• Informacje na temat:

    białe kiełbaski

Przepisy na temat: białe kiełbaski
  • Białe kiełbaski

    Sposób przygotowania Kiełbaski sparz (wtedy będziesz miała pewność, że mięso nie jest surowe;  parówek nie trzeba parzyć, wystarczy  je obrać z osłonek). Posmaruj lekko  olejem każdą kiełbaskę lub parówkę. Ułóż na ruszcie i piecz, obracając, aż się ładnie zrumienią z każdej strony.

  • Pieczone białe kiełbaski z dużą ilością cebuli i francuską musztardą

  • Białe kiełbaski w cieście

    ...je w folię spożywczą. Włóż do lodówki i pozostaw tam przez 30 minut. 3. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, a następnie pokrój je na długie, równe paski. Owijaj nimi dokładnie kiełbaski w taki sposób, by nieznacznie wystawały ich końce. 4. Rozmieszaj widelcem drugie jajko i smaruj nim, przy pomocy pędzelka, wierzch ciasta.Kiełbaski zawinięte w ciasto posypuj następnie solą gruboziarnistą i rozmarynem...

  • Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zdajemy sobie sprawę, że są tacy, którzy mięsa nie jedzą, a chcieliby choć w symboliczny sposób jeść potrawy serwowane ogółowi. Tutaj na ratunek wychodzą nam substytuty mięsa, czyli soja. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, są one równie smaczne, równie podatne na obróbki termiczne, jak mięso. Polecamy wszystkim do wypróbowania. Smak Was zaskoczy.

  • Śniadanie po angielsku

    Składniki dla 4 osób: 4 białe cienkie kiełbaski puszka fasoli w sosie pomidorowym 15 dag surowego boczku wędzonego 4 jajka 4 kromki chleba tostowego 2 łyżeczki masła olej do smażenia natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Boczek pokrój w paseczki, a następnie podsmaż go razem z białymi kiełbaskami na niewielkiej ilości oleju. Na bardzo małym ogniu...

  • Prosta i szybka przekąska do piwa.

  • ...1 kg szpinaku, 20dag parzonej białej kiełbasy, 2 jaja na twardo, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 2 łyżki, posiekanej zieleniny, 1 bagietka, 1/3 szklanki mleka, tłuszcz do naczynia, sól...

  • Wypróbowany przepis na "Pieczone kiełbaski"

  • Rodzinne śniadanie

    ..., majeranek, 200 g wędzonego boczku, 4 białe kiełbasy, 4 suszone grzyby, 6 ziemniaków, 6 jajek na twardo, śmietana, sól, pieprz Zakwas: do wysokiego naczynia (najlepiej kamionkowego lub szklanego) wsyp(...) 40 minutach wyciągnij je, dodaj namoczone grzyby, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kiełbaski i majeranek. Po półgodzinie dodaj zakwas, zagotuj. Podawaj z jajkami na twardo i kwaśną śmietaną. 75

  • Smaczny pomysł na "Kiełbaski w bułeczkach"

Artykuły na temat: białe kiełbaski
  • Biała kiełbasa

    Posiekane cebule i czosnek wymieszaj z olejem, musztardą i goździkami. Mieszanką posmaruj kiełbaski. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i wlej piwo. Oprósz...

  • Każdy, kto chociaż raz był w Krakowie, musiał spróbować legendarnych kiełbasek z niebieskiej Nyski, sprzedawanych pod Halą Targową. Rozpalany tam grill stał się już jednym z kulinarnych symboli miasta, równie popularnym co obwarzanki i maczanka. Fot. Berger Blanc Suisse via Facebook / screenshot Na długo przed tym jak Polacy oszaleli na punkcie różnego rodzaju food-tracków, pod krakowską Halą Targową zaparkowała wyjątkowa, niebieska Nyska, której właściciele serwują najsmaczniejsze kiełbaski...

  • Biała kiełbasa na kapuście

    ...1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć, cienko poszatkować. Podsmażyć na maśle, posypać solą, pieprzem, dodać liście laurowe, paprykę i kminek. Zalać 1/2 l wody, zagotować, dusić około godziny.  2. Kiełbaski usmażyć na oleju na małym ogniu. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Skórkę ponakłuwać z wierzchu wykałaczką, żeby nie popękała. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Zawijaniec z grillowanej białej kiełbasy

    Cebule pokrój w plastry. Bułkę przekrój na pół i podpiecz na grillu. Do miseczki wlej oliwę. Dodaj ząbki czosnku starte na tarce. Wsyp papryczkę i wrzuć świeżo posiekany tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Kiełbaski rozłóż i posmaruj sosem. Następnie zwiń w ślimaczki i zepnij patyczkami do szaszłyków. Tak przygotowane ułóż na bardzo mocno rozgrzanym ruszcie. Grilluj przez 15 minut...

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • ...pomponem, niebieskie rękawiczki i jesteśmy gotowe na białe szaleństwa!   Na zdjęciu: kardigan Finds, dżinsy Current&Elliot, botki Carinii, czapka Salomon, okulary Illesteva, rękawiczki Portolano.  

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Kiełbasa ze smakiem

    Przygotowanie Cebule obierz i pokrój w plastry. Bułkę przekrój na pół i podpiecz na grillu z każdej strony. Do miseczki wlej oliwę. Dodaj ząbki czosnku starte na tarce. Wsyp papryczkę i wrzuć świeżo posiekany tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Kiełbaski rozłóż i posmaruj sosem.  Następnie zwiń w ślimaczki i zepnij patyczkami do szaszłyków. Tak przygotowane ułóż na bardzo mocno rozgrzanym...

  • Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni. Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach.Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.   Białe...