• Informacje na temat:

    bialko i cukier ciasteczka

Przepisy na temat: bialko i cukier ciasteczka
  • Kruche ciasteczka z malinami

    ...z nich wycinamy dziury w połowie przygotowanych ciasteczek. Delikatnie roztrzepujemy białko, zamoczonym w nim pędzelkiem smarujemy całe krążki i sklejamy je z krążkami z wyciętą dziurą. Ciasteczka...

  • Niekiedy z jajka wykorzystujemy tylko żółtko /np. kogel mogel/ i co wtedy zrobić z białkiem ? Możemy przechowywać je w lodówce i z większej ilości upiec np. bezę. Ale tak naprawdę nawet jedno białko można wykorzystać na wiele sposobów.

  • Kruche ciasteczka

    Składniki na 25 sztuk: - po 8 dag masła i cukru, - 15 dag mąki, - 1 jajko, - 25 dag cukru pudru, - 1 białko, - mak Przygotowanie: 1. Przygotować kruche ciasto: masło i cukier utrzeć. Dodać mąkę i jajko, dokładnie wymieszać i zagnieść. 2. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki. Ochłodzone ciasto podzielić na porcje. Z każdej uformować cienkie wałeczki...

  • Jeżeli najpierw ususzymy płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do wypieków.

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    Podajemy przepisy na najlepsze świąteczne ciasteczka z 12 krajów świata.

  • Przypominają ciasto półfrancuskie. Są bardzo kruche i przepyszne. Idealne do kawy lub na spotkanie ze znajomymi. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Gwarantuję, że nie pożałujecie jeśli je zrobicie. Nie znam osoby, której by nie zasmakowały;)

  • Francuskie ciasteczka z makiem

    Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego mrożonego, - puszka 40 dag gotowej masy makowej, - 1 żółtko, - łyżka mleka, - 1 białko, - cukier puder Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Prostokąty pokroić na kwadraty. Białko ubić na sztywno wymieszać z masą makową. Na środku każdego kwadracika ułożyć po porcji masy makowej. Wokół masy posmarować ciasto żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Połowę...

  • Doświadczenie nauczyło mnie wybierać odpowiedni cukier i masło do wypieku ciasteczek.

  • Ule (ciasteczka bez pieczenia)

    Przepis przysłała Ela.

  • Taki cukier możemy wykorzystać do owoców, deserów, dekoracji ciast. Standardowo do Mojito, ja osobiście bardzo lubię aromatyzować nim kawę.

Artykuły na temat: bialko i cukier ciasteczka
  • Przerażająco pyszne ciasteczka

    ...do temp. 180ºC, piec ok. 10-12 min, wystudzić. 3. Białko ubić na sztywno, dodając porcjami przesiany cukier, na koniec wymieszać z sokiem z cytryny. Tak powstały lukier podzielić na części, każdą wymieszać z innym barwnikiem spożywczym. Udekorować ciasteczka kolorowymi lukrami, drażami itd. Podawać po zastygnięciu lukru.

  • Prosty przepis na wyjątkowo smaczne ciasteczka, które możecie przygotować razem z dziećmi. Składniki: 130 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 jajko 2 łyżeczki miodu 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej Wykonanie: Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić na ok. 60 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując mąką, na placek o...

  • Ciasteczka na święta

    ...w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut. Wystudź na kratce. W międzyczasie przygotuj lukier: oddziel białko od żółtka, białko ubij na pianę, dodając przesiany cukier puder, wlej aromat. Gotową, gęstą masę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nią pierniczki. Odstaw do wyschnięcia. Proste ciasteczka kakaowe Przygotowanie: Masło i cukier utrzyj mikserem na puszystą masę. Wbij jajko...

  • Dieta bez wyrzeczeń? Oczywiście, że jest to możliwe! Czasami wystarczy tylko 15 minut i kilka składników, aby samodzielnie wyczarować słodkie ciasteczka, które na pewno nie odbiją się niekorzystnie na naszej sylwetce. Wystarczy skorzystać z podpowiedzi naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Aby zachować piękną i szczupłą sylwetkę wcale nie trzeba katować się restrykcyjnymi dietami. Racjonalne żywienie to prawdziwy klucz do sukcesu. Gdy masz ochotę na coś słodkiego, nie sięgaj po gotowe...

  • Mini ciasteczka marchewkowe z glazurą serową

    ...pieczenia, cynamon, imbir, sodę i sól w dużej misce. W innej misce wymieszaj brązowy cukier, jogurt, olej, ekstrakt z wanilii, skórkę cytrynową i jajka, następnie wmieszaj marchewkę. Powoli połącz(...) do środka będzie czysta po wyjęciu, 20-22 minuty. Odstaw ciastka do schłodzenia w foremkach, następnie przenieś je na stojak. Glazura: 1. W średniej misce wymieszaj cukier, serek, sok z cytryny...

  • Święta Bożego Narodzenia to czas gotowania i przygotowywania słodkich wypieków. Oprócz tradycyjnego makowca, keksu i sernika, warto pamiętać o drobnych słodkościach, które pokochają nasze dzieci i wnuki. Sprawdźcie pomysły naszych użytkowników na najlepsze świąteczne ciasteczka. Fot. 123RF/Picsel Małe ciasteczka dostarczają nam wiele przyjemności. Są nie tylko pyszne, ale też uroczo wyglądają. Co bardzo ważne ich przygotowanie możemy zamienić w wielką świąteczną zabawę, angażującą całą...

  • Ciasteczka owsiane

    Błyskawiczne ciasteczka czekoladowe Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, 100 g cukru, 100 g płatków owsianych, 50 g mąki pszennej, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli(...) rozpuszczamy tłuszcz, następnie dodajemy cukier, kakao i mleko. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia. Dodajemy płatki owsiane, wszystkie ziarenka i rum. Mieszamy, by składniki się...

  • 1 czerwca to święto wszystkich dzieci! By ten wspaniały dzień na długo pozostał w pamięci waszych pociech, przygotujcie dla nich coś specjalnego. Kolorowe, pyszne kruche ciasteczka a’la lizaki według przepisu Hochland, będą idealną przekąską podczas świętowania i sprawią dzieciom frajdę! Niezależnie od tego, czy planujecie dla dzieci przyjęcie z ich rówieśnikami, czy zostaniecie w rodzinnym gronie, warto na tę okazję przygotować coś wyjątkowego. Co sprawi dzieciom największą radość? Na pewno...

  • Ciasteczka na choinkę

    ..., by polewa zastygła. Migdałowe gwiazdeczki Składniki na 60 porcji: 3 białka, sól, 230 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 500 g mielonych migdałów, 3 łyżeczki cynamonu, 6 kropli aromatu migdałowego, cynamon do poprószenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać po łyżce przesiany cukier puder. Kiedy piana zgęstnieje, odłożyć około 5 kopiastych łyżek do...

  • Każdy kto chociaż raz próbował wyeliminować cukier z diety, wie, że stanowi to nie lada wyzwanie. Całkowite zrezygnowanie ze słodyczy to trudna sprawa, ale jeszcze bardziej skomplikowanym jest znalezienie zdrowych zamienników cukru. Jednym z nich jest cukier kokosowy, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością każdy z was słyszał lub używał w kuchni śmietankę kokosową, mleczko lub wiórki. A cukier kokosowy? Produkt ten zaczyna cieszyć się coraz...