• Informacje na temat:

    biszkopt z 3 jaj z makiem

Przepisy na temat: biszkopt z 3 jaj z makiem
  • Biszkopt z makiem - przysłała Mieczysława

    CIASTO: 4 jajka, szklanka cukru, 4łyżki oliwy, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia. MASA: 1,5 szklanki maku, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 25 deko margaryny, aromat migdałowy.

  • Jest pyszny i łatwiejszy do zrobienia niż tradycyjna rolada makowa.

  • Klasyczny tort orzechowy

    Rozdziel 7 jaj na żółtka i białka. Żółtka ubij ze szklanką cukru.

  • inne niż makowce

  • Ciasto z jabłkami Siostry Anastazji

    Ciasto ucierane Składniki: 5 jaj margaryna - tyle, ile waga jaj cukier - tyle, ile waga jaj mąka - tyle, ile waga jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto biszkoptowe Składniki: 5 jaj 3/4 szklanki mąki...

  • Bardzo łatwy. Zawsze udany.

  • Biszkopty z lekkim kremem

    ...°C. Wstaw spód, piecz 5 minut. Ostudź.  2. Biszkopt: jajka ubij, płatki drobno posiekaj. Jabłko obierz, zetrzyj na drobne wiórki i połącz z resztą składników. Masę przelej na podpieczony spód i wstaw do(...). Pokrój w kostkę i udekoruj owocami. Krajanka z kaszką Sposób przygotowania 1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Miksując, dołóż porcje ksylitolu na...

  • Smaczne ciacho

  • Jesienne menu w nietypowym wydaniu

    Tarta z kasztanami Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku ciasta kruchego wyrabiamy w głębokiej misce, dodając jajko i masło. Dno formy do(...)! Biszkopt – wiewiórka Prostokątną formę o wymiarach około 25×35 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Piekarnik nastawiamy na 180°C (bez termoobiegu). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych...

  • Biszkopt który zawsze się uda. Warunkiem jest żeby składniki miały pokojową temperaturę i żeby była dokładna gramatura składników. Podane składniki są na tortownicę 24 cm.

Artykuły na temat: biszkopt z 3 jaj z makiem
  • Rolada - biszkopt na okrągło

    Sztuka rolowania Główne składniki Podstawowymi składnikami ciasta biszkoptowego są: jaja, mąka pszenna (najlepsza tortowa) oraz cukier (najlepiej puder). Ponieważ w trakcie ubijania piany z białek(...) ciasto biszkoptowe wykładamy na ściereczkę potrzepaną cukrem (spód ciasta się do niej nie przyklei) i od razu zwijamy w rulon (zimne ciasto połamie się w trakcie rolowania). Gdy ostygnie, rozwijamy...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Ucierane babki z czekoladą

    Ze względu na swoją pulchność ciasto ucierane przywodzi na myśl biszkopt. Wyrabia się go ręcznie lub przy pomocy miksera. Wypieka z niego placki, keksy, ciasteczka i oczywiście babki.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Popularne desery PRL-u

    ...pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 25-30 minut w 180ºC. Ostudzony biszkopt wyjmujemy ostrożnie z blachy i ostrym nożem przekrawamy wzdłuż na pół, by powstały dwa blaty. Z cytryny...

  • Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające. Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek...

  • Kolorowe torty

    Idealne na przyjęcia urodzinowe, ale nie trzeba czekać na wielką okazję, aby cieszyć się ich smakiem. Już dziś możesz zrobić pyszny kolorowy tort!

  • Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające. Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek...

  • Trzy świąteczne serniki

    ...tłustego sera trzykrotnie mielonego, 4 jajka, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru, 3/4 szklanki cukru ● 150 g rodzynek, migdałów itp. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki(...), 3 żółtka, sól, 2 łyżki śmietany. Masa serowa: 1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego, 6 jaj, 100 g masła, 350 g cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, po 50 g rodzynek, migdałów, skórki pomarańczowej...

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Nasi użytkownicy mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je naszym bliskim. Fot. 123RF/Picsel 1. Jajka koguciki Fot. Megi110278 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Takie urocze koguciki będą bez wątpienia uroczą ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Nie trzeba wiele zachodu, aby zamienić zwykłe jajka w bardzo ciekawą (i smaczną) dekorację.   2. Jajka faszerowane pastą krabową Fot....