• Informacje na temat:

    biały mak o czego

Przepisy na temat: biały mak o czego
  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    ...dobrego smaku miał dużo substancji odżywczych i nie miał szkodliwych.  Uważaj! Kupuj chleb w piekarni, a nie w supermarketach - nawet jeśli jest "wypiekany na miejscu".  Chleb, który można tam kupić(...) żytnia np. owsianej, kukurydzianej, gryczanej czy jęczmiennej, sprawdź w składzie, czy nie zawiera też stabilizatorów. Chleb pszenny Powinien mieć kolor szarawy, nie biały. Zbyt biały kolor...

  • Smaczna ,zupka o kwaskowym smaku można podawać z ziemniakami lub grubym makaronem

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    Pamięta Siostra z dzieciństwa smaki potraw wigilijnych? Siostra Anastazja: - Tak, oczywiście. Potrawy na Wigilię u nas w domu przygotowywała mama. Były to pierogi, gołąbki z ziemniaków, kapusta, barszcz biały, kompot. To są smaki, które wciąż pamiętam. Ryb się u nas nie jadło. Było dwanaście potraw? W wielu regionach przywiązuje się dużą wagę do tego zwyczaju. - W każdym regionie Polski...

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Zioła z kuchennego parapetu

    ...● Bazylia wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich i jest wszechobecna w kuchni śródziemnomorskiej. Łącz ją z pomidorami, mozzarellą, jajkami i białym serem, dodawaj do spaghetti, pizzy oraz sałatek(...) i osusz zioła. Igiełki z 2 gałązek rozmarynu i listki otarte z 3-4 łodyg oregano umieść w misce. Wlej oliwę. Dodaj przeciśnięty czosnek, sól oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę do smaku. Wrzuć ziemniaki...

  • Najczęściej przygotowujemy na święta ,ale smakuje o każdej porze roku.

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...odstawić do lekkiego zgęstnienia. Na jedno z ciasteczek nakładać małą porcję czekolady (np. za pomocą rękawa cukierniczego z odciętą końcówką lub łyżeczki) i sklejać z drugim. Odkładać do zastygnięcia(...) syropu, by powierzchnia pomarańczy pozostała błyszcząca. Przepis pochodzi z książki  Moje wypieki na 4 pory roku ,  D. Świątkowskiej.  Makowe koperty z wiśniami Koperty z ciasta francuskiego...

  • Sernik czarno-biały na nadchodzące Święta polecam taki serniczek!

  • Barszcz biały to jedno z moich ulubionych dań, nie tylko od święta :-)

  • Nieco starsi pamiętają przysmak z prl-u słynny blok czekoladopodobny:) To nieco inna wersja tego bloku, z dodatkiem białej czekolady, pyszny,mleczny i prosty w przygotowaniu. Może być fajnym smakołykiem na Święta:)

Artykuły na temat: biały mak o czego
  • Zupy na zdrowie

    ...​Jak i z czego je gotować, by dały nam jak najwięcej zdrowia?

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • na ...

    ...smażono w smole, nie mów co się dzieje w szkole. Choćby piwo było z gówna, nic mu w smaku nie dorówna. Chodzenie po bagnach wciąga. Ciało rzucone na łoże traci na oporze. Cicha woda po kisielu(...) musi. Czuje się odlotowo - Orzeł Biały. Czy jest zima, czy jest lato - każdy skin ma depilator! Czym chata bogata - tym goście rzygają! Dawka większa niż życie. Diabeł nie śpi z byle kim...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf   W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    Od czego zacząć? Zasada pierwsza: musi być oryginalnie i odrobinę wykwintnie, co nie znaczy - drogo. Po drugie - całość sylwestrowego albo karnawałowego przyjęcia najlepiej wcześniej zaplanować (lista zakupów to podstawa!), żeby uniknąć nerwowych przygotowań "za pięć dwunasta". Jeśli zamierzamy bawić się nie w luksusowym hotelu, ale w gronie najbliższych przyjaciół, możemy śmiało zaproponować im...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...- spełnić marzenie, na które ktoś nie może sobie pozwolić, bo jest skromny, oszczędny albo myśli, że mu się to nie należy. Ja kocham dawać. Najważniejszą rzeczą jest umieć dawać i niczego w zamian nie oczekiwać. Czasem daję z siebie za dużo, jestem zbyt szczera i to obraca się przeciwko mnie. Ale nie potrafię inaczej. Dawanie daje mi ogromne szczęście. A my zaczęliśmy do czego innego przywiązywać...

  • Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli, chodzi o jego właściwości. Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości? 1. Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk Czosnek nie tylko działa jak antybiotyk. Okazuje się, że antybiotyki są daleko w tyle za...

  • ​Najbardziej pomysłowe sposoby trucicieli na uśmiercenie swoich ofiar

    .... Jak się okazało, zawierała ona śmiertelną dawkę rycyny, a została wystrzelona z wyposażonego w specjalny mechanizm... parasola tajemniczego mężczyzny. Fascynująca podróż przez historię śladami...

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...