• Informacje na temat:

    bigos kapusty kiszonej

Przepisy na temat: bigos kapusty kiszonej
  • Bigos

    Składniki: 2,5 kg kapusty kiszonej 20 dag kiełbasy wędzonej 10 dag boczku wędzonego 20 dag wołowiny 10 dag mięsa drobiowego 10 dag wieprzowiny 4 cebule garść suszonych(...) połową wywaru, włóż jałowiec, mięso, kiełbasę z boczkiem i cebulą, grzyby, duś. Dolewaj wywar. Dodaj wino ze śliwkami, przypraw, duś. Bigos duś przez kilka dni po pół godziny.

  • Bigos

    Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 4 garści suszonych grzybów 100 g suszonych śliwek np. Bakalland 50 g suszonej żurawiny np. Bakalland 1 duża cebula 4 liście laurowe 1 łyżka(...) 2 godziny, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem, co jakiś czas mieszając. 3. Następnie dodajemy suszoną żurawinę. Gotujemy do momentu, jak kapusta będzie miękka. Gotowy bigos po wystygnięciu...

  • Bigos dla tych, którzy nie przepadają za wersją tylko z kiszoną albo tylko z białą. PS: w bigosie wykorzystałem podarowaną przez siostrę domową kiszoną kapustę.

  • Multicooker: Bigos

    Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej 1 cebula pokrojona w kostkę 0,3 kg kiełbasy pokrojonej w kostkę 0,3 kg łopatki pokrojonej w kostkę 1 łyżka oliwy 15 g suszonych grzybów 1 obrane jabłko pokrojone na ćwiartki 4 suszone śliwki 100 ml wody 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca ziarna pieprzu czarnego i kolorowego Sposób...

  • Świąteczny bigos po śląsku

    ...bigosu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu. Gotować jeszcze ok. 4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę jabłka, całe śliwki i resztę przypraw (sól, paprykę słodką, majeranek) i gotować przez ok. 1 godzinę. Jeżeli w trakcie przyrządzania bigosu okaże się, że jest zbyt suchy i zaczyna przywierać do dna, należy dodać szklankę wody. Jeżeli bigos...

  • Bigos ugotowany z kapusty słodkiej, poszatkowanej i kiszonej młodej kapusty, z dodatkiem pieczarek, boczku wędzonego, kiełbasy, mięsa wieprzowego i wielu przypraw.

  • Bigos z łopatką i kiełbasą

    Przepis na staropolski bigos...

  • Bigos, czyli kapusta z mięsem na gęsto. Polecam.

Artykuły na temat: bigos kapusty kiszonej
  • Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty

    ...1. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone mięso.  Obsmaż je dokładnie. 2. Wlej trochę gorącej wody. Dopraw pieprzem  i solą. Wrzuć suszone grzyby. Przykryj i duś przez ok. 45 min. 3. Dodaj przyprawy, śliwki  i pokrojone w kostkę jabłko. 4. Dorzuć przepłukaną kapustę kiszoną i gotuj do miękkości. Dodaj pokrojoną kiełbasę  i koncentrat pomidorowy. 5. Gotowy bigos zapasteryzuj...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Tradycyjny polski bigos

    Bigos można przygotować tylko z kiszonej kapusty, ale wówczas, jeśli jest bardzo kwaśna, warto ją przepłukać.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Bigos hultajski

    Bigos staropolski zwany hultajskim.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Boski bigos Kuby

    Przygotowanie dobrego bigosu to prawdziwa sztuka, ale Kuba z serialu Rodzinka.pl radzi sobie z tym zadaniem znakomicie. A oto przepis!

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas...

  • Szybki bigos

    ...bulionem. Doprawiamy pieprzem, kminkiem, pokrojoną papryczką chili i solą. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone polędwiczki wieprzowe i dusimy jeszcze 5-10 minut, żeby smaki dobrze się przegryzły. Pod koniec dodajemy szczyptę cukru, śmietanę i energicznie mieszamy, żeby się nie zwarzyła. Doprawiamy pieprzem i solą, według uznania. Bigos podajemy na...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

Wideo na temat: bigos kapusty kiszonej
  • Kapusta kiszona i jej wpływ na zdrowie

    - Tam jest bardzo dużo witaminy C - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" o kapuście kiszonej dr Danuta Myłek, dietetyczka. Jakie jeszcze witaminy zawiera? Czy to prawda, że jest ciężkostrawna? Myłek powiedziała też, kto nie powinien jeść kapusty. W studiu programu coach zdrowia Agnieszka Cegielska i kucharz Andrzej Polan przygotowali razem dania z kapustą kiszoną. - Powinna być obecna w każdym domu

  • Pomysły na kiszoną kapustę

    Dominika Wójciak przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy z kapustą kiszoną. Zwyciężczyni 3. edycji "MasterChefa" zdradziła przepisy na: wegański bigos, pierogi z kapustą i grzybami oraz kapuśniaczki z ciasta krucho-drożdżowego.

  • Pomogła potrzebującym w nietypowy sposób

    Co zawiera wegański bigos? - Składa się z wszystkiego, co sprawia, że czujemy świąteczny zapach i klimat - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Joanna Brodzik. - Pachnie śliwkami wędzonymi, wędzonym tofu, dobrej jakości kiszoną kapustą, przyprawami - dodała aktorka. Jak sprzedaż takiego bigosu przełoży się na pomoc potrzebującym?