• Informacje na temat:

    bigos z kapusty kiszonej i białej

Przepisy na temat: bigos z kapusty kiszonej i białej
  • Przepis na pyszny bigos

    Składniki: 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką i kminkiem) pół główki białej kapusty 1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe) pół kg wędzonego boczku pół kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej) 4 listki(...) miękkości. Ostudź, pokrój na kawałki. Cebule pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż cebule. Dodaj grzyby, podsmaż. Włóż do bigosu. Mięso, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Podsmaż na...

  • wiem, że każdy ma swój wypróbowany sposób na bigos, ja podaję mój, bo czasami ktoś mnie prosi o przepis i wygodniej mieć go na stronie ;-)

  • Składniki : 50 dag pokrojonej kiszonej kapusty, 50 dag pokrojonej słodkiej białej kapusty, 10 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 1 cebula pokrojona w kostkę, 5 dag suszonych grzybów, 10 dag wędzonego boczku, 20 dag karczek wieprzowy, 10 dag udziec z dzika, 20 dag wędzonych wędlin, 3 dag suszonych śliwek, 3 dag smalcu, 100 ml czerwonego wina, 50 ml miodu pitnego, jałowiec, liść laurowy, ziele...

  • Bigos dla tych, którzy nie przepadają za wersją tylko z kiszoną albo tylko z białą. PS: w bigosie wykorzystałem podarowaną przez siostrę domową kiszoną kapustę.

  • Składniki : 50 dag pokrojonej kiszonej kapusty, 50 dag pokrojonej słodkiej białej kapusty , 10 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 1 cebula pokrojona w kostkę, 5 dag suszonych grzybów, 10 dag wędzonego boczku, 20 dag karczek wieprzowy, 10 dag udziec z dzika, 20 dag wędzonych wędlin, 3 dag suszonych śliwek, 3 dag smalcu, 100 ml czerwonego wina, 50 ml miodu pitnego, jałowiec, liść laurowy, ziele...

  • Moja propozycja na szybki bigos ze słodkiej kapusty.

  • Mój ulubiony bigos  - Maciej Kuroń

    ...1 kg kapusty kiszonej; 1 kg poszatkowanej białej kapusty; 500 g wieprzowiny bez kości; 500 g wołowiny bez kości; 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej; 250 g wędzonego boczku lub okrawków(...) zalewamy litrem wody. Przyprawy - z wyjątkiem majeranku i tymianku - zawijamy w saszetkę z gazy, wkładamy do kiszonej kapusty i gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Kapustę białą zalewamy ok. 500 ml...

  • Pomysłów na bigos jest wiele. Właściwie każdy przygotowuje go inaczej. Ja proponuję mój własny, sprawdzony przepis, na to typowo polskie danie.

  • Winny specjał galicyjski

    ...marchewkę.  3. Do bigosu dodaj przyprawy (możesz je ew. rozdrobnić w moździerzu). Wlej 1/2 wina. Przykryj i duś na małym ogniu 2 godz. Pamiętaj, by mieszać bigos co jakiś czas Gdy powstały sok wyparuje, dolej wina. Zdejmij z gazu, ostudź.  4. Przez kolejne dwa dni zagotuj bigos kilka razy. Za każdym dobrze go zagrzej, trzymaj na ogniu 15 minut i ostudź. W czasie podgrzewania możesz dodać kolejne...

  • pyszny kwaśny domowy bigos

Artykuły na temat: bigos z kapusty kiszonej i białej
  • Bigos hultajski

    Bigos staropolski zwany hultajskim.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Tradycyjny polski bigos

    Bigos można przygotować tylko z kiszonej kapusty, ale wówczas, jeśli jest bardzo kwaśna, warto ją przepłukać.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Boski bigos Kuby

    Przygotowanie dobrego bigosu to prawdziwa sztuka, ale Kuba z serialu Rodzinka.pl radzi sobie z tym zadaniem znakomicie. A oto przepis!

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Jak ugotować pyszny bigos?

    Hanna Szymanderska, znana autorka wielu książek kulinarnych, radzi jak ugotować pyszny bigos.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas...

  • Sposób na kapustę

    ...białej kapusty, 10 dag bułki tartej, 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc., 5 jajek, sol, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki masła, pęczek kopru. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, kapustę(...) trzeciej wysokości i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 min. Żeberka w kapuście Składniki: 60 dag kiszonej kapusty, 3 cebule, 1 kg żeberek, olej do smażenia, 2 łyżki sosu...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...