• Informacje na temat:

    bigos śliwki powidła

Przepisy na temat: bigos śliwki powidła
  • Śliwka na świątecznym stole

    ..."Śliwka nie grzeszy urodą, ale za to grzeszy smakiem i aromatem. Możemy z niej przygotować marmolady, konfitury i powidła. Możemy pójść w aromatyczne sosy. Któż jest w stanie wyobrazić sobie dobry bigos bez niej? Również indyk w towarzystwie śliwki broni się doskonale. Poza tym można śliwkę zamknąć w pierogu" - mówi PAP Life dziennikarz kulinarny Paweł Loroch. Kolejne pomysły na wykorzystanie...

  • Mój ulubiony przepis na bigos wegetariański, a nawet wegański pochodzi z bloga Jadłonomia. To najlepszy bigos ever! Tym właśnie pysznym daniem raczyliśmy się podczas symbolicznej wieczerzy wigilijnej na klifie – w Jarosławcu. Mój bigos zrobił tam furorę, zapewne dlatego, że był jedyną potrawą na ciepło, a wiało i mroziło trochę podczas tej wigilii. Więc każdy chętnie zjadł coś gorącego.

  • Każdy z nas dobrze bigos zna i większość lubi. U mnie w domu, gdy mama gotowała bigos, sprawiał mi on ogromną przyjemność jedzenia. Zawsze wychodził pyszny, ale zupełnie inny niż robię sam. Ja stawiam w gotowaniu bigosu na mieszanie smaków, bez zasmażki i ograniczając nadmiar tłuszczu - ale oczywiście z jego obecnością, bo jak wiemy tłuszcz równa się smak!

  • Pomysłów na bigos jest wiele. Właściwie każdy przygotowuje go inaczej. Ja proponuję mój własny, sprawdzony przepis, na to typowo polskie danie.

  • chyba każdy ma swój wypróbowany przepis na bigos, mnie akurat najbardziej smakuje taki, wbrew pozorom nie jest zbyt kwaśny ani za tłusty

  • Smaczne, sycące, i może w lodówce być kilka dni:)

  • Staropolskie i pyszne.

  • całodobowo .... ale nie non stop

  • Mój przepis na bigos:)

  • To smaczne, sycące danie, które wszystkim smakuje. Jest pracochłonne ale można zrobić większą ilość i zamrozić . Bywają dni, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu i w takich sytuacjach się świetnie sprawdza.

Artykuły na temat: bigos śliwki powidła
  • Czas na susz. Walory smakowe to nie wszytko

    Śliwki poprawiają trawienie i... humor. Dlatego nawet te suszone warto dodawać do potraw. Jak robić to ze smakiem? Jak łączyć, do czego podawać?

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi...

  • Zaczynamy sezon na śliwki! Kto je cenił i za co oraz dlaczego powinniśmy zadbać o to, by znalazły się w naszej diecie? Fot. 123RF/Picsel Słodkie, owalne owoce z charakterystyczną pestką znane są ludzkości od dawna. Starożytni Egipcjanie wyprawiali na tamten świat zmarłych z zapasem suszonych śliwek, które miały zapewnić godziwy spoczynek. Rzymianie do tego stopnia upodobali sobie śliwki, że zaczęli je uprawiać w sadach i to w aż 12 odmianach! W średniowieczu popularność śliwek nieco zmalała,...

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...