• Informacje na temat:

    bigos po cygansku z kawałkami miensa mielon

Przepisy na temat: bigos po cygansku z kawałkami miensa mielon
  • Przepis wart wypróbowania: "Cygański bigos"

  • Przepis wart wypróbowania: "Bigos z grzybami po cygańsku"

  • naprawdę syte i przygotowanie zajmuje mało czasu :)

  • Bigos cygański ani trochę nie przypomina tradycyjnego bigosu, który wszyscy znamy, ale jest tak samo pyszny. Bazą naszego dania jest mięso, papryka, ogórki kiszone oraz świeże pieczarki. Smak nas zaskoczył. Pyszny klopsikowy gulasz w niczym nie przypominający bigosu. Doskonały na śniadanie, kolację a przede wszystkim na imprezę, polecam!

  • Ta potrawa doczekała się swojego święta; 20 stycznia przypada Światowy Dzień Bigosu i na pewno nie ma domu, w którym się go nie serwuje. Każdy ma swój ulubiony przepis i sekretne składniki. Moja wersja łączy w sobie zarówno kiszoną, jak i słodką kapustę, mnóstwo w niej leśnych grzybów zebranych jesienią i ususzonych w ostatnich promieniach słońca. Zapraszam, może i Wam przypadnie do smaku.

  • Bogaty w witaminy i mikroelementy bigos powinien często gościć na naszych stołach!

  • Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach.

  • Ani trochę nie przypomina bigosu, który wszyscy dobrze znamy ale jest tak samo pyszne:)

  • Mój przepis na bigos:)

  • Przepisów na bigos jest tyle, ilu kucharzy. W tym przepisie postawiłem na prostotę, szybkość i jest to prawie dietetyczny bigos :-)

Artykuły na temat: bigos po cygansku z kawałkami miensa mielon
  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Głodne kawałki Anthony'ego Bourdaina i legendarni The Ramones... Autor bestsellerowego Kill Grilla, znany w Polsce gospodarz programów podróżniczo-kulinarnych, powraca w brawurowym stylu! Posłuchajmy przez chwilę Bourdaina: "Jedzenie" i "grzech" to dwa słowa, które przynajmniej w świecie anglojęzycznym - są od dawna nierozerwalnie ze sobą związane. Jedzenie jest strawą dla zmysłów, jedną z cielesnych rozkoszy, i kiedy człowiek wie, że za chwilę zje coś dobrego, w jego ciele zachodzą zmiany...

  • Kuchnia afrykańska to prawdziwy tygiel smaków i zwyczajów kulinarnych. Na przestrzeni wieków kolejni przybysze osiedlający się na Czarnym Lądzie przywozili ze sobą własne tradycje i produkty spożywcze, które przyrządzane w warunkach lokalnych dały efekt w postaci różnorodnych i egzotycznych potraw. Dziś kuchnie marokańska, tunezyjska czy kenijska cieszą podniebienia podróżników i inspirują kucharzy z całego świata. Fot. 123RF/Picsel Chcąc poznać tajniki kuchni afrykańskiej należy pamiętać, że...

  • Już 4.06.2009 po raz szósty w Polsce odbędzię się święto francuskiej sztuki kulinarnej "Apertif po francusku"! Aperitif to Święto francuskiej sztuki kulinarnej oraz francuskiej kultury obchodzone corocznie w czerwcu, w ponad 20 krajach świata. Jego ideą jest promowanie przyjemności spędzania czasu w gronie znajomych, przy lampce dobrego wina, na świeżym powietrzu, w przededniu lata, kiedy tego typu imprezy cieszą się szczególną popularnością. Patronem imprezy jest Rząd Francuski. Na gości...

  • Maczanka krakowska często nazywana jest prababką hamburgera. Skąd się wzięła i czemu jest niezwykłym przysmakiem? Fot. 123RF Jak mawiają starsi krakowianie - maczankę wymyślono, aby w jakiś sposób wykorzystać pieczeń i duże ilości sosu, które powstały z innych potraw. Gościła zarówno w stałym menu eleganckich restauracji, na czele ze słynnym lokalem Koscha i Wybirała na rogu Grodzkiej i Poselskiej, ale i w zwykłych barach. Maczanką zajadali się niezamożni studenci oraz dorożkarze. Była jadłem...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas...

  • Nie pij wody, nie odkładaj łyżki na stół, jedz wszystko, co dostaniesz - nakazy obowiązujące podczas wieczerzy wigilijnej, od wieków zapewniały ludziom zdrowie i pomyślność. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie kojarzy nam się nie tylko z rodzinną atmosferą i wspólnym spędzaniem czasu, ale przede wszystkim ze wspaniałym jedzeniem. Przysmaki podawane podczas tej wyjątkowej wieczerzy, jadamy zwykle tylko raz w roku. Nie odkładaj łyżki Pokarmy spożywane w czasie wieczerzy wigilijnej mają...

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...

  • Z poprzednich tekstów dowiedzieliśmy się, że najczęściej pijanym piwem jest jasny lager. Piwo o dość neutralnym i jednolitym smaku, raczej mało zaskakujące i dostosowane do potrzeb przeciętnego konsumenta. Fot. 123RF/Picsel Jeżeli jednak zamarzy się nam prawdziwa i odpowiedzialna piwna degustacja, a nie kolejne, banalne piątkowe wyjście na piwo, to warto poszukać ciekawszych gatunków. A tych, wbrew pozorom, nie brakuje. W Polsce działa pięć dużych grup piwowarskich, które zapełniają sklepowe...