• Informacje na temat:

    blok herbatnikow z orzechami

Przepisy na temat: blok herbatnikow z orzechami
  • Bez ciasta nie ma Świąt

    ...świeżymi owocami np. żurawiną lub porzeczką. Doskonały blok czekoladowy z pistacjami i suszoną żurawiną Sposób przygotowania Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier, wodę, kakao. Dokładnie(...) roztopioną masę maślaną i całość przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (np. do keksówki). Schładzamy, podajemy kiedy masa całkowicie stwardnieje. Gotowy blok ozdabiamy według upodobań...

  • Ciasto jest pyszne i chrupiące mmm :)

  • Pyszne, tradycyjne, smak dzieciństwa, proste, szybkie

  • Przepis wart wypróbowania: "Blok czekoladowy"

  • Smaczny pomysł na "Blok czekoladowy"

  • Blok czekoladowy ciastko, które zrobimy szybko i z tego co pod ręką. Blok czekoladowy kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem.

  • Domowy blok czekoladowy, któremu nie oprą się dzieci i dorośli ;)

  • smaczne i polecane

  • Tym razem na mleku w proszku, ale tak samo smaczny

  • Pyszny blok czekoladowy stal sie przysmakiem mojej całej rodziny.Można do niego dodać orzechy i rum ja podaje przepis na mój ulubiony Blok Czekoladowy.

Artykuły na temat: blok herbatnikow z orzechami
  • Blok czekoladowy

    Ten przepis rodem z PRL-u warto uszlachetnić... Margarynę zastąp masłem, a herbatniki wafelkami grylażowymi, batonami, ciasteczkami z bakaliami, siekanymi figami czy orzechami.

  • Dla większości z nas wszystko co ma łupinkę jest orzechem. Z naukowego punktu widzenia, nie jest to jednak prawdą. Orzechy laskowe, jadalne kasztany czy niejadalne żołędzie są prawdziwymi orzechami, ale - o dziwo - orzeszki ziemne, kokosy, a nawet popularne orzechy włoskie zaliczają się, według biologów, do roślin pestkowych lub strączkowych. Jednak człowiek  wszystko, co posiada skorupkę, nazywa orzechem... Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych...

  • ...produkcję. W czasach PRL-u blok czekoladowy z użyciem właśnie mleka w proszku stał się prawdziwym hitem! Praktyczne zastosowanie mleka spowodowało, że cieszy się popularnością aż do dziś. Po pierwsze(...) mleka w proszku z kakao, kaszą jaglaną, zmielonymi orzechami, miodem i wodą. Tego typu masę możemy też wykorzystać do przełożenia biszkoptu. Pozostaje tylko udekorować wierzch ciasta i cieszyć się...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...

  • Deser błyskawiczny

    ...wałkiem do ciasta. Nie krusz jednak herbatników, orzechów i migdałów na pył, ponieważ powinny być dobrze wyczuwalne i chrupkie w bloku czekoladowym. Pokruszone herbatniki z orzechami i migdałami dodaj(...) zastygnięcia galaretki. Blok czekoladowy Składniki na 6-8 porcji: 3-4 łyżki ciemnego kakao, 2 paczki herbatników lub innych ciastek, 20 dag masła, 1/2 szklanki mleka 3,2 proc. tłuszczu, 10 dag...

  • Są takie dania, których smak pamiętamy przez długie lata. To właśnie dzięki nim możemy poczuć się, jak gdybyśmy znów mieli zaledwie kilka lat. Fot. 123RF/Picsel To oczywiste - najlepiej smakują potrawy przygotowane przez mamę lub babcię. Choćby należały do najprostszych, miały w sobie coś, co sprawiało, że nie dało się im oprzeć, a ich smak był nie do podrobienia. Każdy z nas ma co najmniej kilka takich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa, które sprawiają, że uśmiech automatycznie pojawia się...

  • Wyczekiwany najbardziej przez najmłodszych, którzy pod groźbą jego braku zjadają pilnie nawet brukselkę. Czasem jednak nie mamy już siły, by go zrobić. O czym mowa? Oczywiście o deserze. Oto nasze propozycje na desery, które są smaczne i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością każdy z nas doskonale zna to uczucie, gdy nachodzi nas nagła ochota na coś słodkiego. W takiej sytuacji mało kto zaczyna przygotowywać ciasto lub inny skomplikowany deser, który pozwoli nam zaspokoić zachciankę już po...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Basia zaprezentowała jurorom przepis na sernik z miodem. Spód (placek miodowy z orzechami) 4 łyżki mąki pszennej 30 g masła 3 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki miodu rzepakowego 100 g orzechów (laskowe, włoskie) 3 łyżki roztopionego masła   Masa miodowo-serowa 500 g tłustego twarogu 250 g serka mascarpone 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki miodu rzepakowego 100 g rozpuszczonej białej czekolady 3 jajka 1 łyżka miodu...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • Kolejny odcinek serii „Bake Off – Ale Ciacho!” będzie wypełniony orientalnymi aromatami i apetycznymi wypiekami, w sam raz do dzielenia się z bliskimi. W ubiegłym tygodniu, uczestnicy programu „Bake Off - Ale Ciacho!" musieli zmierzyć się z dwoma, tylko pozornie łatwymi zadaniami. Pierwsze z nich przygotował znany cukiernik - Tomasz Ilnicki. Poprosił zawodników o odtworzenie legendarnego przepisu na naked cake - efektowny tort, którego boki nie są pokryte kremem, dzięki czemu naszym oczom...