• Informacje na temat:

    biały mak skąd go wziąć

Przepisy na temat: biały mak skąd go wziąć
  • Smaczna ,zupka o kwaskowym smaku można podawać z ziemniakami lub grubym makaronem

  • Doskonały na kanapkę, do naleśników i deserów.

  • Klasyka na wielkanocnym stole!

  • Zupę tę powinnam nazwać "wyrób barszczo- podobny", bo niewiele wspólnego ma z prawdziwym barszczem na zakwasie. Jest to bardzo szybkie danie i każdemu wychodzi. Pożywna i tania zupka na mroźne dni. Niesamowitego smaku dodaje tutaj chrzan.

  • Proste a zarazem efektowne ciasto z mini croissantów i budyniu. Świetnie smakuje, wyglądem zachwyci gości i domowników.

  • pyszne ciacho :) Zdjecie troszke zamazane ale ostatnio aparat mi szaleje :)

  • Szybki i łatwy do sporządzenia zakwas nadający się potem do gotowania pysznego barszczyku białego z jajeczkiem i kiełbaską.

  • Tort na różne uroczystości

  • kusi smakiem:)

  • U mnie barszcz biały musi być dość kwaśny aromatyczny gęsty i koniecznie z dużą ilością śmietany, dlatego przyrządzam go na bazie kwaśnego żuru ... to jest wersja na wędzonce czasem przyrządzam również na białej majerankowej kiełbasie lub z grzybami ale to już zupełnie inne przepisy ...;)

Artykuły na temat: biały mak skąd go wziąć
  • Eryk Lubos: Czuły drwal

    ...zwierzęta są dla ludzi, że na tym polega łańcuch pokarmowy. Lubiłem podpatrywać dziadka Maksa - rzeźnika, kiedy szedł na świniobicie. Kojarzyło mi się z obrządkiem, rytuałem. Dziadek najpierw ostrzył noże(...) popularność, na auta. Tak się zastanawiam, jak ty w ogóle funkcjonujesz w tym zawodzie? - Na swoich prawach. Jak ktoś chce mnie wziąć, bierze, jak nie - nie rozpaczam. Nie narzekam na brak roboty...

  • Z pewnością zdarzyło wam się kupić czekoladę, która była pokryta delikatnym, białym nalotem. Co to oznacza? Czy jest to niebezpieczne dla naszego zdrowia i czy taką czekoladę możemy zjeść? Fot. 123RF/Picsel Czasami bywa tak, że zakupiona przez nas czekolada po otwarciu wcale nie wygląda tak apetycznie, jak sugerowałby to obrazek na opakowaniu. I nie mamy tutaj na myśli roztopionych lub zgniecionych kostek ulubionego smakołyku. Z pewnością chociaż raz nabyliście wyrób z czekolady, który był...

  • Cukrzyca oswojona

    ...wyniki można uzyskać, przestrzegając zaleceń lekarza. Ruszać się więcej, jeść mało i często - Wiedziałam, że na co dzień mam za mało ruchu - przyznaje Anna.- Ale skąd wziąć na wszystko czas: praca(...). W jego posiłkach powinno być mało tłuszczu, cukru oraz produktów szybko podnoszących poziom glukozy. Należą do nich między innymi białe pieczywo i makarony, biały ryż, słodycze, niektóre owoce, zwłaszcza...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf   W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Jak wyglądają typowe dni autorek książki "Szczypta smaku", czego nie lubią w gotowaniu oraz o tym co najbardziej lubią jeść dowiecie się czytając wywiad. Sebastian Nowak: Na rynku ukazuje się właśnie wasza nowa książka Szczypta smaku. Jesteście również autorkami bardzo dobrze przyjętej Rewolucji na talerzu. Jak myślicie, od czego to zależy, że jedne książki kulinarne przechodzą całkowicie bez echa, a inne stają się bestsellerami?   Olga Kwiecińska: Uważam, że podstawą jest fakt prowadzenia...

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...