• Informacje na temat:

    biszkopt z bita smietana i jagodami

Przepisy na temat: biszkopt z bita smietana i jagodami
Artykuły na temat: biszkopt z bita smietana i jagodami
  • Limonkowy sernik z jagodami

    ...wanilinowego oraz 5 dag cukru. Pianę z białka połączyć z żółtkiem. Potem wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać ciasto na biszkopt łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem. Na jej spodzie rozsmarować przygotowany biszkopt. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni C. Piec około 12 minut. Wystudzić. Limonki sparzyć, osuszyć, otrzeć ze skórki i wycisnąć sok. Pozostałe...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Królewska pychotka

    Szybki deser dla lubiących rozkoszować się biszkoptem z bitą śmietaną i owocami.

  • Jagody to najprawdziwszy leśny skarb. Nie tylko doskonale smakują i są świetnym dodatkiem do ciast i deserów, ale także rewelacyjnie wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/PICSEL W jaki sposób rozpoznać, że lato rozgościło się u nas na dobre? Na straganach, tuż obok poziomek i czereśni, zaczynają pojawiać się polskie jagody zbierane w naszych lasach. Zajadając się nimi, zwykle skupiamy się na ich wyjątkowym smaku, a zdecydowanie rzadziej myślimy o tym, w jaki sposób wpływają na nasz organizm....

  • Owocowy raj

    Jagodowa pianka Składniki na 10 porcji: 50 dag jagód, 20 dag czerwonej porzeczki, opakowanie okrągłych biszkoptów lub jeden blat ciasta biszkoptowego, 1 litr śmietanki kremówki 36 proc., 4 łyżki(...). Powoli dodawaj płynną żelatynę, cały czas mieszając, aby bita śmietana się nie zwarzyła. Następnie dodaj mus jagodowy i całe owoce. Masę jagodową przełóż do długiej foremki wyłożonej folią spożywczą...

  • Lubcie Michałki w białej czekoladzie? Jeśli tak, wypróbujcie przepis Jagody. Ciasto250 g mąki pszennej220 g cukru250 g masła2 łyżki mleka½ łyżeczki soli Dodatki½ szklanki solonych orzeszków arachidowych3 łyżki amaretto½ szklanki pokruszonych krakersów 3 tabliczki białej czekolady40 borówek 30 listków bazylii CiastoMąkę piec w temperaturze 180°C przez 5-7 minut, a następnie wymieszać z cukrem, masłem, mlekiem oraz solą. Wstawić do lodówki na 30 minut. DodatkiDo schłodzonego ciasta dodać...

  • Słodkości na wielką okazję

    ...wystudzeniu podziel biszkopt na 3 blaty. 2. Zimną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj go tyle (nawet szklankę), aby bita śmietana była smaczna. Połowę odłóż do dekoracji, pozostałą(...). Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, 1/3 odłóż do dekoracji. 3. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku. Gdy przestygnie, połącz ją z bitą śmietaną i jagodami. Masę jagodową wyłóż na...

  • Tajemnicze czerwone ziarenka, na punkcie których oszalał cały świat. Czym są jagody goji i w jaki sposób włączyć je do codziennej diety? Fot. 123RF/Picsel Chociaż w Polsce jagody goji stały się hitem dopiero kilka lat temu, w azjatyckiej medycynie naturalnej były wykorzystywane już 2500 lat temu. Dzięki nim leczono wiele przykrych dolegliwości, począwszy od reumatyzmu, a na podniesionym ciśnieniu kończąc. Nic więc dziwnego, że do tych niepozornych owoców przylgnęła łatka superżywności. Jeśli...

  • Tort kokosowo-jagodowy

    .... 3. Zimny biszkopt rozciąć na 3 blaty. Przełożyć je w tortownicy kremem jagodowym. Schłodzić w lodówce. Pozostałą śmietanę ubić z drugim cukrem wanilinowym. Wierzch i boki tortu posmarować bitą...

  • W czasach, gdy bez problemu możemy kupić podrobione ubrania, kosmetyki i telefony raczej nikogo nie dziwi fakt, że fałszuje się także jedzenie. Na liście oszukanych produktów znajduje się m.in. śmietana. Jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Fałszowanie jedzenia nie jest wymysłem współczesnych producentów żywności. Proceder ten jest stary jak świat - starożytni Rzymianie narzekali na sfałszowaną mąkę, a Grecy denerwowali się, gdy sprzedawcy rozcieńczali wino wodą. Sytuacja niewiele zmieniła się...