• Informacje na temat:

    blat makowy

Przepisy na temat: blat makowy
  • Torcik makowy

    ...wysmarowanej masłem. Piecz 45 minut. 4. Ostudź ciasto i przekrój w poprzek. Dolny blat posmaruj żurawiną i przykryj drugim. Wymieszaj składniki lukru i polej nim ciasto.

  • Przepis pochodzi z blogu moje wypieki, maleńkimi zmianami. Tort jest pyszny, godny polecenia.

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...poncz.  Wykonanie tortu Na paterze układać kolejno: blat biszkoptu, poncz (¹⁄3 z całości), konfitura, krem kawowo-makowy (1 część), blat bezowy, krem kawowo-makowy (2 część), blat biszkoptu, poncz (¹⁄3 z całości), konfitura, krem kawowo-makowy (3 część), blat bezowy, krem kawowo-makowy (4 część), blat biszkoptu, poncz (¹⁄3 z całości). Tort z boku i wierzchu posmarować cienko odłożoną warstwą...

  • Przepis wart wypróbowania: "Torcik makowy"

  • Słodkości z Tyrolu

    Tradycyjny Blattlstock składał się nawet z 20 warstw ciasta drożdżowego przekładanego masą makowo-gruszkową i wprost ociekał stopionym masłem. We współczesnych wersjach warstw jest mniej, a gospodynie oszczędniej polewają je masłem. Tyrolski Blattlstock Składniki: - 1,5 kg mąki, - 15 dag cukru, - 15 dag masła, - 4 jajka, - 6 dag drożdży, - sól, - 3/4 l mleka, - kieliszek rumu...

  • Smaczny pomysł na "Tort makowy"

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    ...pomarańczową i mieszać podgrzewając. Ciepłą, półpłynną masą, napełnić środek mazurka. Pozostawić do ostygnięcia. Mazurek makowy Składniki: Blaty makowe: - 25 dag maku, mleko do zaparzania maku(...)Mazurek kajmakowy Składniki: Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka Oraz...

  • ciastowy tort. bo z ciasta jogurtowego, a nie z biszkoptu. do tego dużo pysznego kremu waniliowego. i jeszcze więcej owoców.

  • Pyszności z serka mascarpone

    ...i wylać na nią masę. Piec w nagrzanym do 175 st. piekarniku przez 25-30 minut. Odstawić do ostudzenia. 12-16 malin odłożyć do dekoracji. Biszkopt przekroić, blaty skropić likierem, dolny posmarować konfiturą. Dolny blat włożyć do okrągłej formy do pieczenia ciasta, zamknąć obręcz. Na cieście ułożyć maliny. Mascarpone, twarożek, 50 g cukru, cukier waniliowy i 2-3 łyżki śmietany wyrobić na gładką masę...

  • przepis na krem, który moim zdaniem idealnie pasuje do tego typu wypieków miałam w książce z przepisami mojej mamy. Torcik wyszedł idealny, a goście byli szczególnie nim zachwyceni.

Artykuły na temat: blat makowy
  • Torcik  orzechowo-makowy

    ...masę makową, delikatnie  rozprowadzając ją po całej powierzchni. Piecz całość  ok. 40 minut  w 190°C.  Po upieczeniu i wystudzeniu rozkrój placek orzechowy na dwa blaty, oddziel też blat makowy. W formie na dnie połóż blat orzechowy, posmaruj masą i przykryj blatem makowym. Znów wyłóż jasną masę i przykryj płatem orzechowym.

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Makowe ślimaczki

    Najprostszy sposób.

  • Julia Kucharzewska zdecydowała się na przygotowanie dwupiętrowego tortu, który udekorowała precelkami, czekoladą i paluszkami. Biszkopt5 jaj 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki kakao1 tabliczka gorzkiej czekolady Krem wiśniowy500 g wydrylowanych wiśni sok z połowy cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki żelatyny500 g serka mascarpone Masa czekoladowa400 ml śmietanki 30%400 g mlecznej czekolady Nasączka1 szklanka nalewki z wiśni½ szklanki...

  • Tort opium

    ...(¹⁄3 z całości), konfitura, krem kawowo-makowy (1 część), blat bezowy, krem kawowo-makowy (2 część), blat biszkoptu, poncz (¹⁄3 z całości), konfitura, krem kawowo-makowy (3 część), blat bezowy, krem kawowo-makowy (4 część), blat biszkoptu, poncz (¹⁄3 z całości). Tort z boku i wierzchu posmarować cienko odłożoną warstwą kremu. Posypać okruszkami biszkoptów/czekoladowych ciastek/wiórkami czekolady...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Makowiec z wiśniami

    Przygotowanie: Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj żółtka oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Szybko zagnieć jednolite ciasto. ¼ ciasta włóż do zamrażarki, pozostałym wylep dno oraz boki tortownicy. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C. 2. Mak zalej wrzącą wodą (powinien być w całości zakryty). Gdy wystygnie, dokładnie osącz...

  • W szóstym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować smakowite desery bezowe. Przepis Justyny, szczególnie przypadł do gustu jurorom. Beza: 300 ml białek 440 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka winianu potasu Krem: ¾ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki cukru 400g serka mascarpone 2 łyżki likieru kokosowego otarta skórka z 1 limonki Mus z owoców marakui: 70 ml pulpy z owoców z marakui - ok 4 owoców 70g...

  • Mus z białego maku

    Mus z białego maku Oczyszczony mak uprażyć i zagotować razem z 80 ml śmietanki. Gotować przez kilka minut i odcedzić. Odcedzony mak wykorzystać do sosu oraz blatów makowych. Śmietankę ponownie(...)  Śmietankę zagotować, dodać czekoladę oraz zmielony mak. Uzyskaną masę dokładnie wymieszać. Blat makowy Mak rozdrobnić i połączyć z roztopioną czekoladą. Masę rozwałkować i po schłodzeniu...

  • Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca sprawy jak bogata w desery jest nasza rodzima kuchnia. Fot. 123RF/Picsel Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w zależności od regionu. Sznekę z glancem zjemy nigdzie indziej, jak w Poznaniu. I chociaż stolica Wielkopolski szczyci...