• Informacje na temat:

    białe trufle

Przepisy na temat: białe trufle
  • Dyniowa trufla, czyli nieoczywisty deser

    ...rozpuszczonej białej czekolady, 1 i 1/2 szklanki okruchów ciasteczek, 1/4 szklanki puree z dyni (wcześniej upieczonej), 1/4 filiżanki granoli, 2 łyżki cukru pudru, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu(...), aby uformować kulki. Roztapiamy pozostałą czekoladę i maczamy kulki w czekoladzie pomagając sobie łyżka. Wyjmujemy trufle z czekolady i układamy na papierze pergaminowym. Dekorujemy okruchami granoli...

  • Przepis wart wypróbowania: "Jaglane trufle"

  • Trufle - brylanty kuchni

    ...jabłkom. Intensywny aromat, który dodatkowo wzmaga się po ugotowaniu, czyni z trufli znakomitą przyprawę do pasztetów, pieczeni i wielu innych dań. Białe trufle Piemonckie białe trufle(...) skórkę i brązowawy miąższ z siecią marmurkowych linii. W przeciwieństwie do trufli czarnych, grzyby te tracą swój aromat po ugotowaniu, dlatego też spożywa się je wyłącznie na surowo. Białe trufle...

  • Pyszne czekoladki, idealne do popołudniowej kawy...

  • Wytropić truflę

    ...750 gramów, znaleziona w północnych Włoszech, została sprzedana za 143 tys. euro pewnemu nabywcy z Hongkongu. Trufle to jadalne grzyby, rosnące 10-13 cm pod ziemią. Pasożytują na korzeniach drzew...

  • Coś dla miłośników białej czekolady... I wiórek kokosowych. Dla mnie takie połączenia są idealne.

  • Wiosenna eksplozja radości

    ...r. Średnie ceny wybranych produktów: 1. Śliwka w czekoladzie 300 g - 19,99 zł 2. Trufle w czekoladzie 350 g - 7,99 zł 3. Mieszanka Krakowska 350 g - 7,99 zł 4. Michałki Klasyczne 350 g - 7,99 zł 5. Michałki Białe 350 g - 7,99 zł 6. Fresh & Fruity 350 g - 7,99 zł 7. Czekolada Truskawkowa 100 g - 2,99 zł  

  • Bardzo szybkie w przygotowaniu, a zarazem pyszne trufle !

  • Światowy Dzień Burgera. Czego jeszcze nie wiesz o ulubionej kanapce?

    ...półki cenowej. Na takie pyszne szaleństwa można pozwolić sobie będąc w Nowym Jorku. Burger kosztuje 295 USD, czyli prawie 1000 zł. Dlaczego aż tyle? Pod bułką kryją się białe trufle duszone na maśle, wołowina Wagyu, a to wszystko oprószone jest serem cheddar James Montgomery. W skład wchodzi też przepiórcze jajo, czarne trufle oraz kawior. Wygląda nieziemsko... Douche Burger ceną szokuje jeszcze...

  • Do obtoczenia trufli można użyć cukru pudru, kakao, a także wiórek kokosowych, orzechów. Z podanego przepisu wychodzi około 40 trufli.

Artykuły na temat: białe trufle
  • Ziemniak. Trufla północy

    ...muszą być śnieżnobiałe (żółte uważa się za pastewne) i sypkie, bo tu z lubością jada się je tłuczone. W Wielkopolsce odwrotnie: muszą być żółte, twardawe i kleiste, bo najczęściej podaje się je z wody(...) je i zajadają na słodko lub słono. Lubię też ten moment jesienią, kiedy w dobrych delikatesach pojawia się wybór ziemniaków innych niż tradycyjne. Kupuję wtedy bataty, ziemniaki różowe, białe...

  • Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni. Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach.Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.   Białe...

  • Czerwone trufle

    .... Do pokruszonego ciasta dodaj serek i dokładnie połącz. Masą oblep kulki z czekolady. Trufle wstaw na 4 godziny do lodówki lub włóż na 30 minut do zamrażarki.  Zobacz także:

  • Tak przygotowane trufle można sprezentować komuś bliskiemu. Gwarantujemy, że osoba obdarowana będzie zachwycona! Surowe ciasto250 g mąki pszennej225 g masła220 g brązowego cukruszczypta waniliiszczypta soli2 łyżki mleka Farsz 125 g startej białej czekolady skórka starta z połowy cytryny1 łyżeczka soku z cytryny200 g białej czekolady Farsz 2100 g solonych orzeszków ziemnych 2 szczypty chili2 szczypty soli 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady Farsz 310 g liofilizowanych truskawek10 g...

  • Bozonarodzeniowe trufle ze sliwkami

    Jedna z bozonarodzeniowych tradycji, z kraju nad Loara i Sekwana jest przyrzadzanie czekoladowych trufli. Obok kandyzowanych kasztanow, trufle znajduja...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Luksus dla włosów

    Bogactwa ziemi (diamenty, minerały, złoto), mórz i oceanów (perły, kolagen, algi i kawior) oraz flory (białe trufle, orchidea, olej arganowy) to składniki, które możemy odnaleźć w najnowszej linii(...) kawioru i złotych alg w maskach do włosów to idealna propozycja dla włosów farbowanych, wymagających nawilżenia i wygładzenia. Białe trufle i orchidea Biała trufla to przede wszystkim bogactwo...

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • O bialej kaszance slow kilka

    Czyli o boudin blanc... wlasnie rozpoczyna sie na nie sezon we Francji i w Belgii. Ten rodzaj kaszanki pochodzi z regionu Liège badz z Rethel. Przyrzadzany...

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...