• Informacje na temat:

    biszkopt bialo-czerwona

Przepisy na temat: biszkopt bialo-czerwona
  • Znakomity klasyczny biszkopt czekoladowy, który można podać jako ciasto, lub na jego bazie zrobić tort.

  • Biszkopcik o ładnym kolorze,lekki jak puszek.Można jeść sam lub wykorzystać do przekładania np do tortu.

  • delikatne i miękkie ciasto pyszne :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt piernikowy"

  • Moja wersja biszkoptu

  • Próbowałam różnych przepisów na biszkopty, a ten jest dla mnie idealny. Zawsze się udaje, jest delikatny, puszysty, wilgotny ... polecam :-). Podaję proporcje na tortownice o średnicy 21cm, jeśli potrzebujemy biszkopt o średnicy 26cm należy podwoić składniki. Natomiast jeżeli chcemy uzyskać biszkopt kakaowy, budyń należy zamienić z waniliowego na kakowy :-)

  • Wspaniały i najlepszy biszkopt! Z całą pewnością mogę go nazwać biszkoptem "prawdziwym", gdyż nie zawiera on proszku do pieczenia. Najprawdopodobniej właśnie takie "bazy" do tortów piekły nasze babcie i prababcie. Co ciekawe, aby nie opadł, musimy po upieczeniu upuścić go na ziemię z wysokości około pół metra. Polecam!

  • Sprawdzony przepis na "Kolorowy biszkopt"

  • Szybka,smaczna i doskonała jako dodatek do mięs.

Artykuły na temat: biszkopt bialo-czerwona
  • Klucz do tajemnicy

    ...- babcia szykowała świąteczne potrawy. To była cudowna mieszanka zapachów: pomarańczy, suszonych jabłek i śliwek, biszkoptu, maku i zupy grzybowej... Cały wieczór kleiliśmy z babcią łańcuchy...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Klucz do tajemnicy

    ...- babcia szykowała świąteczne potrawy. To była cudowna mieszanka zapachów: pomarańczy, suszonych jabłek i śliwek, biszkoptu, maku i zupy grzybowej... Cały wieczór kleiliśmy z babcią łańcuchy...

  • Czy taka forma wuzetki będzie hitem? Niewątpliwie Julia wpadła na fantastyczny pomysł, ale czy deser sprosta wymaganiom jurorów? Składniki 115 g mąki pszennej 25 g kakao6 jaj150 g drobnego cukru 40 g masła500 g świeżych malin 350 g cukru żelującego700 ml śmietanki 30%4 tabliczki mlecznej czekolady2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki białej czekolady 2 paczki białej masy cukrowej lub lukru plastycznego 500 g serka mascarpone 100 g cukru pudru Sposób przygotowania Przesiać mąkę i kakao....

  • Co nam teraz w jedzeniu najbardziej szkodzi

    ...szczęście wiadomo, gdzie te niezdrowe substancje występują. Kto nie chce ich spożywać, powinien zrezygnować z jedzenia: ● pieczywa cukierniczego - ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów (chyba że...

  • Ciemny biszkopt nasączony odrobiną wiśniówki, do tego polewa czekoladowa i śmietanowy krem. Wszystko ozdobione samochodzikami z kolorowej masy cukrowej. Biszkopt 6 jaj150 g cukru115 g mąki pszennej25 g kakao40 g masła Nasączenie 1/3 szklanki wiśniówki2/3 szklanki wody Krem 1 łyżka żelatyny5 łyżek wody550 ml śmietanki kremówki2 łyżeczki cukru pudru Konfitura wiśniowa 500 g wiśni200 g cukru1 cytryna Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki kremówki60 g gorzkiej czekolady (70% kakao)60 g mlecznej...

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    ...na meksykański rondelek . Tym bardziej, jeśli impreza jest wyraźnie "tematyczna". A jak Meksyk, to: czerwona fasola w zalewie (ok. litrowa puszka), 50 dag wołowego rostbefu, dwie cebule, dwie(...) atrakcją, ale przez całą imprezę - dodatkowo - ozdobą stołu. Poniżej kilka pomysłów... Na biszkopt orzechowy będziemy potrzebować: 6 dużych jajek, tyle samo łyżek cukru pudru, szklankę pokrojonych...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Wieczór we dwoje

    ...wina deserowego, 1 cukier waniliowy, 8 dag biszkoptów 1. Połówkę cytryny obrać ze skórki, wycisnąć sok. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć środki z pestkami. W garnku zagotować(...). 2. Przygotować krem: mascarpone utrzeć z twarogiem na gładko. Dodać 40 ml wina deserowego oraz 5 dag cukru i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. 3. Biszkopty połamać na duże kawałki. Ciastka skropić resztą...

  • Słodki biszkopt i śmietanowy krem z nutką wanilii, a to wszystko przełamane lekko kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Biszkopt 4 jaja szczypta soli200 g drobnego cukru - może być cukier puder2 łyżeczki kakao180 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki zimnej wody Krem 600 ml śmietany 36% cukier puder do smakukilka kropel aromatu waniliowego1 łyżeczka żelatyny spożywczej3 łyżki gorącej wody Dżem ½ kg czarnej lub czerwonej porzeczki (do wyboru)½ opakowania cukru żelującego3-4...