• Informacje na temat:

    boczek na ugotowani

Przepisy na temat: boczek na ugotowani
  • Boczek gotowany

    Nie wylewaj wywaru z gotowania boczku. Może ci się przydać do ugotowania żurku albo jako baza do sosu pieczeniowego.

  • Boczek gotowany

  • Zapiekanka z boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj, odcedź, odparuj. Przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj masło, śmietanę, przeciśnięty czosnek, kurkumę. Dopraw solą i pieprzem.  2. Polędwicę umyj, pokrój w plastry, natrzyj solą i pieprzem. Na suchej patelni podsmaż pokrojony boczek, zdejmij. Wyłóż polędwicę, podsmaż z obu stron, zdejmij, dodaj masło i kurki...

  • Jest proste i tanie można podawać na desce z wędlinami. Jest pyszny.

  • Zapiekanka z boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Na parze ugotuj obrane ziemniaki pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną z wierzchnich liści brukselkę.  2. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, gałką muszkatołową, kurkumą, solą i pieprzem.  3. Połowę sosu przełóż do naczynia, na wierzchu ułóż ziemniaki, brukselkę i boczek. Zalej pozostałym sosem, wierzch posyp startym żółtym serem. Danie...

  • Przepis wart wypróbowania: "Boczek faszerowany"

  • Plastry dyni z boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj na parze. Odetnij skórę i posól. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż boczek wędzony pokrojony w plastry. Gdy się zrumieni, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i tymianek.  2. Na talerzu układaj plastry dyni owinięte w plastry smażonego boczku. Posyp przyprawami, udekoruj gałązkami natki pietruszki. Przystawkę podawaj...

  • jest pyszny, a podany z żurawiną to poezja!

  • Kopytka z boczkiem

    ..., stolnicę podsyp odrobiną mąki, formuj wałek, spłaszcz go delikatnie dłonią, krój ukośnie niewielkie kluski. Gotuj kilka minut. 2. Słoninę i boczek pokrój w kostkę, usmaż na patelni. Dodaj papryczkę...

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

Artykuły na temat: boczek na ugotowani
  • Sałatka z ziemniakami i boczkiem

    Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Następnie odcedź je, ostudź i pokrój w grubsze plastry. Odstaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj oliwę, musztardę, majonez, sól oraz pieprz. Pomidory pokrój w ćwiartki, a boczek w małą kostkę. Wszystko zrumień na patelni. Następnie dołóż ziemniaki i chwilę podsmaż. Boczek i ziemniaki przełóż do miski. Dopraw do...

  • Najciekawsze przepisy kulinarne oraz pomysły na udany wieczór bohaterów programu Ugotowani! Nie są powszechnie znani, ale na pewno gotują najlepiej w Polsce. Agata prezentuje oryginalny smak kuchni fusion. Halina zabierze cię w podróż w czasie, podczas której poznasz tajniki tradycyjnej kuchni szlacheckiej. Rafał zachwyci tajskimi kokosowymi krewetkami z kurczakiem w zieleni. Łosoś Krzysztofa w połączeniu z włoskim pesto wprowadzi smakowity aromat toskańskiej fiesty. Kochająca styl pin up...

  • Danie z ziemniakami i boczkiem

    ...1. Cukinię pokroić w cienkie plasterki i lekko przesmażyć na 2 łyżkach oliwy. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Boczek przesmażyć na chrupko na rozgrzanej patelni. Dymkę posiekać. 2. Z 2 łyżek oleju, musztardy i soku cytrynowego ukręcić sos, doprawić. Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać sosem, podawać.

  • W najbliższym odcinku "Ugotowanych" do walki o 5 tysięcy złotych staną mieszkańcy Rzeszowa. Szykuje się wybuchowa mieszanka różnych kuchni i osobowości. Na stole zagoszczą smaki tradycyjne, elementy leśne, nie zabraknie nawet akcentów indyjskich. Uczestników czeka odważna kulinarna niespodzianka. Czy przypadnie im do gustu? Rywalizować będą: Aleksander Rusin - projektant grafiki użytkowej, współorganizator festiwalu muzyki elektronicznej i miłośnik ostrego koła, Elżbieta Lewicka -...

  • Sałatka z ziemniakami i boczkiem

    ...1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Następnie odcedź je, przekrój na pół i odstaw do ostygnięcia.  2. W misce wymieszaj oliwę, musztardę, majonez, sól oraz pieprz. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a boczek w cienkie paski. Wszystko zrumień na patelni. Następnie dołóż ziemniaki i chwilę podsmaż.  3. Ziemniaki z boczkiem przełóż do miski...

  • Odcinki specjalne już od 3 listopada! A w nich „świńskie zabawy przy brandy”, "diabelksi młyn", „atakująca krewetka” oraz „śliczny indeks glikemiczny”... Michał Witkowski - pisarz, felietonista, laureat wielu prestiżowych nagród literackich i kontrowersyjny bloger modowy w jednym. Filip Chajzer - dziennikarz, reporter DD TVN, zdobywca Wiktora w kategorii „odkrycie roku" i pogromca tych, którzy za blogerów modowych się podają. Otylia Jędrzejczak - polska pływaczka, mistrzyni olimpijska,...

  • Bigos z boczkiem i porzeczkami

    ...1. Boczek wkładamy do garnka, zalewamy wodą, aby mięso było przykryte, dodajemy liść laurowy, 2 jagody jałowca, obrane ząbki czosnku i gotujemy na wolnym ogniu 75 minut. 2. Kapustę myjemy(...) w paski i dodajemy do kapusty 30 minut przed końcem gotowania razem z konfiturą z czarnej porzeczki. W razie potrzeby doprawiamy octem, pieprzem i solą. 5. Ugotowany boczek kroimy w plastry. Układamy na...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ..., doprawić. Boczek pokroić jak najdrobniej, zrumienić na suchej patelni, dodać do garnka z żurkiem. 3. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Kiełbasę pokroić w talarki, zrumienić na patelni...

  • Do wyboru masz trzy wyjątkowe składniki - homarce, orzechy i wędzony boczek. Który z nich stanie się podstawą pysznego, włoskiego dania? Decyzja należy do ciebie! Któż inny mógłby zaserwować najsmaczniejsze dania z Półwyspu Apenińskiego, jeśli nie rodowity Włoch? Tym razem, Stefano Terrazzino oraz jego przyjaciel Marco pokażą wam jak ugotować doskonałe potrawy z wykorzystaniem pięknie wyglądającego makaronu farfalle. Wybierz swój ulubiony składnik, a Stefano i Marco pokażą ci jak wyczarować z...