• Informacje na temat:

    blok kulinarny śledzie w śmietanie

Przepisy na temat: blok kulinarny śledzie w śmietanie
Artykuły na temat: blok kulinarny śledzie w śmietanie
  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...

  • Twój kulinarny doradca na każdy dzień roku gwarantuje: -oryginalny przepis na każdy dzień, odpowiedni do pory roku i aktualnych świąt - np. trzeciego stycznia zaserwujesz rodzinie imponującego noworocznego indyka, a czwartego grudnia przygotujesz Barbarze tort imieninowy - urozmaiconą dietę, która zapewni zdrowie, zadowoli i jaroszy (warto, by spróbowali sałatki makaronowej z bananem), i "mięsożerców" (roladki z kurczaka ze szpinakiem to strzał w dziesiątkę!), i wielbicieli słodyczy -...

  • W najbliższą niedzielę do walki o kulinarne uznanie i apetyczną sumkę staną mieszkańcy Szczecina. Czym tym razem zaskoczą "Ugotowani"? Kto rzuci na kolana swoich rywali niezapomnianym menu, a kto urzeknie niezwykłą osobowością i wyjątkowym pomysłem na kolację? Podczas czterech szczecińskich uczt spotkają się: Marta Cnotliwy - podróżniczka, na co dzień prowadząca biuro podróży, Maciej Łagodziński - konferansjer, Inga Elerowska - pracująca w dziale marketingu lokalnej gazety oraz Maciej Gwarek...

  • Kochasz gotowanie i chcesz jeszcze podnieść swoje umiejętności? Warsztaty kulinarne to idealna okazja, by w sympatycznej atmosferze poznać triki ekspertów, dowiedzieć się więcej na temat najnowszych trendów i wymienić doświadczeniem. Fot. 123RF/Picsel W Polce przeżywamy boom studiów kulinarnych. To miejsca prowadzone przez doświadczonych kucharzy i blogerów kulinarnych, w których odbywają się warsztaty kulinarne. Chciałbyś wziąć w nich udział? Napisz w kilku słowach kogo i dlaczego...

  • Przeglądając blogi natknęłam się na 'Bełkoty... kuchenne oczka ;)...'. Nie będę ukrywać, że początkowo zaintrygowała mnie nazwa, a później dopiero przepyszne przepisy zilustrowane genialnymi zdjęciami i trochę tytułowego 'bełkotu'. Lubię tajemniczych ludzi, których do działania mogą zainspirować z pozoru prozaiczne rzeczy. Może dlatego z dużym zaciekawieniem czytałam wpisy Zemfiroczki (autorki bloga). Blog prowadzony jest z niezwykłą lekkością, jest pełen pasji i przede wszystkim...

  • Restauracja Trattoria Soprano postanowiła hucznie uczcić wprowadzenie nowego menu. Z tej okazji 24 września organizuje „Pojedynek Kulinarny", w którym naprzeciw siebie do walki staną autorzy blogów kulinarnych: kuchnianawzgorzu.pl, poracoszjesc.blogspot.com, ilovecooking92.blogspot.com, pinkcake.blox.pl oraz dwóch amatorów kulinarnych, wyłonionych w konkursie na fanpage Trattoria Soprano. Uczestnicy pojedynku wykonają pizzę według własnego przepisu i upieką ją w tradycyjnym piecu opalanym...

  • Luca Marchini, wielokrotnie nagradzany włoski szef kuchni, zdobywca prestiżowej Gwiazdki Michelin, 17 maja odwiedzi Kraków, aby razem z Giacomo Monzali (Studio Qulinarne) przygotować „Kolację na 4 ręce”. Będzie to kolejna okazja do degustacji wyrafinowanych dań podczas tego wyjątkowego w Polsce wydarzenia. Włoski kucharz pojawi się w Krakowie na specjalne zaproszenie restauracji Studio Qulinarne, której właścicielką jest Katarzyna Grüning, a szefem kuchni Giacomo Monzali. W lokalu...