• Informacje na temat:

    boczek i makaron

Przepisy na temat: boczek i makaron
  • Cannelloni z boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Makaron cannelloni gotuj kilka minut. Odsącz. Szpinak przełóż do garnka, podlej wodą, przypraw solą, pieprzem, gałką, czosnkiem, duś. Podsmaż boczek z posiekaną cebulą i czosnkiem.  2. Zalej pomidorami, przypraw. Dodaj cukier i masło. Do makaronu włóż szpinak i układaj w brytfance, zalej sosem pomidorowym, posyp startym serem. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.

  • robi się go szybko i jest smaczny :)

  • Makaron z serem i boczkiem

    Składniki: Opakowanie makaronu 20 dkg boczku 20 dkg sera żółtego Oregano Przygotowanie: Makaron ugotuj. Boczek pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce. Boczek przysmaż na patelni. Gdy się zrumieni, dodaj do niego makaron. Pod koniec smażenia potrawę posyp żółtym serem.  

  • Makaron z groszkiem, młodymi porami i wędzonym boczkiem

    ...1.    Na pierwszy ogień... Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania. 2. W międzyczasie... Boczek pokrój na 2 cm kawałki(...) mocnym ogniu, by miejscami lekko się przyrumienił. Następnie do składników na patelni dosyp groszek i smaż, aż będzie gorący. 3. To już prawie meta! Wymieszaj  makaron z resztą składników na...

  • Dla smakoszy makaronów, coś prostego i bardzo smacznego:) Minimum składników. Tanie:)

  • Makaron z bobem

    Sposób przygotowania 1. Bób ugotuj w osolonej wodzie i obierz go z łupinek. Boczek pokrój na małe kawałki. Szalotkę obierz, posiekaj. Boczek smaż, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Dorzuć szalotkę, smaż jeszcze 2-3 minuty.  2. Makaron ugotuj, 3 łyżki wody z gotowania wymieszaj ze śmietanką i parmezanem. Polej makaron. Wymieszaj go z resztą składników i podgrzej. Podaj z listkami ziół.

  • bardzo szybki pomysl na obiad

  • Makaron z włoskim sosem amatriciana

    Sposób przygotowania 1. Rozgrzej na patelni połowę oliwy. Podsmaż na niej na chrupiąco boczek i szynkę (5 minut). Przełóż na papierowy ręcznik i osusz. Wlej na patelnię resztę oliwy i podsmaż cebulę(...) listków do dekoracji). Duś wszystko razem, aż sos zgęstnieje (20 minut). Zmiksuj sos, następnie ponownie podgrzej i dodaj wędlinę.  3. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj...

  • Makaron mogłabym jeść codziennie :) Nieważne czy z zawiesistym sosem, czy z samą oliwą, czosnkiem i ziołami ???? To danie jest bardzo proste, a ponieważ do sosu śmietanowego dorzuciłam też sporo boczku, to nawet mój mięsożerny mąż był zadowolony :)

Artykuły na temat: boczek i makaron
  • ​Makaron z cukinią i boczkiem

    Składniki: Oliwa z oliwek Pancetta lub wędzony boczek - 150 g Ząbek czosnku Parmezan 200 ml śmietany 300 g spaghetti Podsmaż boczek na oliwie na chrupko. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu (zachowaj wodę spod makaronu). Do boczku dodaj pokrojoną cukinię i czosnek. Dodaj śmietanę i parmezan. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj wodę spod gotowania. Dodaj odcedzony makaron. Dopraw...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Makaron z klopsikami

    Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mielone mięso, bułkę, posiekaną cebulę, jajko, musztardę, sól i pieprz dobrze wymieszać. Mokrymi rękami formować nieduże klopsiki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, klopsiki smażyć po pięciu minut z obu stron.  Pomidory i dymkę umyć. Dymkę pokroić w pierścionki, pomidory w ćwiartki. Boczek pokroić w niedużą kostkę, zrumienić na reszcie oleju. Dodać pomidory...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Makaron carbonara z cukinią

    Pokrój cukinię. Zetrzyj ser. Oderwij listki tymianku. Pokrój boczek i usmaż na patelni. Rozdziel jajka.  Żółtka zmieszaj ze śmietaną i parmezanem.  Dopraw solą i pieprzem. Do zrumienionego boczku dodaj cukinię.  Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Ugotuj makaron. Makaron dodaj do boczku z cukinią, zalej sosem i gotuj jeszcze chwilę.

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Makaron w sosie grzybowym

    Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 10 g masła roztopić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i śmietanę, gotować 5 minut. Na drugiej patelni rozgrzać 10 g masła, dodać pokrojony w kawałki boczek, a następnie kurki. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Kurki dodać do sosu śmietanowego. Podawać z makaronem...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Makaron plus grzyby

    ...z parmezanem, pietruszką, ewentualnie z odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany.  Zapiekane łazanki z grzybami i boczkiem Skład na 4 porcje: 40 dag makaronu łazanki, 100 g surowego boczku(...) w całości, większe kroimy. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na patelni. Dodajemy połowę masła i grzyby. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Łazanki gotujemy na pół miękko. Odcedzamy, przekładamy do...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

Wideo na temat: boczek i makaron
  • Dynia, kabaczek i cukinia

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Ania Starmach przygotowała potrawy z jesiennych warzyw. Gwiazda przedstawiła przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną, bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym oraz makaron z dynią, pomidorami i boczkiem. – Przygotowując te warzywa trzeba pamiętać o tym, że one same w sobie bywają mdłe – zaznaczyła Starmach. – Jednak jeśli dodamy do nich przyprawy takie jak