• Informacje na temat:

    biała kiełbasa z miodem

Przepisy na temat: biała kiełbasa z miodem
  • Biała kiełbasa pieczona z szalotką i rozmarynem

    Białą kiełbasę najczęściej jemy z białym barszczem, żurkiem lub w postaci grillowanej. A jak będzie smakowała pieczona z ziołami? Warto wypróbować poniższy przepis - z pieczonymi ziemniaczkami smakuje wprost wyśmienicie.

  • Domowe wyroby zawsze są najlepsze i najzdrowsze, zasada w mojej kuchni jest prosta: co się da zrobić samemu to się robi. Moje potrawy są z cyklu ,,wiem co jem" :) Biała kiełbasa smakuje świetnie w żurku, na kanapce, upieczona na grillu, usmażona, z różnymi dodatkami...w każdej postaci jest wyjątkowo smaczna. Na zbliżającą się Wielkanoc będzie idealna.

  • Kiełbasa w piwie

    ...: 1. Kawałki kiełbasy włóż do garnka, zalej wodą o temperaturze 75-80°C (tak aby kiełbasa była całkowicie przykryta). Postaw na małym ogniu i trzymaj tak przez 15 minut. Woda powinna tylko lekko "mrugać", a nie gotować się. W przeciwnym razie kiełbasa może popękać. 2. Sparzoną kiełbasę ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Podlej połową piwa. Musztardę wymieszaj z miodem...

  • Fani białej kiełbasy powinni skusić się na tę naprawdę smaczną propozycję ;) Polecam, bo kiełbasa smakuje wyjątkowo!

  • Wielkanoc tradycyjna i wegetariańska

    ...je do żaroodpornego naczynia, obsyp cebulą i czosnkiem. Przykryj i piecz 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj, posyp płatkami migdałowymi i resztą rozmarynu. Biała kiełbasa(...), wymieszaj z imbirem, miodem, dżemem, musztardą i solą. Zamarynuj w sosie szynkę na noc.  2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz szynkę 120 minut, podlewając marynatą.  3. Podawaj na ciepło z sosem...

  • Wypróbowany przepis na "Biała kiełbasa"

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...posmaruj ją odrobiną miodu. Mniej tłusta: Biała kiełbasa będzie znacznie chudsza, jeśli w trakcie pieczenia jeszcze raz ją nakłujesz. Efektownie podana: Kiełbaskę zwiń w ślimaczki i każdy zepnij(...) ciasta: Nie oszczędzaj czasu na wyrabianiu ciasta drożdżowego. Musisz to robić tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia i dłoni. Wtedy ciasto się uda! Pyszny żurek i kiełbasa Gdy jest...

  • Biała kiełbasa na inny sposób.

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...chrzanu z miodem i goździkami albo z miodem i sokiem z cytryny. Do czego służą liście chrzanu - czy mogą tylko zabezpieczać żywność przed zepsuciem? - W liściach chrzanu również występują...

  • Biała kiełbasa w nowej odsłonie.

Artykuły na temat: biała kiełbasa z miodem
  • Dobre pomysły na kiełbasę

    W zapiekance, w gorącej zupie albo z piekarnika... Smacznego!

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Przepis na święta

    ...plastry imbiru, cytryn i pomarańczy. Polej miodem i zalej gorącą wodą. Rosyjskie ciastka 240 g masła, 75 g cukru pudru, 350 g mąki, ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich, łyżeczka esencji...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentował jurorom przepis na miodownik. Biszkopt 100-150 g obranych orzechów włoskich 4 jajka (rozmiar L) 154 g cukru 7/10 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ łyżki oleju 1½ łyżki kakao 4 czubate łyżki mąki   Poncz 100 ml płynnego miodu gryczanego 70 ml wody   Krem z mascarpone, miodem, wanilią i pyłkiem pszczelim 600 ml mocno schłodzonej śmietany 36% 500 g serka mascarpone 6 łyżek płynnego miodu gryczanego ziarenka z dwóch...

  • Joanna Moro: Wielkanoc spędzam w Wilnie

    ...pasztet z ciecierzycy i żur z białą kiełbasą. W Wilnie nie jada się zup, jego smak poznałam dopiero w Polsce. Przystrajam też stół. Od dziecka byłam domową dekoratorką. W Polsce króluje na nim biała kiełbasa. A u was? - W Wilnie jej nie ma, ale za to muszą być pyszne, czerwone kiełbaski, które babcia robi gościa z surowego, mielonego mięsa, a potem długo suszy. Jako dziecko bardzo lubiłam jej...

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Biała kiełbasa pieczona z ananasem

    Kiełbasę nakłuj, włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj około 15 min. Wyjmij, przestudź. Następnie w każdym kawałku...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Wielki test o żywności - sprawdź wyniki

    Avance Collection 2. Tamara Czajkowska Międzybrodzie, zestaw gadżetów Interii 3. Bogusława Własińska Bielsko-Biała, zestaw gadżetów Interii 4. Elżbieta Dziasek Kraków, zestaw gadżetów Interii(...) z kołdunami b) barszcz czerwony z uszkami Która z tych kiełbas odznacza się wyjątkowo dużą trwałością? a) kiełbasa wiejska b) kiełbasa myśliwska Głównym surowcem do wyrobu oscypka jest mleko...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i...