• Informacje na temat:

    biala kiełbasa zapiekana z ziemniakami

Przepisy na temat: biala kiełbasa zapiekana z ziemniakami
Artykuły na temat: biala kiełbasa zapiekana z ziemniakami
  • Dobre pomysły na kiełbasę

    W zapiekance, w gorącej zupie albo z piekarnika... Smacznego!

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Luksus na wyciągnięcie ręki

    Nad Teneryfą, największą z Wysp Kanaryjskich, góruje Pico del Teide, najwyższy szczyt w całej Hiszpanii, który przez cały rok pokryty jest śniegiem. W języku pierwotnych mieszkańców wyspy tiner oznaczało górę, ife - śnieg. Stąd proste tłumaczenie: Teneryfa znaczy biała albo śniegowa góra.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. W sklepach można już znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian tego warzywa. O ten porze roku na naszych stołach bezdyskusyjnie królują młode ziemniaki, będące nieodzownym elementem...

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ... Natka pietruszki  Pęczek bazylii 1 biała kiełbasa  2-3 łyżki oliwy 300 g mieszanego mięsa mielonego  Sól, pieprz  1 listek laurowy 150 ml wytrawnego wina czerwonego 500 g pomidorów...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Wielkanoc w trzech aktach

    ..., czosnkiem i rozmarynem, z młodymi ziemniakami i masłem majerankowym Czas przygotowania: 2 godziny + noc na marynowanie mięsa 8-10 porcji 2,5 kg cielęciny zadniej (kulka), pęczek rozmarynu, główka(...) ziemniaki ok. 20-25 minut. Zrób masło majerankowe: ubij je, aż będzie puszyste, dodaj posiekany majeranek i szczyptę soli. Podawaj pieczeń w plastrach z ziemniakami, masłem majerankowym i dowolną sałatą...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Wielkanoc według Roberta Skubisza

    Szef kuchni restauracji Amber Room – Robert Skubisz - zdradza swoje autorskie przepisy na wielkanocne potrawy.

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...