zapiekanki - ze szpinakiem, pomidorami, cukinią...