• Informacje na temat:

    biała polewa lukier do piernika

Przepisy na temat: biała polewa lukier do piernika
  • prosty lukier do dekoracji ciastek czy pierników

  • Do pączków

  • dobry do polewania ciast i ciasteczek

  • najlepszy z najlepszych, przepis z programu "Między kuchnią a Salonem", do ciast, ciasteczek, babek, keksów itp.

  • Mega cytrynowa polewa do ciast.

  • Polewa do ciasta mega słodka i mega pomarańczowa.

  • Jeśli przygotowany przez Ciebie lukier ma nieprawidłową konsystencję – nie przejmuj się. Łatwo jest go bowiem uratować. Do zbyt gęstego dodaj kilka kropel wody, natomiast do zbyt rzadkiego niewielką ilość cukru pudru. Następnie starannie wymieszaj całość, aż do momentu, w którym gęstością będzie przypominać jogurt.

  • Polewa trochę inaczej

  • Mój pierwszy w życiu domek z piernika... :))Ma niesamowity aromat, wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia, wymaga jedynie wiele cierpliwości i poświęcenia czasu.

  • moja wersja domku z piernika :)

Artykuły na temat: biała polewa lukier do piernika
  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    Dżem czy marmolada? Masło ogrzane czy z lodówki? Lukier czy polewa? Oto kilka prostych rad, które pozwolą uniknąć kulinarnej wpadki przy przygotowywaniu świątecznych wypieków.

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...

  • Ciasta z kokosem

    ...do masy kakaowej sprawi, że ciemna część ciasta marmurkowego nie będzie zbyt sucha.  Ocalić marmoladę Marmoladę do przekładania piernika należy wcześniej zagotować, energicznie mieszając...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Wielkanocne ozdoby pełne słodyczy

    ...pozostaw jeszcze chwilę w foremkach, by wystygły. Przygotowanie: 60 minut Porcja: 270 kalorii Jajeczka z piernika Składniki na 20 sztuk: Na ciasto: 75 dag mąki tortowej, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 1/2 torebki proszku do pieczenia piernika lub przyprawy do piernika, łyżeczka sody, 35 dag cukru pudru, 4 jajka, 5 dag miodu, 6 dag masła, mąka do wysypania stolnicy Na lukier: 10 dag cukru pudru...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem...

  • Ostatnimi czasy coraz chętniej odchodzi się od ciężkostrawnych dań na rzecz lekkich i pożywnych potraw przygotowywanych na bazie produktów bogatych w cenne składniki odżywcze. Dodatkowo na popularności zyskują dieta wegetariańska czy wegańska. Fot. 123RF/Picsel Quinoa biała - bogate źródło zdrowych tłuszczów Quinoa biała zwana jest również komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim. Te nazwy zawdzięcza temu, że jest tzw. pseudozbożem, czyli rośliną, która mimo iż nie jest standardowym zbożem,...

  • Jeszcze tylko w ten weekend macie okazję zarezerwować kolację w ramach wyjątkowego Festiwalu Fine Dining Week. Każdy, kto choć raz próbował znaleźć odpowiedź na pytanie, gdzie dobrze zjeść w Krakowie, musiał natrafić na restaurację Biała Róża. Ten doskonale znany małopolskim smakoszom lokal już wielu lat zaskakuje ciekawymi połączeniami oraz wyjątkowo oryginalnym podejściem do sztuki kulinarnej. Za smaki w "Białej Róży" odpowiada Łukasz Cichy - młody i bardzo utalentowany szef kuchni, który,...