• Informacje na temat:

    bigos mieszany

Przepisy na temat: bigos mieszany
  • Bigos

    ...2 godziny, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem, co jakiś czas mieszając. 3. Następnie dodajemy suszoną żurawinę. Gotujemy do momentu, jak kapusta będzie miękka. Gotowy bigos po wystygnięciu...

  • Danie kuchni polskiej, które obok galarety wieprzowej i gołąbków, najczęściej stoi na naszym stole.

  • Świąteczny bigos po śląsku

    ...bigosu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu. Gotować jeszcze ok. 4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę jabłka, całe śliwki i resztę przypraw (sól, paprykę słodką, majeranek) i gotować przez ok. 1 godzinę. Jeżeli w trakcie przyrządzania bigosu okaże się, że jest zbyt suchy i zaczyna przywierać do dna, należy dodać szklankę wody. Jeżeli bigos...

  • Pomysłów na bigos jest wiele. Właściwie każdy przygotowuje go inaczej. Ja proponuję mój własny, sprawdzony przepis, na to typowo polskie danie.

  • Staropolski bigos ze śliwką

    ...bigos z przerwami gotować przez kilka dni). Podgrzewając, od czasu do czasu zamieszaj całość, by bigos się nie przypalił.

  • Bigos to wspaniałe danie wywodzące się z kuchni staropolskiej. Taki kilkudniowy jest najlepszy! :)

  • Multicooker: Bigos

    Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 2 h. Program: fry, stew, bake. Porcji: 6.

  • Tradycja polskiej kuchni, którą bardzo lubię :D

  • ...dusimy na lekkim ogniu tak aby składniki się zgryzły. W oddzielnym garnku gotujemy ryż według przepisu. Bigos można podać zmieszany z ryżem lub nie. W obu przypadkach potrawa wygląda atrakcyjnie. Wszystko...

  • Taki bigos z dodatkiem słodkiej i kiszonej kapusty jest bardzo smaczny.Grzyby suszone ,śliwki i mięsiwa dodają dodatkowo fantastycznego smaku. Im dłużej go gotujemy tym nabiera wspaniałego smaku i aromatu. Serdecznie polecam:)

Artykuły na temat: bigos mieszany
  • Bigos hultajski

    Bigos staropolski zwany hultajskim.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Postny bigos

    ...doprawiam pieprzem, solą i cukrem.  Ugotowany bigos odstawiam na 24 godziny w garnku w chłodne miejsce, by smaki dobrze się przegryzły. Na drugi dzień będzie jeszcze smaczniejszy. W Wigilię podaję go...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Szybki bigos

    ...minut, żeby smaki dobrze się przegryzły. Pod koniec dodajemy szczyptę cukru, śmietanę i energicznie mieszamy, żeby się nie zwarzyła. Doprawiamy pieprzem i solą, według uznania. Bigos podajemy na...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas...

  • Bigos z boczkiem i porzeczkami

    ...kapuście i dusimy jeszcze przez chwilę pod przykryciem. Bigos podajemy w garnku, w którym się gotował.

  • Święta Bożego Narodzenia to dla wielu rodzin jedne z najważniejszych świąt w roku. Jak sprawić, aby przygotowania do Gwiazdki stały się przyjemnym czasem wzajemnej pomocy i dobrej zabawy? Zaproś wszystkich do kuchni! Fot. materiały prasowe Jak wynika z badań CBOS dla ponad połowy Polaków (53%) Boże Narodzenie to przede wszystkim święta rodzinne . Ponieważ trwają one aż 3 dni, nie warto czekać z przygotowaniami do ostatniej chwili. Ich rodzinny charakter może skłonić wszystkich domowników do...

  • Ostatki: Golonka czy bigos?

    .... Bigos z winem Składniki na 4 porcje: 500 g kapusty kwaszonej, pół główki kapusty białej, 4 suszone grzyby, 600 g mięsa mieszanego (wieprzowiny, wołowiny, drobiu itd.), 150 g boczku wędzonego, 200(...) czerwonego wina, dobrze mieszamy, przykrywamy i chwilę czekamy, aby bigos przeszedł smakiem i zapachem wina.

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...