• Informacje na temat:

    bigos z pora z kurczakiem

Przepisy na temat: bigos z pora z kurczakiem
  • pyszny kwaśny domowy bigos

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Mój przepis na bigos:)

  • Przepisów na bigos jest tyle, ilu kucharzy. W tym przepisie postawiłem na prostotę, szybkość i jest to prawie dietetyczny bigos :-)

  • smaczne, proste :)

  • Pomysłów na bigos jest wiele. Właściwie każdy przygotowuje go inaczej. Ja proponuję mój własny, sprawdzony przepis, na to typowo polskie danie.

  • Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach.

  • każdy ma swój przepis na bigos a ja podaję swój :))

  • Trochę nietypowy bigos z dodatkiem warzyw

  • Zostały mi liście z gołąbków i chciałem je wykorzystać .

Artykuły na temat: bigos z pora z kurczakiem
  • 7 zasad idealnej diety po 1. roku życia

    Czy roczny brzdąc może zjeść kanapkę z wędliną lub pomarańczę? Tak. A smażoną kiełbasę i bigos? Odradzamy! Bo dieta takiego smyka musi być nie tylko urozmaicona, ale i lekkostrawna.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Jak wspomóc spalanie tłuszczyku... bez sportu

    ...dodatkami, np. w formie bigosu) jest niskokaloryczna, pożywna i ma dużo wit. C, niezbędnej w odchudzaniu. ● Zielone warzywa: sałaty, natka, zielona część pora i selera są bogate w błonnik organiczny...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Dwa w jednym

    Nie ma takiej kuchni, w której nie znalazłby się jednogarnkowy klasyk. We francuskiej to boeuf bourguignon, w indyjskiej różne rodzaje curry, u nas bigos. Żeberka wołowe po burgundzku (dla 4 osób(...) składniki łącznie z porami 8 godzin w wolnowarze w temp. 80°C). Następnie delikatnie wyjmij kurczaka i oddziel mięso od kości. Dorzuć mięso do bulionu razem ze śliwkami i wlej pozostały bulion. Gotuj...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...tam jest popularny. To pyszne postne danie, wolę je nawet od bigosu. Jeśli ktoś zapytałby mnie o tradycyjny polski smak, dałabym mu do spróbowania świąteczny groch z kapustą. Czas przygotowania...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...

  • 5 zasad żywienia rocznego smyka

    ..., grzyby, bigos czy smażone, ostro przyprawione potrawy ― są ciężkostrawne. Wspomagamy naukę gryzienia Przygotowując posiłki dla smyka, pamiętaj, że ważna jest także ich konsystencja. Tuż po...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...