• Informacje na temat:

    biszkopt z karmelem i śmietaną

Przepisy na temat: biszkopt z karmelem i śmietaną
Artykuły na temat: biszkopt z karmelem i śmietaną
  • Serowe pyszności

    ...i szczyptą soli. Wlej stopione masło. Zagnieć ciasto i schłódź w lodówce. Tortownicę wysmaruj tłuszczem. Spód wylep ciastem. Twaróg zmiel i wymieszaj ze śmietaną, 150 g cukru oraz jajkami. Dodaj budyń(...) masło. Zwiększ temp. do 200 st. C i piecz 20 min. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Z migdałami w karmelu Składniki: 130 g masła, 200 g biszkoptów, 125 g migdałowych kruchych ciasteczek...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Słodki warunek małżeńskiego dobrobytu

    ...i niepowtarzalny. Podstawę tortu weselnego stanowi najczęściej ciasto biszkoptowe, choć zdarzają się takie, gdzie zamiast tradycyjnego biszkoptu używane jest ciasto kruche, półkruche lub francuskie. Po(...)), aż do bardzo słodkich (np. karmelem, kajmakiem). Do przełożenia tortu mogą również zostać użyte owoce, galaretki czy ciastka deserowe. Doskonały smak i konsystencję, a także jego lekkość można...

  • W czasach, gdy bez problemu możemy kupić podrobione ubrania, kosmetyki i telefony raczej nikogo nie dziwi fakt, że fałszuje się także jedzenie. Na liście oszukanych produktów znajduje się m.in. śmietana. Jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Fałszowanie jedzenia nie jest wymysłem współczesnych producentów żywności. Proceder ten jest stary jak świat - starożytni Rzymianie narzekali na sfałszowaną mąkę, a Grecy denerwowali się, gdy sprzedawcy rozcieńczali wino wodą. Sytuacja niewiele zmieniła się...

  • Wuzetki Gabrysi skonstruowane są z czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej i konfitury z malin. Biszkopt czekoladowy 165 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej50 g kakao1½ łyżeczki proszku do pieczenia180 g cukru6 jaj100 ml oleju5 łyżek wody Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30%200 g czekolady mlecznej100 g masła Krem śmietankowy 700 ml śmietanki 30%150 g cukru pudru8 g żelatyny40 ml wody do namoczenia żelatyny Dżem malinowy 500 g świeżych malin15 g środka żelującego 200 g cukru...

  • Owoce leśne lubimy przede wszystkim na słodko. Posypane zwykłym cukrem smakują wybornie, a z kilkoma innymi dodatkami mogą przemienić się w pyszny deser na ciepłe letnie popołudnie. Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum! Fot. 123RF/Picsel Nie tylko my z przyjemnością spożywamy owoce leśne, inne nacje również lubują się w smaku żurawiny czy jagód. Szkoci z malin przyrządzają deser o nazwie "Cranachan" - jest to prosta kombinacja owoców, bitej śmietany, podpieczonych płatków...

  • Ślub księcia Williama z Kate Middleton budzi emocje w całym kulinarnym świecie. Co znajdzie się na stołach? W tym roku zapowiada się skromnie, tradycyjnie oraz po królewsku. Tradycyjnie weselne stoły królewskie uginały się od potraw. I tak w roku 1923, z okazji ślubu króla Jerzego VI i królowej Elżbiety Matki, zaproponowano menu po francusku. Na stołach znalazły się Consommé a la Windsor, Supremes de Saumon Reine Mary, Côtelettes d'Agneau Prince Albert, Chapons la Strathmore, oraz Fraises...

  • Kto jest twórcą najsłynniejszego deseru z truskawek? Prawidłowa odpowiedź brzmi: pies. Chociaż brzmi to absurdalnie, taka jest prawda. Desery truskawkowe uwielbiał Piotr Wielki, a najsłynniejszy powstał na słynnej Eton. Fot. 123RF/Picsel Truskawki można jeść na przeróżne sposoby, ale najbardziej lubimy je na słodko. Są składnikami wielu deserów, ale tylko dwa desery na bazie tych owoców zyskały światową sławę. Truskawki w środku mroźnej, rosyjskiej zimy Anegdota mówi, że car Piotr I ze...

  • Julka postawiła na ciemny biszkopt, bitą śmietanę, konfiturę wiśniową i pomadę z gorzkiej czekolady. Efekt? Zobaczcie sami. Biszkopt kakaowy 7 jaj220 g drobnego cukru 75 g mąki pszennej65 g kakao250 g wody1 łyżka cukru3 łyżki rumu Bita śmietana 2½ łyżeczki żelatynywoda do zalania żelatyny500 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudru Konfitura wiśniowa 1 łyżeczka żelatynywoda do zalania żelatyny750 g wydrylowanej wiśni100 g cukru 2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej...

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...