• Informacje na temat:

    blat makowy

Przepisy na temat: blat makowy
  • Torcik makowy

    ...wysmarowanej masłem. Piecz 45 minut. 4. Ostudź ciasto i przekrój w poprzek. Dolny blat posmaruj żurawiną i przykryj drugim. Wymieszaj składniki lukru i polej nim ciasto.

  • Przepis pochodzi z blogu moje wypieki, maleńkimi zmianami. Tort jest pyszny, godny polecenia.

  • Słodkości z Tyrolu

    Tradycyjny Blattlstock składał się nawet z 20 warstw ciasta drożdżowego przekładanego masą makowo-gruszkową i wprost ociekał stopionym masłem. We współczesnych wersjach warstw jest mniej, a gospodynie oszczędniej polewają je masłem. Tyrolski Blattlstock Składniki: - 1,5 kg mąki, - 15 dag cukru, - 15 dag masła, - 4 jajka, - 6 dag drożdży, - sól, - 3/4 l mleka, - kieliszek rumu...

  • Przepis wart wypróbowania: "Torcik makowy"

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    ...pomarańczową i mieszać podgrzewając. Ciepłą, półpłynną masą, napełnić środek mazurka. Pozostawić do ostygnięcia. Mazurek makowy Składniki: Blaty makowe: - 25 dag maku, mleko do zaparzania maku(...)Mazurek kajmakowy Składniki: Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka Oraz...

  • Smaczny pomysł na "Tort makowy"

  • Pyszności z serka mascarpone

    ...i wylać na nią masę. Piec w nagrzanym do 175 st. piekarniku przez 25-30 minut. Odstawić do ostudzenia. 12-16 malin odłożyć do dekoracji. Biszkopt przekroić, blaty skropić likierem, dolny posmarować konfiturą. Dolny blat włożyć do okrągłej formy do pieczenia ciasta, zamknąć obręcz. Na cieście ułożyć maliny. Mascarpone, twarożek, 50 g cukru, cukier waniliowy i 2-3 łyżki śmietany wyrobić na gładką masę...

  • ciastowy tort. bo z ciasta jogurtowego, a nie z biszkoptu. do tego dużo pysznego kremu waniliowego. i jeszcze więcej owoców.

  • przepis na krem, który moim zdaniem idealnie pasuje do tego typu wypieków miałam w książce z przepisami mojej mamy. Torcik wyszedł idealny, a goście byli szczególnie nim zachwyceni.

  • rewelacyjny tort makowy. Dosyć pracochłonny ale gra zdecydowanie warta świeczki :-). pyszne, wilgotne, aromatyczne blaty makowe przełożone aksamitnymi kremami smakującymi jak cukierki Michałki. Bardzo słodki torcik, w sam raz na święta :-)

Artykuły na temat: blat makowy
  • Torcik  orzechowo-makowy

    ...masę makową, delikatnie  rozprowadzając ją po całej powierzchni. Piecz całość  ok. 40 minut  w 190°C.  Po upieczeniu i wystudzeniu rozkrój placek orzechowy na dwa blaty, oddziel też blat makowy. W formie na dnie połóż blat orzechowy, posmaruj masą i przykryj blatem makowym. Znów wyłóż jasną masę i przykryj płatem orzechowym.

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Makowe ślimaczki

    Najprostszy sposób.

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Makowiec z wiśniami

    Przygotowanie: Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp cukier oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj żółtka oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Szybko zagnieć jednolite ciasto. ¼ ciasta włóż do zamrażarki, pozostałym wylep dno oraz boki tortownicy. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C. 2. Mak zalej wrzącą wodą (powinien być w całości zakryty). Gdy wystygnie, dokładnie osącz...

  • W szóstym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować smakowite desery bezowe. Przepis Justyny, szczególnie przypadł do gustu jurorom. Beza: 300 ml białek 440 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka winianu potasu Krem: ¾ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki cukru 400g serka mascarpone 2 łyżki likieru kokosowego otarta skórka z 1 limonki Mus z owoców marakui: 70 ml pulpy z owoców z marakui - ok 4 owoców 70g...

  • Mus z białego maku

    Mus z białego maku Oczyszczony mak uprażyć i zagotować razem z 80 ml śmietanki. Gotować przez kilka minut i odcedzić. Odcedzony mak wykorzystać do sosu oraz blatów makowych. Śmietankę ponownie(...)  Śmietankę zagotować, dodać czekoladę oraz zmielony mak. Uzyskaną masę dokładnie wymieszać. Blat makowy Mak rozdrobnić i połączyć z roztopioną czekoladą. Masę rozwałkować i po schłodzeniu...

  • Danusia przygotowała dla swoich najbliższych tort stworzony z jogurtowych blatów, przekładanych kremem budyniowym i nadzieniem z jabłek. Wszystko oblane czekoladą i udekorowane małymi ptysiami. Ciasto jogurtowe5 jaj1 szklanka cukru2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia200 ml jogurtu naturalnego200 ml oleju Nadzienie z jabłek5-6 jabłek½ szklanki cukrusok wyciśnięty z 1 limonki1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki agaru Ptysie¼ szklanki wody ¼ szklanki mleka50 g masłaszczypta soli1 łyżeczka...

  • Desery pachnące kawą

    ...to nie jedyny wypiek, który może zyskać nowe życie dzięki kawie. Czarny napój dobrze komponuje się z równie często spotykanym na świątecznych stołach makiem. Jako dopełnienie wilgotnych, makowych blatów sprawdzi się masa o smaku kawowym.  Podstawą masy może być na przykład serek mascarpone i ubita śmietana kremówka. Do połączonych składników, cały czas mieszając, bardzo powoli wlewamy ostudzone...

  • Gotowanie jest przyjemne i proste, jeżeli sięga się po sprawdzone przepisy i kuchenne gadżety. Dzięki akcesoriom do kuchni, potrawy przygotowuje się szybko, a utrzymanie porządku zajmuje niewiele czasu. Fot. Adobe Stock Oto 10 gadżetów, które przydadzą się w małej i dużej kuchni. 1. Silikonowe formy do pieczenia Formy do pieczenia wykonane z silikonu ułatwiają wyjmowanie gorących ciast i pasztetów. Pieczona masa nie przywiera do silikonu spożywczego, dzięki czemu ciasto wyciąga się w całości...