• Informacje na temat:

    biszkopt podłuzny

Przepisy na temat: biszkopt podłuzny
  • Mrożone tiramisu

    ...wrzątkiem, dodaj likier kawowy.  4. Ubij śmietanę z drobnym cukrem. Wymieszaj z mascarpone, zmiksowaną praliną oraz z połową ostudzonej kawy.  5. Resztą kawy nasącz biszkopty. Połowę ułóż na dnie formy. Wylej masę do formy, wyrównaj wierzch. Przykryj resztą biszkoptów, nasączonych kawą. Przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na noc. 6 Wyjmij ostrożnie tiramisu z formy, ułóż na paterze, posyp kakao...

  • Na nadchodzący sezon truskawkowy propozycja sernika na zimno ;)

  • Waniliowy torcik Charlotte

    ...wyłóż pergaminem. Wzdłuż boków ustaw podłużne biszkopty - możesz je "przylepić" gęstym syropem (np. malinowym). Okrągłe biszkopty rozłóż na dnie - ile się uda, ułóż na płasko, pozostałe pokrusz i włóż(...) cytrynową. Na dnie z biszkoptów rozsmaruj cieniutką warstwę kremu. Rozłóż większość borówek i przykryj je resztą kremu. Schłodź przez 2 godziny. Wyjmij z formy, rozłóż odłożone borówki oraz listki mięty...

  • Moja wersja biszkoptu

  • Mandarynkowa fantazja

    Sposób przygotowania 1. Spód podłużnej foremki wyłóż biszkoptami. Namocz 2 łyżeczki żelatyny w kilku łyżeczkach zimnej wody, odstaw,a kiedy spęcznieje, rozpuść ją,podgrzewając. Rozpuść 1 galaretkę(...) żelatynę oraz czekoladę. Masę wymieszaj,rozsmaruj na spodzie z biszkoptów. Schładzaj godzinę.  2. Morele osącz na sitku, mandarynki umyj, wytrzyj,obierz ze skórki. Owoce pokrój w plasterki, 1/3 mandarynek...

  • Próbowałam różnych przepisów na biszkopty, a ten jest dla mnie idealny. Zawsze się udaje, jest delikatny, puszysty, wilgotny ... polecam :-). Podaję proporcje na tortownice o średnicy 21cm, jeśli potrzebujemy biszkopt o średnicy 26cm należy podwoić składniki. Natomiast jeżeli chcemy uzyskać biszkopt kakaowy, budyń należy zamienić z waniliowego na kakowy :-)

  • Pachnąca rolada

    ...biszkopt przekrój na 2 blaty. Nasącz je sokiem wymieszanym z rumem. Placki przełóż 1/2 jasnego kremu. wierzch i boki posmaruj resztą jasnego kremu. Obsyp pokruszonymi herbatnikami. Przykryj ciemniejszym...

  • Wspaniały i najlepszy biszkopt! Z całą pewnością mogę go nazwać biszkoptem "prawdziwym", gdyż nie zawiera on proszku do pieczenia. Najprawdopodobniej właśnie takie "bazy" do tortów piekły nasze babcie i prababcie. Co ciekawe, aby nie opadł, musimy po upieczeniu upuścić go na ziemię z wysokości około pół metra. Polecam!

  • Szybkie tiramisu z amaretto

    Składniki: 3 opakowania serka mascarpone 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej pół szklanki likieru amaretto ciemne kakao opakowanie podłużnych biszkoptów szczypta soli(...) utrzyj z pozostałym cukrem pudrem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do żółtek, delikatnie wymieszaj. Dodaj serek mascarpone, połącz. 3. Biszkopty przełam na pół, namocz w kawie...

  • Przepis, który nigdy mnie nie zawiódł

Artykuły na temat: biszkopt podłuzny
  • Sernik na zimno

    Biszkopt upieczony w tortownicy będzie wyższy. Możesz go wtedy przekroić na pół i jedną część wykorzystać do innego ciasta np. tort.

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Domowe tiramisu

    Jeśli nie masz czasu na pieczenie biszkoptu, wykorzystaj gotowy spód tortowy albo ciasteczka biszkoptowe. Małe biszkopciki najłatwiej nasączysz, po prostu zanurzając je w ponczu.

  • Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotował Tomasz. Biszkopt orzechowy100 g mielonych orzechów laskowych1½ łyżeczki proszku do pieczenia½ szklanki drobnego cukru1 szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej5 jajek Biszkopt waniliowy7 jajek230 g drobnego cukru180 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem waniliowo-malinowy190 g mleka70 g masy żelatynowej (rozpuszczona w wodzie żelatyna)350 g białej...

  • Ciasta z truskawkami

    Popularny latem biszkopt z truskawkami przygotowaliśmy na trzy różne sposoby.

  • Ciemny biszkopt nasączony odrobiną wiśniówki, do tego polewa czekoladowa i śmietanowy krem. Wszystko ozdobione samochodzikami z kolorowej masy cukrowej. Biszkopt 6 jaj150 g cukru115 g mąki pszennej25 g kakao40 g masła Nasączenie 1/3 szklanki wiśniówki2/3 szklanki wody Krem 1 łyżka żelatyny5 łyżek wody550 ml śmietanki kremówki2 łyżeczki cukru pudru Konfitura wiśniowa 500 g wiśni200 g cukru1 cytryna Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki kremówki60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)60 g mlecznej...

  • Deser semifreddo

    ...wyłóż 3-4 łyżki masy. Ułóż na niej 6 biszkoptów (nasączonych likierem lub sokiem) a na nich 1/3 wszystkich owoców. W ten sam sposób przygotuj dwie pozostałe warstwy. Przykryj folią. Włóż do zamrażarki na...

  • Danusia jak zwykle zaskakuje pomysłami. Tym razem przygotowała dwuwarstwowy tort czekoladowy. Biszkopty nasączone ponczem i przekładane konfiturą malinową oraz kremem kakaowo czekoladowo smakują fantastycznie. Biszkopt kakaowy5 jajek1 szklanka cukru¾ szklanki mąki pszennej¼ szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao Biszkopt o średnicy 24 cm4 jajka¾ szklanki cukru¾ szklanki mąki pszennej¼ szklanki mąki ziemniaczanej Biszkopt o średnicy 18 cm3 jajka½ szklanki cukru½ szklanki mąki pszennej1 łyżka...

  • Idziemy na jagody

    .... Piecz 15-20 minut w temperaturze 200°C. Torcik jagodowy Składniki na 8-10 porcji: 20 dag podłużnych biszkoptów, 70 dag jagód, sok z 1/2 cytryny, 1/4 szklanki + 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki żelatyny l350 ml śmietanki kremówki 30 proc., 25 dag serka mascarpone lub twarogu sernikowego (zmielonego), 30 ml gorącego mleka. Jagody umyj i osusz. Z podłużnych biszkoptów z jednej strony zetnij...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Kuba zaprezentowała przepis na królewską szarlotkę. Biszkopt 5 jaj szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody sok z połowy cytryny Jabłka 1 duży słoik prażonych jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej Masa 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szklanka zsiadłego, zimnego mleka Polewa ½ kostki masła ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 3-5 łyżek mleka...