• Informacje na temat:

    białe kluski

Przepisy na temat: białe kluski
  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Tradycyjne kluski takie jak co niedzielę się je w śląskich domach :-)

  • Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

    Składniki: polędwiczka wieprzowa np. firmy Gzella - 2 średnie sztuki sól, pieprz do smaku olej - 2 łyżki wino białe wytrawne - 100ml chrzan tarty - 3 - 4 łyżki śmietanka 18%  słodka - 400ml sól, cukier do smaku jajka ugotowane na miękko - 4 sztuki   szczypior - 1 mały pęczek Przygotowanie: 1. Polędwiczki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i odstawić na minimum...

  • białe, delikatne, puszyste

  • Szybkie dania jednogarnkowe

    .... Zrób kluski: ugnieć lub zmiel ser z ziemniakami. Dopraw solą i czosnkiem.  3. Zagnieć masę z obiema mąkami, jajkiem oraz ziołami. Ciasto uformuj w wałeczki i pokrój na kawałki. Kluseczki ugotuj(...) mięso (bez skóry). Duś pod przykryciem 10 min. Dodaj groszek i kluski. Gdy całość się zagrzeje przelej potrawkę do miseczek i podawaj. Gulasz wołowy na kwaśno 1. Wymieszaj 3 łyżki oleju...

  • Powiedzcie mi kto nie zna śląskich klusek? Co ciekawe tak do końca nie wiadomo jak to z tymi kluskami śląskimi jest. Jedni uważają za typowo śląskie kluski białe przygotowane z gotowanych ziemniaków, inni za śląską uważają kluskę szarą z tartych surowych ziemniaków. Należę do rodziny, która na białe kluski mówi guminklyjzy, a za prawdziwie śląską kluskę uważa szarą zwaną czorna.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...: "Kluchy i kapusta". Takie gotowane kluski z kartofli. Nie lane. Z tartych ziemniaków. Ze słodką kapustą, nie kiszoną. Ksiądz mówi: "O, to ja tego nie będę jadł, ja już nie mogę, całe lata czegoś(...) klusek". Nałożył sobie na talerz, zjadł. Patrzę - znów sobie kładzie. Potem mówił: "Taki obiad mógłby być raz w tygodniu, bardzo mi smakował". Kluski ziemniaczane z gotowaną kapustą Białą kapustę...

  • Jak zrobić łatwy i szybki obiad z niczego? My wyczarowaliśmy dzisiaj kluski śląskie i podsmażyliśmy je na masełku z białą kiełbasą. W smaku bomba :)

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego...

  • W świadomości Polaków kluski śląskie funkcjonują jako białe, nieduże kluseczki z dziurką. Na Śląsku, kiedy byłem mały, moja babcia gotowała kluski śląskie - z tartych ziemniaków, z dodatkiem (niewielkim) gotowanych, "usztampfowanych" i mąki ziemniaczanej. Kluski takie jada się do dzisiaj pod nazwą "czorne". A te "śląskie" to po prostu "gumiklejzy" ;-)

Artykuły na temat: białe kluski
  • Poszlam sobie z dziennikow robic kluski bo dzis czwartek i nie ma mocnych. Wracam, zeby te moje mysli przy kluskach przekazac, a tu same tematy ciekawe, ...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Zupy na koniec lata

    ...wmieszać do ciasta na kluski. Zagotować wodę z łyżeczką cukru. Za pomocą 2 łyżek formować kluski i wrzucać do wrzątku na 10 minut. Zupę podawać z kluskami i posypywać mielonymi pistacjami. 10(...) Składniki: 4 kromki pieczywa tostowego 3 łyżki masła lub margaryny Sól 1 cebula 1 pomarańcza 3 łyżki mąki 200 ml wytrawnego białego wina 400 ml bulionu 400 ml mleka 300 g rukoli Pieprz cayenne...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Dieta pomaga w leczeniu raka

    ...terapii. Jeśli nie mamy kłopotów trawiennych, od czasu do czasu możemy jeść suszone owoce, galaretki, kisiele i budynie, domowe ciastka owsiane. Nie zaszkodzą kluski, np. leniwe, makarony, naleśniki(...) biegunce wskazane jest pszenne, czerstwe pieczywo, ryby, ryż, jajka, drobniutko starte jabłko, banany, kisiele, kleiki, jogurty, sery białe, gotowana marchewka i dynia. Należy unikać słodyczy...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Co nam zabiera żelazo?

    Pierogi, kluski, naleśniki, sucharki czy inne gotowe dania bezmięsne nie zapewniają odpowiedniej ilości żelaza hemowego, ważnego zarówno dla utrzymania jego prawidłowego poziomu, jak i zapasów w postaci ferrytyny. Często spożywamy też pokarmy hamujące wchłanianie żelaza, np. fityniany w owsiance czy herbacie. Ponadto dania ze słoików czy puszek, ryż i makaron z białej mąki są ubogie w kwas...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Wady Kazimierza Kutza? Za krótko żył

    ...mówił: "Ja ci zrobię". I jaka to była jajecznica!!! O 7 rano już zaczynał przygotowywać obiad dla wszystkich: kluski śląskie, te jego genialne sosy, zrazy, spaghetti bolognese.  - Krótko przed jego śmiercią zrobiłem swoje pierwsze kluski śląskie. Spróbował, ale nie byłby sobą, gdyby nie dorzucił złośliwości. Że nie tak dobre jak jego. (śmiech) Jak dorosłem, umawialiśmy się na nasze godzinki...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...