• Informacje na temat:

    białka z płatkami

Przepisy na temat: białka z płatkami
  • Czekoladowy placek z gruszkami

    ...5 minut. Wyjmij i odłóż do wystudzenia. 2. Gorzką czekoladę połam na kawałeczki, stop w gorącej kąpieli wodnej. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 5 łyżkami zimnej wody i solą(...)). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 30 minut.3. Białą czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej. Wymieszaj z migdałami oraz płatkami kukurydzianymi. Od razu rozłóż na gotowym...

  • Własnej roboty najlepszy.

  • ...3/4 szklanki mąki; 1 jajko; 7,5 dag startych migdałów; 1/3 kostki masła; 1/2 szklanki cukru pudru; sól; 1 i 1/2 szklanki mleka; 1/4 szklanki ryżu; 1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego; 5 dag suszonych owoców; 50 dag jabłek; 1/2 szklanki białego wytrawnego wina; 125 g konfitury z moreli; 2 białka; 1/2 szklanki cukru; 5 dag prażonych płatków migdałowych.

  • Często na różnych forach internetowych spotykałam się z problemem mokrego ciasta w szarlotkach. Podczas pieczenia woda z jabłek przedostaje się do ciasta, a gotowy wypiek nie jest kruchy, a wręcz często powstaje zakalec. Niektórzy stosują gotowe musy jabłkowe lub zagęszczają starte jabłka np. mączką ziemniaczaną. Sposobów radzenia sobie z tym problemem jest wiele :) Moim ulubionym patentem na kruche ciasto w szarlotce jest oddzielenie go od jabłek warstwą z płatków cynamonowych. Komponują się...

  • Wegetariańska zapiekanka z makaronem

    ...znalazły zastosowanie nie tylko w kuchni. Są one m.in. źródłem białka i witamin z grupy B. Zwiększają odporność organizmu, mają działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, a także obniżają poziom(...) ugotowany makaron i sos pomidorowy do dużego naczynia do zapiekania. Dodajemy brokuły, cukinię, pieczarki, kukurydzę i dobrze mieszamy. Posypujemy płatkami drożdżowymi i pieczemy przez 20 minut. Po...

  • proste i pyszne ciasto

  • Puszyste serniki z chrupiącymi dodatkami

    Waniliowy ze słonym karmelem i popcornem Sposób przygotowania 1. Formę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 1/2 cukru. Domieszaj żółtka, mąkę(...). Wymieszaj. 2. Cytrynę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Skórkę dodaj do masy. Domieszaj białka ubite na pianę. Formę (śr. 26 cm) natłuść. 3. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ jabłek...

  • Zjedz zdrowe śniadanie.

  • Ciasto gryczane

    ...i czekoladę, wciąż ucierając ciasto. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem.  2. Foremkę wyłóż pergaminem lub posmaruj olejem kokosowym i posyp odłożoną mąką migdałową. Ciasto przelej do formy i piecz w 180 st. C przez 45-50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już suche w środku.  3. Dekoracja: mleczko lekko ubij. Czekoladę stop, połącz z mleczkiem. Polej ciasto, posyp płatkami...

  • Pasta jest doskonała do pieczywa razowego, całość stanowi wtedy zdrowy, bogaty w białko posiłek. Dla tych, którzy nie mają już pomysłów na "fit" posiłki.

Artykuły na temat: białka z płatkami
  • Pudding z kaszy manny z płatkami migdałów

    ...i łączymy z przestudzoną kaszą manną. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i partiami dodajemy do kaszy manny, delikatnie mieszamy. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy kaszę manną, wyrównujemy, a na wierzch wykładamy wiśnie, które lekko wciskamy do masy. Całość posypujemy płatkami migdałów i posypujemy pozostałym brązowym cukrem. Zapiekamy około 20

  • Być może płatki owsiane nie wyglądają zbyt ładnie, jednak kryją w sobie moc składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Przekonajcie się, że owsianka to nie tylko niezbyt smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Fot. 123RF Owies to jedno z najbardziej niedocenianych zbóż. W naszych sklepach najłatwiej dostać je pod postacią płatków, które, niestety, jemy zdecydowanie za rzadko. W dzieciństwie mamy zmuszały nas do zjadania owsianek, jednak okazuje się, że doskonale...

  • Płatki na śniadanie i nie tylko

    ...dłużej, wspomaga przemianę materii, utrudnia przyswajanie tłuszczów i wspomaga odchudzanie. Gryczane Dadzą nam sporo białka. By je strawić i przyswoić, organizm czerpie energię m.in. z tkanki...

  • Być może płatki owsiane nie wyglądają atrakcyjnie, jednak kryją w sobie moc składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Przekonajcie się, że owsianka to nie tylko niezbyt smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Fot. 123RF/Picsel Owies to jedno z najbardziej niedocenianych zbóż. W sklepach najłatwiej dostać je pod postacią płatków, które, jemy zdecydowanie za rzadko. W dzieciństwie mamy zmuszały nas do zjadania owsianek, jednak okazuje się, że doskonale wiedziały co robią....

  • Płatki owsiane nie tylko na śniadanie

    Dawniej traktowane jako zło konieczne, dziś przeżywają swój renesans i wkraczają na kulinarne salony! Dlaczego warto je pokochać?

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Trzy powody, by jeść płatki zbożowe

    ...też witaminy: B, E, PP, A. Płatki kukurydziane corn flakes, to źródło fosforu, manganu i magnezu. Płatki zbożowe to również źródło białka roślinnego, którego zawartość w zależy od zboża z którego są...

  • Ochota na odrobinę egzotyki? Lodowy deser z gujawą i sosem waniliowym bez wątpienia was zachwyci. Masa z makiem2 jajka3 łyżki cukru pudru500 ml śmietanki 36%100 g bez100 g maku1 tabliczka czekolady mlecznej300 g mieszanki studenckiej100 g płatków białej czekolady Masa z gujawą2 jajka3 łyżki cukru pudru500 ml śmietanki 36%100 g bez200 g pulpy z gujawy200 g kandyzowanych kolorowych ananasów100 g orzechów macadamia½ ananasa Kruche ciasto450 g mąki pszennej150 g masła150 g margaryny5 żółtek...

  • Płatki owsiane

    Płatki owsiane wytwarza się z ziaren owsa, zboża, które posiada mnóstwo wartości potrzebnych w codziennej diecie. Niestety został on wyparty na rzecz pszenicy czy żyta, choć spożywanie go przyczynia się do usprawnienia codziennego funkcjonowania naszego organizmu. Owies jest źródłem białka, aminokwasów, błonnika, witamin, magnezu, żelaza, wapnia,  nienasyconych kwasów tłuszczowych czy...

  • Ania Zakrzewska przygotowała przepiękny czekoladowy tort. Taki wypiek możecie podać na każdej wyjątkowej uroczystości. Biszkopt20 g masła3 jajka70 g cukru60 g mąki12 g kakao Nasączka100 g naturalnego soku z malin sok z połowy cytryny (do smaku)50 g cukru Mus z ciemnej czekolady10 g żelatyny50 g zimnej wody100 g mleka 3,2%60 g śmietanki 36%gałązka świeżego rozmarynu100 g czekolady 70%380 g śmietanki 36% Mus z mlecznej czekolady10 g żelatyny 50 g zimnej wody70 g mleka 3,2%60 g śmietanki 36%100...

Wideo na temat: białka z płatkami
  • Jaka jest kaloryczność płatków śniadaniowych?

    Ile kalorii znajduje się w płatkach owsianych, jęczmiennych i kukurydzianych? O tym w „Studiu Active” opowiedziała dietetyk Katarzyna Biłous. - Płatki owsiane są doskonałym źródłem białka. Płatki jęczmienne zawierają najmniej kalorii, a dodatkowo zawierają największą ilość potasu. Płatki kukurydziane są doskonałym źródłem kwasu foliowego, szczególnie ważnego dla kobiet planujących lub będących

  • Uwaga na fosforany w żywności

    Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach i pieczywie, koncentratach zup, płatkach śniadaniowych. Producenci dodają je do żywności, ponieważ wpływają na uwodnienie białek, powodując wzrost wydajności gotowych produktów. Pełnią też rolę stabilizatorów i regulatorów kwasowości, a także...